God of War

thumbnail

Toppers nu eindelijk naar de PC gebracht

Sony is bezig om steeds meer van haar portfolio naar de PC te brengen. Net gek gezien de toppers die men op de PlayStation 4 en 5 inmiddels uit aan het brengen is. Horizon Zero Dawn was een goed voorbeeld hiervan maar nu is het ook de beurt aan God of War. Eerder beoordeelden we al de PS4-versie maar nu is het de beurt aan de PC-versie. Net voor Kerst konden wij al aan de slag met de game, en ons verdict is inmiddels uitgekomen.

Het jaar 2018 was misschien wel het jaar van God of War. Het spel kwam toen uit en was magistraal voor die tijd. Graphics om je vingers bij af te likken, een verhaallijn die nog boeiender was dan Ajax tegen Dortmund in de Champions League en audio die nog hoogstaander is dan welke game dan ook. Het is dan ook niet gek dat men nu het spel naar de PC brengt, al is het misschien een beetje laat. Echter komt er een nieuwe God of War game aan, en dus is het ook wel weer goed om de voorganger nogmaals te ervaren. Wij deden dat natuurlijk maar al te graag.

Nadat Kratos wraak heeft genomen op de goden van Olympus, trekt hij door naar het universum van de Noordse Goden. In een volledig nieuwe wereld moet Kratos vechten voor zijn leven en zijn zoon leren hoe hij moet overleven. Kratos is dus vader in de game en hij houdt zijn zoon nauwlettend in de gaten. Atreus doet er alles aan om het respect van zijn vader te verdienen en dat krijg je zeker niet in de hand geworpen. Kratos is namelijk een vrij strenge vader waarbij je zelf keihard je best moet doen, maar dat moet ook wel in deze brute en meedogenloze spelwereld. In een nieuwe en levensgevaarlijke omgeving probeert Kratos zijn kenmerkende ongetemde woede te beheersen om een goede mentor en beschermer te zijn voor zijn zoon. Voor alle details omtrent de gameplay verwijzen we je graag ook naar onze review voor de PS4, maar alsnog doen we enkele details voor je uit de doeken.

Het spel kent natuurlijk weer de reguliere gameplay zoals we die al kennen. De omgevingen zijn vrij scripted en vrij lineair, waardoor de vrijheid aardig beperkt wordt. Toch heb je genoeg te doen in de game en zijn de battles elke keer weer zeer intens. De inslag van je hamer blijft een geweldige mokerslag qua intensiteit. Verder kent de game vrij beperkte RPG-elementen. Zo heb je wapens met rune-aanvallen van licht tot zwaar. Verder kun je jezelf voorzien van verschillende pantsers van je heup tot je pols. Met vaardigheden kun je nieuwe mogelijkheden voor de gameplay unlocken waardoor je bijl nieuwe mogelijkheden krijgt, waaronder een draaiaanval waarmee je tegenstanders in close combat snel van je af kunt slaan. Ook voor je schild en de pijl en boog van je zoon kun je verbeteringen aanschaffen als je genoeg XP en bijlupgrades verdient hebt. Verder kun je artefecten ontdekken en materialen verzamelen. Heel diep gaat het allemaal niet en het is dan ook erg toegankelijk voor de beginners. Het draait vooral om het verhaal en om de gameplay, en dat is maar goed ook.

Even wennen op de PC…

Wat is er dan allemaal anders of beter op de PC. Met name de graphics zijn wat verbeterd. Op de PC kun je genieten van een 4K-resolutie en wordt de framerate volledig ontgrendeld zodat je niet aan de cap zit van 30 fps of 60 fps. De schaduwen zien er beter uit en ook de textures zijn van een net wat hogere kwaliteit, waardoor de omgeving, maar vooral ook Kratos er nog scherper uitziet. Vooral de huid van Kratos en zijn uitstraling zijn messcherp en tot in alle detail te bewonderen en natuurlijk is er ook High Dynamic Range voor net wat meer kleurcontrast en betere belichting. Verder is er ook Nvidia’s DLSS-support voor een verbeterde framerate en betere prestaties in combinatie met een nieuwe Nvidia-videokaart. Ietsje minder zijn dan weer de controls. Daar waar deze op de console zeer toegankelijker waren, is het op de PC net ietsje meer onder de knie krijgen ervan. Je schild pak je met Q, met CTRL kun je de bijl gooien en met R kun je deze weer terug krijgen. Tevens moet je met de 1-knop terug schakelen naar melee en kun je ook weer je bijl in de hand nemen. Het valt allemaal best wel mee, maar in het begin is het eventjes wennen als je net iets meer de controller gewend bent.

God of War is ook op de PC een geweldige game. De textures zien er net wat beter uit, HDR is natuurlijk altijd mooi en ook de ondersteuning voor een hogere framerate wordt op de PC altijd positief verwelkomt. De controls zijn misschien eventjes wennen, en wat complexer dan op de console, maar al met al werken ze prima. Het spel draait ook lekker soepel, ook op een mid-range laptop met een Geforce GTX 1650 bijvoorbeeld in combinatie met een i5-processor. God of War is dan ook vooral bedoeld voor iedereen die de game niet heeft of kon spelen omdat het spel exclusief bleef voor de PlayStation-console. Dat het spel verder niet al te veel nieuwe aanpassingen kent, mogen we de ontwikkelaar vergeven.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 14-01-2022 | Uitgever: Sony | Ontwikkelaar: Santa Monica Studio
  Graphics: 9.0 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 8.0
  9.0
  + Geweldige dialogen en audio
  + Intense storyline
  + Eindelijk op PC!
  - Controls wat complexer dan op console
  -
  -

  4.5 2 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Griever
  Lid
  1718
  8 maanden geleden

  Ben er twee keer door heen gegaan om er de beste armor in te kunnen scoren.Speel hem misschien nog een keer uit voordat Ragnarok er is.


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx