Xbox Series X vs. Xbox Series S en PS5 vs. PS5 Digital – Alle verschillen op een rij!

thumbnail

De Xbox Series en de PlayStation 5 komen in 2 varianten uit. Niet iedereen zal wellicht de verschillen weten want het kan nogal verwarrend zijn. Is de ene console nu sneller dan de ander? Of is alleen het loopwerk het verschil? Om dit wat duidelijker te maken hebben we een en ander op een rijtje gezet.

Xbox Series X vs. Xbox Series S – De verschillen

De Xbox Series X en de Xbox Series S zijn bijna 2 totaal verschillende consoles; Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua specificaties. De Xbox Series X is allereerst de snelste variant van de 2. Deze console kost ook wat meer dan de Xbox Series X, en niet zo’n beetje. Het prijsverschil is maarliefst 200 Euro (!). Dat brengt dus de nodige aanpassingen met zich mee waarbij we alles op een rijtje hebben gezet.

 • De Xbox Series S is een stuk kleiner dan de Xbox Series X. De Xbox Series X kent een PC-achtige behuizing die qua hoogte ongeveer net zo hoog is als de Xbox Series S, maar het gaat vooral om het volume. De Xbox Series X is is bijna 3x dikker dan de Xbox Series S. Microsoft zegt dat de S maarliefst 60% kleiner is qua volume dan de X. De grootte van de Xbox Series X is 151x151x301 milimeters. Daarnaast weegt de unit 4.45 kilogram.
 • De Xbox Series X is zwartgekleurd en de Xbox Series S is witgekleurd, met een zwarte, ronde structuur aan de bovenkant van de console (zie beneden op de illustratie).
 • De Xbox Series X kan fysieke media afspelen via een Ultra HD Blu-Ray speler. De Xbox Series S beschikt niet over een optische drive. Alle games moeten dus online gedownload worden op de S-versie.
 • Qua opslagcapaciteit verschillen beide consoles ook flink van elkaar. De S-versie zal een 512 gigabyte Solid State Drive (SSD) bezitten. De X-versie doet het met 1 terabyte aan opslagruimte. Beide units hebben de mogelijkheid om een expansiekaart van 1 terabyte in te steken.
 • Qua specificaties verschillen beide consoles ook best wel van elkaar. Op een rij de verschillen:
  • De Xbox Series X en de S maken gebruik van een 8-core AMD ZEN 2 CPU, maar de Xbox Series S loopt op 3.6 Ghz ten opzichte van 3.8 Ghz voor de Xbox Series X.
  • De GPU kracht is flink verschillend tussen beide. Zo draaien beide consoles op een AMD RDNA 2 GPU, maar kent de Xbox Series S slechts een capaciteit van 4 teraflops, ten opzichte van 12.15 teraflops voor de Xbox Series S. Dat is dus ongeveer 3 maal minder. Dit zorgt voor een streven naar 4K op 60 frames per seconde op de Xbox Series X, tegenover een resolutie van 1440p op 60 frames per seconde op de Xbox Series S, waarbij de framerate variabel wel tot de 120 fps kan oplopen.
  • Ook qua geheugen (RAM) is er een verschil. De Xbox Series X beschikt over 16 gigabyte GDDR6-geheugen waarbij 10 gig draait op 560 gigabyte per seconde, en 6 gig op 336 GB/s. De S moet het doen met 10 gigabyte aan RAM, waarbij 8 gig draait op 224 GB/s en 2 gig op 56 GB/s.
  • Beide SSD’s hebben een verwerkingssnelheid van 2.4 gigabyte per seconde (ongecomprimeerde data). Gecomprimeerd is dit 4.8 gigabyte per seconde.
 • De games op een Xbox Series S nemen zo’n 30% minder SSD-ruimte in beslag. Dit komt doordat de games op de console gemaakt zijn voor een lagere resolutie, waardoor 4K-textures niet geïnstalleerd worden op de console. Echter, wanneer je een disc-versie van een game koopt, bestaat de kans dat er minder data geinstalleerd hoeft te worden en vanaf de disc gedraaid kan worden.
 • De prijs van de Xbox Series X is 499 Euro, tegenover 399 Euro voor de Xbox Series S.

PlayStation 5 vs. PlayStation 5 Digital – De verschillen

De verschillen tussen de PlayStation 5 en de PlayStation 5 Digital zijn wat kleiner. Naast de prijs is eigenlijk alleen de optische drive iets wat alleen de standaard PS5 zal hebben. Qua specificaties zijn beide versies gewoon hetzelfde, met dus geen lager geklokte CPU, GPU of een mindere hoeveelheid aan opslagcapaciteit. Ook alle interface-poorten zijn hetzelfde. Om het even op een rijtje te zetten.

 • De PlayStation 5 Digital heeft geen optisch loopwerk (Blu-Ray). Alle games moeten dus digitaal gedownload worden.
 • Qua gewicht is er een klein verschil. Zo weegt de PS5 Digital 3.9 kilogram, wat 0.6 kilo minder is dan de standaard PS5.
 • Ook qua voeding is er een verschil. Zo maakt de PS5 gebruik van 350 watt tegenover 340 watt voor de Digital.
 • De PlayStation 5 Digital kost 100 Euro minder dan de standaard PS5 (399,99 Euro tegenover 499,99 Euro).
 • Het design van de PS5 Digital is net iets anders. Wanneer de console rechtop staat, zie je dat de rechterkant wat minder breed is door het ontbreken van de Blu-Ray speler (zie beneden). In de breedte scheelt dit 12 millimeter.

 • 5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Evanderp
  Gast
  Evanderp
  3 jaren geleden

  De prijs van de XBox Serie X klopt niet! dit is geen 599 euro maar 499 euro.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx