Horizon Zero Dawn – Complete Edition

thumbnail

In 2017 verraste Guerilla Games, bekend van de Killzone serie, vriend en vijand met Horizon Zero Dawn voor de Playstation 4. Een gigantisch open-wereld spel dat zich afspeelt na een apocalyptisch evenement ver in de toekomst. Gevolg is dat de mens zich weer begeeft in een soort oertijd waar pijl en boog één van de belangrijkste wapens zijn en mechanische dieren de dienst uitmaken. Dit zijn de overblijfselen van een tijd vóór dit drama en de mens nog beschikking had over hoogstaande technologische snufjes. De grote vraag is wat er nou precies gebeurd is waardoor dit heeft kunnen gebeuren. Jij kruipt in de huid van Aloy, een paria die gedoemd is om te leven in het wild en wordt genegeerd door haar eigen stam. Ouders heeft ze niet en ze is opgevoed door een ander paria en een soort van vaderfiguur, Rost. Waarom doet iedereen zo geheimzinnig over de moeder van Aloy en waarom is ze een paria? Aloy is dus op zoek naar antwoorden en om deze te krijgen is het belangrijk dat ze ervoor zorgt dat ze geen paria meer is en geaccepteerd wordt door haar stam. Door middel van een beproeving met een aantal andere jongeren kan ze zich opwerken tot een “Brave”, een benaming voor de soldaten van de stam. Rost zorgt ervoor dat je alle gevaren van het wild leert kennen en stoomt je klaar voor deze uitdaging. Tijdens deze beproeving worden ze aangevallen door een onbekende vijand die de kracht heeft om de mechanische dieren in de wereld te controleren en te gebruiken in de strijd tegen Aloy’s stam. En hoewel dit in essentie maar robots zijn weet Guerilla de wereld zo te maken waarop je echt het gevoel hebt dat dit levende dieren zijn en bijna medelijden krijgt met ze. Aan jou de taak om deze vijand op te sporen en te stoppen.

Groter en beter

Van dit avontuur hebben mensen al kunnen genieten op de Playstation en nu brengt Guerilla deze exclusive ook naar PC. Niet geheel toevallig na de aankondiging van Horizon Forbidden West voor Playstation 5. Dit is een mooie manier om een nog groter publiek aan te trekken voor deze opvolger, een trend die we steeds vaker terugzien en alleen maar positief is voor PC-gamers. Het grote voordeel van deze uitgave op PC is dat de game niet meer gelimiteerd is tot 30fps en grafisch stukken beter is. Bovendien zit de expansion Frozen Wilds ook nog in het pakket, wat een nieuw verhaal, nieuwe opdrachten en een extra regio toevoegt aan het basisspel. Een grote open wereld game, met een gigantische hoeveelheid content en dit allemaal te spelen in 60 fps. Wat kan er mis gaan?

Grotendeels: weinig. Dit is een open-wereld spel waarbij een indrukwekkend verhaal wordt verteld die je van begin tot eind vast weet te pakken. Aloy is een iconisch karakter die zich, net als jij, afvraagt wat er in godsnaam is gebeurd in deze wereld en op zoek gaat naar antwoorden. Door middel van een “wiel” ga je conversaties aan met de verschillende NPC’s in Horizon. Met dit wiel kan je zelf kiezen op welke manier jij antwoord geeft, een goed doordachte manier, een agressieve manier of je geeft een antwoord waarbij je de vrede bewaard. Dit heeft uiteindelijk niet veel impact op de gameplay of de verhaallijn maar zorgt wel voor een bepaalde betrokkenheid bij de personages en wereld. Qua gameplay is Horizon een open-wereld game zoals vele anderen. Je hebt een hoofdmissie en daaromheen een grote wereld met veel zijmissies met elk zijn eigen verhaaltje. Je verzamelt verschillende bloemen en takken waar je dan weer wapens en armor kan maken. Anno 2020 voelt dit op momenten toch een beetje aan van “been there, done that” maar de wereld is zó goed gemaakt en de combat is zo vloeiend dat dit makkelijk te vergeven is. Je belangrijkste wapens zijn pijl en boog en je speer, waarbij pijl en boog toch echt wel het leukste zijn om mee te spelen. Elke mechanische tegenstander heeft wel een zwakke plek. In het oog schieten of mikken op bepaalde delen op hun lichaam doet aanzienlijke schade en je ziet de onderdelen van hun lichaam af knallen. Gebruik daarbij ook nog de tijdelijke tijd vertragende modus en het is genieten geblazen. Als bonus krijg je in de loop van het spel ook nog een speciaal wapen waar je vallen mee kan zetten. Met dit wapen schiet je op twee verschillende punten waardoor er een struikeldraad tussen ontstaat waarbij je de vijand tijdelijk kan uitschakelen wanneer deze daarin loopt. En wanneer je oog in oog komt te staan met een gigantische mechanische T-rex dan maak je hier graag gebruik van.

Bekende elementen

Naast je wapens heb je natuurlijk een verschillende skills waar je punten in kan gooien. Je hebt vier verschillende takken waar je uit kan kiezen afhankelijk van jouw speelstijl. Je hebt een tak om nog beter te worden met je pijl en boog maar ook een tak dat zich voornamelijk focust op het gebruik van je speer. Om echt alle standaard RPG-open-wereld elementen af te kruisen is er ook nog genoeg loot voor je om op te pakken om zo betere wapens en armor te krijgen, wat dan weer voor nieuwe bonussen zorgt. Het uiterlijk van met name de armors zijn zeer goed gemaakt. Net zoals de wereld bevatten deze een mix van moderne technologie en oudere materialen zoals leer en stof.

Speaking of moderne technologie, in 2017 was dit grafisch al een indrukwekkende game op de Playstation maar wat er met de PC versie op je scherm wordt getoverd is buitengewoon imposant, waarbij de muziek hier ook aan bijdraagt. Waar veel open-wereld games te maken hebben met een toch wel lege wereld waarin delen als onnodig en saai voelen heeft Horizon hier geen last van. Guerilla heeft een wereld geschapen waarbij elk hoekje en gaatje mooi is. Overal lopen dieren, mechanisch en van vlees en bloed. Bomen, gras en struiken deinen langzaam op en neer door de aanwezige wind en er zijn genoeg ruïnes verspreid over de map om te ontdekken. De mix van de hoogstaande techniek van de “oude” wereld en de houten kampen van de huidige werkt perfect samen en is rijk aan detail. Wat minder goed oud is geworden zijn de animaties. Het is overduidelijk dat in cutscenes deze animaties op 30 fps gebleven zijn waardoor gezichtsuitdrukkingen en zelfs het gewoon lopen van NPC’s erg houterig overkomt. Dit zorgt er toch wel een beetje voor dat je tijdens een emotionele scéne meer let op de lachwekkende animaties dan mee wordt gezogen in het verhaal. Vooral na het spelen van The Last of Us 2, waar dit juist ijzersterk is, valt dit behoorlijk tegen. Maar zodra je weer door de wereld loopt vergeet je dit direct door de prachtige uitzichten en fantastische muziek.

Niet optimaal

Al deze pracht komt wel met een prijs. De optimalisatie van Horizon is allesbehalve optimaal te noemen. Er zijn veel klachten van mensen waarbij het spel niet goed draait of regelmatig crasht. Zelfs na de heftige day-one patch van 35gb zijn er nog veel problemen. Ikzelf heb na vele uren spelen nog geen crash gehad maar heb wel moeite om constant boven de 60 fps te blijven in de wereld, laat staan in Mother’s Heart, de hoofstad van Aloy’s stam. Met een bovengemiddeld systeem wat ik heb staan zou dit toch niet mogen gebeuren. Guerilla heeft al aangegeven dat ze hiermee aan de slag gaan en ik heb het volste vertrouwen dat zij deze problemen gaan oplossen.

Het is duidelijk dat deze port absoluut bestaansrecht heeft. Horizon Zero Dawn was op de Playstation al indrukwekkend en is dat op PC nog steeds. Maar het is wel duidelijk dat de gameplay toch snel verouderd is in die drie jaar. Het vinkt alle open wereld game elementen af die we al zó vaak hebben gezien afgelopen jaren dat deze port ook niet nog een jaar later had uit moeten komen. Het is jammer dat de animaties niet van hoogstaand niveau zijn en dat de optimalisatie nog veel beter moet. Gelukkig zijn deze minpunten te verhelpen met patches maar deze moeten wel meegenomen worden in de conclusie op dit moment. Uiteindelijk zorgen voornamelijk de combat, graphics en de algehele setting ervoor dat dit een absolute aanrader is maar voor de opvolger Forbidden West zullen ze toch met wat originelere gameplay elementen moeten gaan komen.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Actie | Release: 07-08-2020 | Uitgever: Guerrilla Games | Ontwikkelaar: Guerrilla Games
  Graphics: 9.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
  8.2
  + Ontzettend mooie wereld
  + Combat verveelt nooit
  + Goed verhaal
  - Gameplay niet origineel meer
  - Optimalisatie is matig
  - Animaties op 30 fps

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx