Marvel’s Spider-Man Remastered

thumbnail

Als er één ontwikkelaar is waar de ene na de andere topper uitgeperst wordt is het wel Insomniac Games. Uiteraard zijn zij al een stuk langer bekend door de uitstekende Ratchet & Clank serie en Spyro The Dragon maar de afgelopen jaren hebben zij het niveau weer behoorlijk opgekrikt. In 2018 kwamen zij namelijk op de proppen met één van de beste superhelden games tot nu toe, Spider-Man voor de Playstation 4. Deze versie van de vriendelijke spinnenman werd door alle fans en critici in de armen gesloten en de negens en tienen vlogen je om de oren. Voornamelijk het slingeren door New York was ongeëvenaard. Wat volgden waren een aantal DLC en uiteindelijk de Remastered versie in 2020 voor de Playstation 5, waarbij de laadtijden bijna waren verdwenen en de graphics nog even een stukje indrukwekkender werden. Gelukkig voor ons gamers is Sony de laatste tijd ook goed bezig om hun klassiekers naar PC te brengen en nu is het dus ook de beurt aan Spider-Man Remastered. Maar is een game die eigenlijk toch al vier jaar oud is wel iets waar de pc-gamers op aan het wachten zijn?

Het verhaal

Aangezien dit eigenlijk al de derde versie is van een spel uit 2018 zal het verhaal intussen wel bekend zijn, maar voor de echte pc gamer die nu pas voor het eerst kennis maakt met Spider-Man zal ik een korte introductie geven. Peter Parker is inmiddels al acht jaar Spider-Man en weet intussen hoe hij zijn tijd moet verdelen tussen superheld spelen en een “normaal” leven leiden, want hij staat ook nog aan het begin van een mooie carrière als wetenschapper en heeft zelfs een baan bij Doctor Octavius. Privé gaat het op dit moment wat minder bij Peter want de relatie met Mary Jane is stukgelopen en is nog altijd wat ongemakkelijk. Na het verslaan van maffiabaas Kingpin aan het begin van het spel waarschuwt deze al voor een machtsverschuiving binnen het criminele circuit van New York. Stukje bij beetje komt Peter steeds meer een bende tegen met antieke maskers op en voor de grootste problemen zorgt. Uiteindelijk blijkt het personage Mister Negative hier achter te zitten maar gaandeweg zal je voor de nodige twists en verrassingen komen te staan. De manier waarop het verhaal gebracht wordt door de diverse cutscenes voelt bijna filmisch aan en zuigt je compleet het verhaal in. Insomniac Games maakt van Spider-Man echt een menselijk iemand en niet alleen maar een onverwoestbare superheld. Dit wordt ook ondersteund door de meer dan uitstekende graphics. Peter zelf en de personages die je tijdens jouw avonturen tegenkomt zijn overduidelijk met veel zorg vormgegeven en hebben ook veelzeggende gezichtsuitdrukkingen. Met het uitkomen van de PC versie is er natuurlijk grafisch nog een hoop meer mogelijk dan op de Playstation 4 en 5. Met speciale technieken zoals DLSS kan je deze game met alle grafische toeters en bellen spelen en ook nog een behoorlijke framerate behouden. Het was wel even schrikken toen we de review code kregen en voor het eerst door New York begonnen te slingeren. De framerate was instabiel, regelmatig schoot hij richting de 30 frames per seconde terwijl een paar meter verder hij weer naar 100 frames schoot. Dat grote verschil zorgde er wel voor dat het grootste pluspunt van het spel, het slingeren, totaal niet leuk was om te doen. Gelukkig kwam kort hierna de eerste patch uit waarbij het al stukken beter was. En nu een paar dagen voor de release is de day-one patch uitgekomen en heeft dit allemaal verder verbetert. Helaas is nog niet alles perfect en blijven de prestaties een beetje wisselvallig. Het is vreemd dat wanneer je door de stad slingert boven de magische 60 frames blijft maar zodra er een tussenfilmpje komt in een kleine gesloten ruimte dat dan de frames richting de 40 gaan. Het kost je aan het begin even wat tijd om aan de instellingen te sleutelen maar zodra je dat voor elkaar hebt kan het feest beginnen.

Nog niet te oud!

Hoewel de game dus grafisch eigenlijk al vier jaar oud is blijven de graphics nog steeds indrukwekkend, maar geldt dat ook voor de gameplay? Grotendeels wel gelukkig, zoals hierboven genoemd gaat het slingeren nooit vervelen en is de combat nog steeds één van de beste in zijn soort. Wel zijn de stealth missies van Mary Jane tussendoor vrij vervelend en zijn de mini games waarbij je elektriciteit de juiste kant op moet sturen altijd iets om tegenop te kijken. Maar waar je vooral merkt dat het spel al een aantal jaren oud is zijn de zijmissies, torens en de andere activiteiten. Om gedeeltes van de map te ontdekken dien je torens te activeren en dat is behoorlijk vermoeiend na alle andere open wereld games die in principe hetzelfde doen. De zijmissies variëren van overvallers tegenhouden tot het stoppen van criminelen in gestolen auto’s. De eerste paar keer is het leuk om te doen maar al snel begint het te vervelen. Gelukkig krijg je voor dit soort taken wel bepaalde tokens waarbij je nieuwe spullen voor Spider-Man kan kopen. Je kan bijvoorbeeld nieuwe pakken vrijspelen of nieuwe gadgets kopen waardoor je uiteindelijk toch wat meer mogelijkheden krijgt tijdens de combat. Door het voltooien van missies en zijmissies krijg je uiteraard ook ervaringspunten en deze kan je gebruiken om nieuwe vaardigheden vrij te spelen. Er zijn drie takken waar je deze in kan zetten, Innovator, Verdediger en Webslingeraar. Bij Webslingeraar bijvoorbeeld krijg je meerdere moves tot je beschikking om te gebruiken tijdens het slingeren door de stad of om deze te gebruiken tijdens gevechten.

Bij de Remastered versie krijg je niet alleen het hoofdverhaal maar ook alle DLC en verhaaluitbreidingen die daarna zijn uitgekomen. En hoewel deze qua niveau niet in de buurt komen van het hoofdverhaal zijn ze wel de moeite waard om uit te spelen. Voor een slordige €60 heb je dus een compleet pakket waar je tientallen uren zoet mee kan zijn. Ondanks dat het spel al in 2018 is uitgekomen is het een goede zet geweest om ook deze topper naar pc te brengen. Met de grafische kracht van de pc’s tegenwoordig kan je prachtige plaatjes op jouw beeldscherm toveren. Spider-Man is verder prima te spelen met muis en toetsenbord maar het aansluiten van een controller blijft de beste beleving. Ook leuk om te merken dat er goed gebruikt gemaakt wordt van de DualSense van de Playstation 5. De combat en het door de stad slingeren nog steeds top zijn merk je toch dat het spel wel te maken heeft met verouderde elementen zoals de torens en de weinig interessante zijmissies. Ook is er nog wel wat werk te doen aan de instabiele framerate, maar laat dit je echter niet tegenhouden om Spider-Man Remastered in huis te halen. Deze topper van Insomniac mag je niet missen!


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Actie | Release: 12-08-2022 | Uitgever: Playstation PC | Ontwikkelaar: Insomniac
  Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.0
  8.5
  + Grafisch indrukwekkend
  + Slingeren blijft leuk
  + Combat
  - Framerate soms wisselvallig
  - Saaie zijmissies
  - Verouderde gameplay elementen

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Punker
  Gast
  Anoniem
  1 maand geleden

  Een van de weinige games van Sony die me niet zo trekken helaas. Maar wel mooie score.

  Griever
  Lid
  1724
  1 maand geleden

  Heb de ps4 versie meerdere keren uitgespeeld.Moet daarom wel wennen aan de gezichtsverandering.Dat vind ik zelf wel een vreemde beslissing voor een remaster.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx