Ghost of Tsushima Director’s Cut

thumbnail

Nog geen twee maanden na Horizon Forbidden West Complete Edition komt Sony met de volgende Playstation game: Ghost of Tsushima Director’s Cut. De Nederlandse studio Nixxes heeft wederom de grote uitdaging om een prachtige game succesvol over te zetten naar de PC. Er lijkt een stijgende lijn te zitten in de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ports en veel mensen maken zich dan ook flink zorgen over de geliefde samoerai titel. Maar we kunnen iedereen geruststellen. Ghost of Tsushima voor de PC werkt als een trein vanaf het eerste moment dat je de game opstart, ook voor de mensen die niet de laatste hardware naast hun bureau hebben staan. Maar het moment dat je alle opties op zijn hoogst zet dan beginnen er pas echt mooie dingen te gebeuren.

Enorme wereld in beweging

Er is al een hoop gezegd over de Playstation 4 en 5 versie van Ghost of Tsushima. Ghost of Tsushima speelt zich af in 1274 op het eiland Tsushima. De laatste samoerai, Jin Sakai, moet alles op alles zetten voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Japan. In een episch avontuur van meer dan vijftig uur zul je het gehele eiland afreizen om af te rekenen met de invasie van Mongoolse troepen. In Ghost of Tsushima Director’s Cut voor de PC hebben we qua inhoud met dezelfde game te maken als de Director’s Cut voor de Playstation 5 en bevat deze versie zowel de Iki eiland uitbreiding als de Legends modus. De gameplay is vergelijkbaar met andere open wereld spellen als Horizon, Assassin’s Creed, Witcher en Red Dead Redemption. De grootste aanpassingen aan de bekende formule zitten hem dan ook voornamelijk in de afwerking, stroomlijning en gebruiksgemak. In plaats je scherm vol te gooien met iconen en markers, volg je hier de wind om je weg te vinden. Pak je met gemak de gevechten op met de verschillende wapens en word je geholpen door vossen, insecten en vogels om geheime voorwerpen te vinden in een grote open wereld.

Deze indrukwekkende Japanse wereld van ontwikkelaar Sucker Punch komt op de PC nog beter tot zijn recht. De grote grasvelden met bloemen die heen en weer bewegen in de wind met een lage zon op de achtergrond zijn heerlijk om te zien. Ik durf zelfs te zeggen dat deze game op bepaalde momenten Horizon qua pracht en praal met gemak weet weg te blazen. De details zijn nog scherper en met ultrawide ondersteuning kun je nu nog meer tegelijk zien. Er zijn wel een paar kleine schoonheidsfoutjes. Zo zijn er sporadisch momenten dat er wat zwarte strepen en artefacten te zien zijn, wat hopelijk met een toekomstige update gefixed wordt. Sommige cutscenes zijn pre-redered en zien er een stuk minder uit dan de in-engine cut-scenes. Dit wordt pijnlijk duidelijk op een ultrawide scherm. De textures voor bepaalde grote vlakke oppervlaktes bevatten net niet genoeg detail met erg grote kale vlakken als resultaat. Dit valt op als je bijvoorbeeld een grote berg aan het beklimmen bent en de grote stenen haarscherp in beeld voorbijkomen. Dit zijn natuurlijk erg kleine kritiekpunten, terwijl de rest van de game, zoals de personages, actie, flora en belichting geweldig uit de verf komen.

Hetzelfde maar anders

Als we kijken naar de besturing dan is Nixxes er erg goed in geslaagd om alles over te zetten naar muis en toetsenbord. Je kunt met gemak alle acties doen en hoef je geen moeilijke vingeroefeningen doen om de meest gebruikte knoppen te bereiken. Heb je toegang tot een Dualsense controller dan kun je deze ook met volledige haptische feedback gebruiken. De verschillende menuutjes werken zonder problemen en heb je hier niet het gevoel dat je een menu aan het gebruiken bent wat puur ontworpen was voor een controller. Het enige minpunt is dat het in en uitzoomen op de grote kaart met te grote stappen gaat, hier zit je in het begin dan ook een beetje mee te stoeien omdat het zoomen net te snel gaat.

Er zijn natuurlijk ook alle nodige opties beschikbaar om de ervaring naar smaak en hardware aan te passen. Nvidia DLSS 3, AMD FSR 3 en Intel XESS zijn hier allemaal aanwezig. Dit is dan ook goed te merken aan de prestaties. De game draait met een erg stabiele framerate boven de 60 fps op mindere hardware en boven de 80-100 fps met een 4090 op native 4K. Laadtijden zijn er ook niet, waardoor je een erg vloeiende ervaring krijgt voorgeschoteld. Voor spelers die de game al eens eerder hebben gespeeld, is er wel een groot nadeel. Je kunt de cutscenes helaas niet skippen. Dit lijkt een trend te zijn met Playstation titels en met de grote hoeveelheid cutscenes in Ghost of Tsushima zit je flink vaak te wachten.

Online Legends Modus

Na het verhaal (of meteen) kun je de online Legends modus verkennen. Hier kun je samen met anderen het opnemen tegen grote hordes vijanden. Met vier verschillende classes en een paar diverse modes waar je heel veel cosmetische extra’s kunt verdienen en een volledig nieuw verhaal kunt doorlopen, kun je hier vele extra uren insteken. Je hebt hier helaas wel een PSN-account voor nodig en veel spelers zullen hier niet zo blij mee zijn. Het is niet noodzakelijk om een PSN-account te koppelen als je alleen de singleplayer content wilt spelen. Het koppelen gaat erg snel en gemakkelijk, zodat je met gemak alle trophies kunt verzamelen. Dit betekent wel, dat als je geen PSN account kunt aanmaken, je geen toegang kunt krijgen tot deze content. Dit begint een gevoelig iets te worden en ik hoop dat Sony hier een goede keuze in weet te maken.

Voor singleplayer spelers is dit dan ook het moment om deze game op te pakken. Als je de game nog nooit hebt gespeeld of de director’s cut hebt gemist is dit de manier om de mooiste versie van de game te ervaren. Ghost of Tsushima is misschien wel het meest indrukwekkende werk van Nixxes tot nu toe, zowel op het gebied van prestaties, opties en stabiliteit. De prachtige wereld en toffe gameplay maken dit een echte no-brainer.


 • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Avontuur | Release: 16-05-2024 | Uitgever: PlayStation PC LLC | Ontwikkelaar: Sucker Punch Productions, Nixxes Software
  Graphics: 10.0 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 9.5 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.5
  9.5
  + Geweldige optimalisatie en prestaties
  + Prachtige wereld en effecten
  + Heel veel content en speelplezier
  - PSN account is nodig voor online gedeelte
  - Hier en daar wat kleine schoonheidsfoutjes
  - Je kunt de cutscenes niet skippen

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx