Kingdom Hearts 2.5 HD Remix

thumbnail

Another HD remake

Waar we een jaar geleden verwend werden met een HD remake collectie van een aantal Kingdom Hearts games is het dit jaar tijd voor de tweede collectie. Kingdom Hearts 1.5 Remix (wat een naam) bevatte Kingdom Hearts, Chains of memories en 358/2 days. Nu komt Square Enix met de tweede collectie met daarin Kingdom Hearts II, Birth by sleep en Coded.

Voor iemand die nog niet bekend is met de serie, Kingdom Hearts is in feite een samenwerking tussen Square Enix en Disney. De gameplay en alle technische aspecten die Square games zo goed maakten met de characters en design van de Disney films. Een succesformule die het goed deed, voornamelijk in Japan en de VS waar Square Enix en respectievelijk Disney enorm zijn. Het is daarom ook verwonderlijk dat het al bijna 10 jaar duurt voor de opvolger in de hoofdserie verschijnt. Daarom brengt SE nu de HD remakes uit zodat iedereen herinnert kan worden aan deze toptitels en warm kan lopen voor Kingdom Hearts III. Om te beginnen is met remakes gebruikelijk meerdere delen in een pakket te stoppen, dat is nu niet anders. Wat wel opvallend is, is dat de games van andere platformen erbij staan en dat de remakes niet helemaal chronologisch zijn verdeeld. Laten we beginnen met Coded die nu in de uiteindelijke versie op het schijfje staat, Re: Coded.

Coded

Coded was een episodische game die zich afspeelt na Kingdom Hearts II. Origineel voor mobiele platformen is deze in 2010 naar de DS gekomen onder de noemer Re: Coded. Een tegenvaller dus dat deze alleen als film erbij gezet is, alle cutscenes zijn aan elkaar geplakt en staan op het remake schijfje. Alleen die hard fans van de kingdom hearts serie zullen de moeite ervoor doen om al deze cut scenes te gaan bekijken, en natuurlijk om alle trophies te behalen die aan deze game vastzitten. De twee andere games zijn wel speelbaar, Kingdom hearts II en Birth by Sleep. Birth by Sleep is chronologisch de eerste game in de serie en het is daarom verwonderlijk waarom deze niet in de eerste collectie remakes zat.

Gemengde gevoelens zijn er wanneer de game wordt opgestart. Zo’n goede herinneringen aan deze game, als je zo’n games opnieuw speelt is het vaak lastig om datzelfde gevoel te krijgen zoals vroeger in 2005. In Kingdom Hearts 2 begint de speler met het karakter Roxas, hij is de nobody van Sora, toen Sora in deel 1 zijn hart verloor ontstond Roxas. Dit is ook meteen het zwaarste van Kingdom Hearts 2, het doorspelen totdat je Sora weer onder je hoede krijgt. Met Roxas speel je een soort van tutorial, je raakt weer bekend met alles binnen de wereld. Opzich niets mis mee ware het niet dat dit toch wel te lang duurt, velen zullen hier afhaken maar je wordt beloond als je doorzet. Vanaf het moment dat je weer Sora onder je hoede hebt is de magie rond de game terug. Het voelt weer als vanouds en de dynamiek tussen Square en Disney spat er van af. De gevechten worden naarmate het spel vordert steeds complexer, meer acties die Sora kan doen vergen tactische beslissingen, waar in het begin van het spel nog lekker hack n slash stijl kan worden gebruikt verandert dit wel. De besturing hierbij laat soms te wensen over, het bewegen met de camera en het vechten gaat niet altijd soepel en vooral nu er grote stappen zijn gezet sinds 2005. Grafisch ziet het er wel prima uit, ik kan me herinneren dat het op de PS2 een echte parel was. Ondanks dat het een goede remake is merk je dat games verder zijn gegaan, en dat je nu meer gewend bent qua grafisch geweld dat het er niet meer van afspat. Totdat je op een punt komt waar Square geweldig in is, de CG filmpjes. Wanneer je het spel opstart krijg je de eerste te zien en met de prachtige soundtrack eronder geeft het me nog steeds kippenvel. Al met al staat het spel nog steeds als een huis.

De derde game op de schijf is Birth by sleep, origineel een PSP titel uit 2010. Voor deze game is dezelfde engine gebruikt als in Crisis Core: Final Fantasy VII, het is goed te merken wat voor stappen er zijn gezet sinds KH2, de actie loopt heerlijk soepel en het ziet er allemaal erg scherp uit. Birth by Sleep is een prequel van de originele Kingdom Hearts, de oude vertrouwde gezichten zoals Sora en Riku zitten wel weer in het spel maar het hoofdverhaal draait om andere karakters. Volgens velen is dit een van de betere games in de Kingdom Hearts serie, persoonlijk zijn de hoofdtitels die het voor mij doen. De verhaallijnen van de omliggende games doen mij wat minder. Maar voor de echte fans is het natuurlijk nu leuk dat alle verhalen binnen het universum van KH gespeeld en beleefd kunnen worden.

Remakes zorgen ervoor dat een nieuwe doelgroep met de game in aanraking komt of diegene die hem al hebben gespeeld het uit nostalgie opnieuw gaan spelen. Dit zorgt er wel voor dat je nog eens terug kunt kijken op games die toendertijd bijna als game of the year werden beschreven en of dat toendertijd terecht was. Met betrekking tot 2005 heb ik veel plezier gehad met Kingdom Hearts II kan ik me herinneren. Nu je die games opnieuw speelt merk je wel het een en ander, zoals de besturing die niet helemaal lekker werkt. Maar op het totaalplaatje is de magie er nog, en dat is knap voor een game van bijna 10 jaar oud. Square heeft het goed aangepakt door nu met de remakes te komen, door deze te spelen heb ik nu alweer zin in Kingdom Hearts 3.


Auteur: Merijn Adriaanssen | Genre: RPG | Release: 11-12-2014 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Square-Enix
Graphics: 7.5 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 6.5 | Replay: 6.0
7.2
+ Prachtige soundtrack
+ Cutscenes als altijd geweldig
+ Disney characters
- Re: Coded niet speelbaar
- Controls niet optimaal
- Tutorial van KH2

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x