UEFA EURO 2012

thumbnail

Add-on

Over iets meer dan een maand is het weer zover, de start van het EK voetbal, ditmaal in Polen en Oekraïne. En zoals gewoonlijk kun je nu ook weer aan de slag met de bijbehorende game, FIFA Euro 2012, ditmaal als een downloadable add-on in plaats van een losstaande game.

Het eerste wat opvalt is dat er voor het eerst gekozen is door EA om de game als een add-on uit te brengen. In plaats van een volledige retail game te maken die je 60 euro kost moet je nu beschikken over FIFA 12 en over 20 euro. Dit is al een groot voordeel aangezien de doelgroep die Euro 2012 aan zou schaffen veelal ook beschikt over FIFA 12. De prijs was het grootste punt van kritiek als het ging om de EK/WK voetbalvarianten. Dit aangezien de content lang niet zo uitgebreid is als bij de jaarlijkse FIFA variant. Door het aan te bieden als DLC zal deze game waarschijnlijk door veel meer mensen opgepikt worden.

In het menu van FIFA 12 is er een extra button gemaakt voor EURO 2012 waarmee je deze game opstart, een minpuntje is dat je niet de game direct kunt opstarten vanuit je console maar dat je eerst FIFA 12 moet opstarten voordat je EURO 2012 kunt opstarten. De user interface van EURO 2012 is een mooie verfrissing. De menu’s zijn helemaal in stijl van het EK, organische vormen en erg kleurrijk, een flinke verbetering ten opzichte van het statische van FIFA 12, en net de punten waardoor je het EK gevoel al krijgt. Grafisch is weinig veranderd, de gezichten van bepaalde spelers zijn iets verbeterd, de muziek uit FIFA 12 wordt gebruikt tijdens de game en gedurende de menu’s.

Een nieuwe speelmodus

Er zijn een aantal modussen waaronder het standaard online spel. De belangrijkste modus is natuurlijk het EK zelf. Je kunt een team kiezen dat op het EK staat en daarmee kun je proberen het kampioenschap binnen te slepen. Alle arena’s zitten erin en zijn prachtig tot in detail uitgewerkt. Enig minpunt is dat van alle 53 teams nog niet de helft is gelicenseerd. Hierdoor krijg je dus dat bepaalde teams, waaronder ook gastland Oekraïne, niet met de echte namen speelt. Alle competities waarmee je kunt spelen in FIFA 12 zijn wel gelicenseerd, dus je hoeft niet bang te zijn dat je zoals vroeger met Frank de Bauer speelt. Een leuke nieuwe modus die is toegevoegd is de ‘Expedition’, een soort van ultimate team zoals in FIFA 12. Je kiest eerst voor een aanvoerder, dit kan een bestaande speler zijn of je virtual pro, en hiermee begin je een team te vormen. In het begin krijg je een aantal spelers die rond de 50/60 punten zijn. Hiermee moet je van landen proberen te winnen. Elk land moet je 3 keer verslaan om de bonussen te krijgen. Versla je een land eenmaal, dan krijg je een reservespeler van dit land, bij tweemaal krijg je een substitutiespeler en als je een land 3 maal verslaat krijg je een basisspeler. Zodoende bouw je je elftal op en kun je na een tijd zwaardere landen verslaan. Als je landen verslaat speel je ook andere landen vrij waartegen je kunt spelen. Dit is een erg verslavend en leuke modus, omdat je telkens je team wilt uitbreiden. De speler die je krijgt nadat je een land verslaat is wel willekeurig, dus je krijgt na 3 maal een willekeurige basisspeler. Maar wil je een andere speler van het elftal is het ook mogelijk om een land vaker dan 3 keer te verslaan. Dan krijg je elke keer een willekeurige speler van dat land, dus dan kun je door blijven gaan totdat je de speler hebt die je zo graag wilt. Ook de challenges die ook in FIFA 12 zitten zijn doorgevoerd in de EK-variant. Prachtige ervaringen in de wereld van het voetbal kunnen worden nagespeeld, bijvoorbeeld de 11-0 overwinning van Nederland op San Marino. Zet je moeilijkheidsgraad hoger, dan verdien je meer XP.

Gameplay tweaks

Het voetbal zelf is natuurlijk ook wat getweaked, EA brengt geen EK/WK spellen uit zonder het te verbeteren ten opzichte van de standaard game. Wat opvalt wanneer een wedstrijd wordt gestart is dat er een spin camera is toegevoegd, een camera modus waarbij het spel van bovenaf wordt bekeken. Wel een leuk extraatje, maar of iemand dit zal gebruiken, ik betwijfel het. Het tempo van het spel is een beetje teruggedraaid en vooral de AI is wel verbeterd. Waar voorheen nog vaak was dat je alleen in de spits stond met de bal en alleen maar terug kon spelen willen spelers nu vaker een loopactie maken. Dat ze uit zichzelf de diepte in lopen waardoor een steekpaas vaak voldoende is om vrij voor de goal te komen. Het tikken is nu nog belangrijker dan in FIFA 12, ook omdat het nu beter kan doordat de diepte wordt gezocht. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om uitgespeelde kansen te creëren, waar voorheen het soms lastig werd als de bal bij de voorste linie was gekomen. Het spel is veel meer dynamisch geworden. Dit heeft ook gevolgen aan de andere kant, door de dynamiek is het verdedigen wel een stuk lastiger. Het onder de knie hebben van het tactisch verdedigen is nog belangrijker wil je niet om de haverklap een bal uit het net vissen. Het verschil tussen FIFA 12 en EURO 2012 is niet zo groot als met de stand-alone games vaak was, maar de kleine tweaks zorgen wel voor een wereld van verschil. Maar de tweaks die er zijn gemaakt zoals de steekpasses en de diepgang zoeken zal niet voor iedereen goed zijn, het ligt net aan je spel, sommige spelen op een andere manier en zullen dit minder waarderen.

Gezegd moet worden dat ik blij verrast ben door EA, ten eerste omdat je geen 60 euro moet neerleggen voor een paar teams en een toernooi, 20 euro is een mooie prijs voor de content die je krijgt en vooral door de verbeteringen die zijn doorgevoerd in het spelsysteem. Het voetbalt frisser, meer dynamisch, meer zoals voetbal hoort te zijn. De duur van de content is ook vrij uitgebreid, het EK zelf houd je een paar uur zoet, de expeditie verlengt dit nog flink, 53 landen, dus 159 wedstrijden om alles vrij te spelen, dan ben je nog even bezig, laat staan alle challenges die je nog kunt spelen. En als dat allemaal gedaan is kun je je nog uren vermaken online. De stap tussen FIFA 12 en deze titel is kleiner dan die tussen FIFA 10 en het WK, sommige zullen dit niet fijn vinden, zelf vind ik het wel goed. Vooral omdat over 4 maanden alweer FIFA 13 uitkomt, en dan vind ik het persoonlijk prettiger om 20 euro neer te leggen voor een DLC dan dat je 3 maanden later het spel aan de kant kunt leggen omdat FIFA 13 er is. Voor de Belgen onder ons is het misschien spijtig dat de kwalificatiereeks er niet tussen zit, zodat je nog kunt kwalificeren voor het EK. Dat niet alle landen gelicenseerd zijn is wel een groot minpunt en hier zie je ook waar het aanschafverschil zit aangezien die bonden allemaal een aardige prijs vragen.


 • Auteur: Merijn Adriaanssen | Genre: Sport | Release: 02-05-2012 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.5 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 8.5
  8.0
  + Goede prijs/kwaliteitsverhouding
  + Expeditiemodus is erg leuk
  + Goede gameplay tweaks
  - Maar 29 van de 53 landen gelicenseerd
  - Nederlands commentaar blijft dramatisch
  - Mist de aanloop naar het EK, kwalificaties

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box