Warhammer: Chaosbane – Slayers Edition

thumbnail

Terug van weggeweest

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat we voor het eerst kennismaakten met deze telg uit het Warhammer-universum. Na een aantal uitbreidingen heeft het team van Eko software gewerkt om deze game over te brengen naar de next-gen consoles. Aan Warhammer games hebben we de laatste jaren geen gebrek en we waren benieuwd of de overgang naar de nieuwe systemen weer leven in deze game kon blazen.

De introductie van deze Warhammer-game begint met een groot gevecht, de toekomstige Koning Magnus heeft alle rassen samengeroepen om de duistere krachten te verslaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat elven, orcs en mensen zij aan zij vechten tegen de duistere krachten. Dit is de enige manier waarop het goede kan winnen van het kwaad. Door het samenbrengen van meerdere rassen en het verslaan van het kwaad wordt Magnus uitgeroepen tot de eerste Koning. Het lijkt allemaal pais en vree maar het kwaad is misschien verslagen maar niet vernietigd. Op een nacht komt het kwaad terug en vallen ze Magnus aan, ze weten hem vast te zetten met een duivelse spreuk en langzamerhand zal zijn energie verdwijnen wat uiteindelijk tot zijn neergang zal leiden. De wereld wordt overspoeld door het kwaad en het is aan jou, de held om dit kwaad te vernietigen en zo Magnus zijn leven te redden.

De next gen versie van Warhammer: Chaosbane bestaat uit alle downloadable content die na de release is uitgebracht en nog wat extraatjes. Om je missie tegen het kwaad te starten kun je kiezen uit 6 personages; de strijder Konrad Vollen, Magiër en High-Elf prins Elontir, de dwerg Bragi Axebiter, boself Elessa, dwerg engineer Keela en het nieuwe karakter Jurgen Haider, de heksenjager. Ze hebben zich gemengd met Magnus in de strijd tegen het kwaad en voelen zich geroepen om Magnus te redden. Heb je de basis op de oude consoles of pc, dan kun je het nieuwe karakter ook aanschaffen. De karakters voelen vrij standaard aan voor wie bekend is met hack and slash titels, je hebt een tank, allround soldaat, archer, magiër etcetera. Het spel doet hier ook weinig nieuws mee en houdt vast aan de lijnen die eerdere games in dit genre hebben uitgezet. Als je beginnend hack and slash speler bent en het makkelijk wilt houden is Vollen enorm sterk en redelijk makkelijk te spelen. Bij de archer/magiër heb je jezelf meer aan afstand houden. Nadat de keuze voor een karakter is gemaakt zijn er nog de moeilijkheidsgraden, het spel is door DLC al flink uitgebreid en nu gaat de moeilijkheidsgraad van Easy tot Very Hard en dan heb je daarna nog 10 Chaos levels. De moeilijkheidsgraad bepaalt de hoeveelheid goud en fragmenten en ook de kwaliteit van de loot. Dus het loont zich vaak om wat moeilijker te spelen, dat kost je in het begin misschien wat meer frustratie maar de items die je krijgt zijn het vaak wel waard. Helemaal omdat je niet heel veel negatieve zaken krijgt wanneer je doodgaat, kun je het zeker op een hogere moeilijkheidsgraad beginnen.

Nadat je een karakter hebt gekozen is het tijd om aan je queeste te beginnen. Je krijgt een korte inleiding hoe je bij Magnus terecht bent gekomen en verdere achtergrond van je karakter. Het verhaal zelf is verwaarloosbaar. Het is lastig te volgen en veel van de dialogen bestaan uit fetch queesten. Groot voordeel wat we niet altijd in dergelijke games zien is dat de dialogen zijn ingesproken, persoonlijk vond ik dit echt prima gedaan en het voegde veel sfeer toe aan de game. De game neemt je in het begin aan de hand mee door de gameplay en de wereld en laat je zien wat mogelijk is, gedurende de epiloog speel je ook meer zaken vrij en krijg je een goed gevoel van wat je kan verwachten.

Wanneer je door de epiloog heen bent gelopen opent het spel zich en kun je beginnen aan de het hoofdverhaal. In de basis heeft het spel 4 hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk over een andere chaos God van Warhammer gaat. Het spel speelt zich als een dungeon crawler waarbij je een hoofdmap hebt, de stad waar allemaal portalen/doorgangen zijn naar gebieden met vijanden. Het voelt een beetje een dradig; Ga naar dat gebied, versla iedereen, ga terug naar de stad, ga weer naar een ander gebied en versla iedereen. Het voelt wel repetitief aan. De gebieden zelf zijn vrij afwisselend, natuurlijk donkere kleuren voeren de boventoon, we vechten immers tegen het kwaad maar de gebieden zijn afwisselend genoeg dat je niet de hele tijd het gevoel hebt door dezelfde map heen te lopen. Er zijn een aantal additionele gebieden bijgekomen die voor meer afwisseling zorgen zoals de begraafplaats. Zoals met andere hack and slash titels gaat het meer om de end game content en is het verhaal bijzaak. Ik kon dan ook vrij snel door de missies rushen en de vijanden hadden weinig in te brengen tegen mijn overmacht. Alleen een aantal ‘elite’ vijanden en de eindbazen gaven me het gevoel dat ik mijn aanvallen beter moest coördineren om levend eruit te komen. In de meeste gevallen zul je een aantal standaard aanvallen gebruiken om 95% van de vijanden van het veld te ruimen. Tijdens het vechten heb je ook een meter die je kunt vullen met chaos die bepaalde monsters laten vallen, wanneer deze meter vol is kun je in een soort van overdrive gaan en alles finaal kapotslaan.

De basics

De gevechten gaan door middel van een aantal aanvallen, ongeveer elke knop op de controller heeft een aanval, van basis aanvallen naar de meer geavanceerde aanvallen. Elke aanval kost energie en de sterkere aanvallen kun je dus niet continu blijven spammen, hier zit ook een cooldown op. Naast de aanvallen zijn er ook een aantal skills waaronder passieve-, god-, collectors guild- en fanskills. Tijdens de gevechten krijg je xp en ga je niveaus omhoog. Door dit te doen krijg je punten waarmee je aanvallen sterker kunt maken. Het aantal punten wat je hebt is beperkt dus je kunt voor de basis aanval bijvoorbeeld voor een sterkere optie kiezen en de rest laten zoals het is. Dit kun je gedurende de game helemaal afwisselen naar keuze dus geen enkele keuze die je maakt staat vast hierin. Tijdens het verslaan van monsters laten ze 3 dingen vallen, loot, goud en edelstenen. Loot kun je helaas niet verkopen maar kun je wel doneren waardoor je de collectors guild skills kunt verbeteren. Ook de god skills speel je vrij door goud en edelstenen uit te geven in de skill tree. Met betrekking tot de items die de vijanden droppen en in de kisten zitten doe je zoals in andere games in dit genre vrij weinig tot je het hoogste level hebt bereikt. Het beste is om flink door te spelen, heel vluchtig kijken of iets beter is en het wisselen. Er komt zo snel iets beters voorbij dat je in eerste instantie hier weinig tijd aan hoeft te besteden. Wanneer je dan eindelijk het hoofdverhaal hebt uitgespeeld en je level 50 hebt bereikt kun je beginnen aan de end game content die bestaat uit boss rush, expeditions en relic hunt. Boss rush krijg je de bazen opnieuw voor de kiezen maar nu met een timer, expeditions ga je random gegenereerde levels ontdekken en in relic hunt ga je de dikste loot scoren, soort van de rifts van diablo.

Een ding wat de game van een standaard hack and slash naar een enorm leuk spel brengt is de coöp. Deze games lenen zich zo enorm goed uit om lekker samen op de bank, of nu dan op afstand te spelen. Een beetje kletsen, beetje hakken, wat meer heb je nodig? Hier komen een aantal karakters en builds ook beter uit de verf. Er zijn een aantal skills die je nooit in de single player zou gebruiken maar in coöp wel ineens enorm handig zijn. Ook de soundtrack doet echt wonderen in dit spel, de onheilspellende bass-tonen zuigen je in het spel en zorgen in combinatie met de chants dat je echt in het Warhammer-universum terecht bent gekomen.

Op de Xbox Series X ziet het er allemaal wel prachtig uit, hoge resolutie en een soepele framerate zorgden ervoor dat het spel heerlijk wegspeelde. Dit soort hack and slash titels waren voorheen ook voornamelijk exclusief voor de pc maar een hoop van deze titels hebben de overstap goed gemaakt naar de console en de controller met name. Alles is binnen handbereik en je hebt niet het gevoel dat je knoppen mist die een toetsenbord wel heeft. Uiteindelijk weet de game zich niet voldoende te onderscheiden in het hack and slash aanbod. Als we kijken wat er op de markt is zijn er betere games in dit genre. De game doet veel prima maar bewandelt de bekende paden en doet weinig vernieuwends, waardoor het enige onderscheidende punt is dat deze game de Warhammer licentie heeft. Doordat er zoveel Warhammer games uitkomen kun je niet leunen op de licentie en moet je de lat hoog leggen wil je de schare fans naar je game trekken. Voor mij is het een game die weinig fout doet maar ook niets uitzonderlijk.


  • Auteur: Merijn Adriaanssen | Genre: Hack and Slash | Release: 12-11-2020 | Uitgever: BigBen | Ontwikkelaar: EKO Software
    Graphics: 7.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 5.5
    7.0
    + Coöp is altijd leuk in deze games
    + Baasgevechten zijn een highlight van het spel
    + Goede instap hack and slash
    - Groot deel van de game is niet uitdagend
    - Repetitieve missies
    - Vijanden niet heel divers

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx