House Flipper 2

thumbnail

Een aantal jaren geleden kwam de game House Flipper uit voor onder andere de PC. Later, toen de PC helaas al uitbreidingen had, verscheen de basisgame ook voor consoles. House Flipper is in de basis een poging tot het simuleren van klusjes in huis. Van het schoonmaken, repareren, restaureren en andere werkzaamheden, tot het opknappen van huizen en die verkopen voor grote winsten als een echte vastgoedinvesteerder. Helaas liep de uitgave op de consoles destijds flink achter op de PC, vandaar mijn opmerking over de uitbreidingen. Uiteindelijk heeft ontwikkelaar en uitgever Frozen District, een relatief onbekende studio en uitgever, dat goed gemaakt. Er kwamen onder meer uitbreidingen voor het opknappen van luxe huizen, een jacht, boerderijen en klusjes variërende van reparaties tot hele verbouwingen en het inrichten van een dierenasiel. Na verloop van tijd werd House Flipper een hele rijke game, maar nog wel één die nog steeds technische en audio technische problemen had. Ook kon je af en toe nog wel eens ziek worden van het beeldscherm, iets wat mij door de jaren heen ook gebleken is. Na lang wachten tussen updates, met een beperkter team, is het alsnog behoorlijk goed gekomen met de game. Inmiddels is House Flipper 2 al sinds vorig jaar uit voor de PC en Steam Deck en heeft die game op 10 april zijn console release gekregen. Frozen District lijkt eenzelfde pad te willen bewandelen, zoals ze dat met de vorige game deden, maar of dat wat geworden is lezen jullie in deze review. Het eerste lichtpuntje is er in elk geval al: De game loopt qua updates in elk geval gelijk met de PC, maar moet later dit jaar nog verschijnen voor de Nintendo Switch.

Heel veel details overal en nergens.

Het eerste wat begint op te vallen als je in je ouderlijk huis wakker word, is hoe rijk deze game kan zijn in de hoeveelheid details. Overal en nergens zie je van alles en dat is een hele stap voorwaarts in vergelijking met de eerste game. Het oogt, zeker sinds 10 april 2024, ook mooi! Grafisch is er dan ook weinig te klagen. Het leuke is dat je al deze spullen uiteindelijk ook kunt verkopen, om het huis een eigen stijl te geven. Je ouders in deze game hebben er lange tijd niets aan gedaan, maar een diepgaand verhaal hierover is er niet. Ook niet nodig! Later in de game, komen er ook meer gereedschappen bij en dan kun je onder andere ook sneller troep opruimen of verkopen. Op dat moment valt het kwartje als het gaat om de detail in de game. Poster hier, treinsetje daar, kopje koffie, laptop, bed met motief. Veel meer dan je zou denken als je alleen de eerste game kent. Tevens heb ik deze game ook getest op de Steam Deck met een Oled scherm en dan worden de kleuren grafisch nog net even een stuk mooier geaccentueerd, net als de texturen. Naast dat kun je op de PC ook van het mooie genieten met een controller van bijvoorbeeld de Xbox. Het is aan de ene kant een grotere game, maar er zijn ook zaken die niet goed zijn, ook al is het grafisch een stuk mooier dan de eerste game.

Voelt soms erg kaal qua gameplay.

De game, wanneer je wat meer kunt en huizen kan verkopen, voelt qua gameplay soms erg kaal aan. Het gebrek soms aan veelzijdige klussen haalt de waarde van het totaalplaatje wel wat naar beneden. Je bent vaak bezig met opruimen, schoonmaken en af en toe echt wat verbouwen. Later kun je onder andere muren bouwen, zowel horizontaal al verticaal, maar bij de klussen van je carrière campagne blijft er weinig variatie inzitten. Heel erg jammer allemaal! Dit wekt bij mij, iemand die veel uren in de eerste game en zijn uitbreidingen heeft, dat Frozen District ongeveer eenzelfde weg wil voor de game als bij House Flipper. Daar schuilt dan ook een grote teleurstelling in, die niet alleen ik deel, maar mensen over en weer ook. De vorige game had namelijk de nodige uitbreidingen die later ook op consoles uitkwamen. Die zijn nog al duur en eigenlijk niet hun geld waard. Er staat wel tegenover, de karige gameplay, dat er geen micro transacties in de game zitten, en het qua audio gewoon simpel, maar goed gehouden is. Soms moet je dan ook niet meer willen zeggen dat het broodnodige, want deze titel is uiteraard geen MMORPG of een uitbreiding daarop. Het is een kleinere game, van een kleinere studio en uitgever. Juist om die reden begrijp ik de soms karige basis game dan ook niet, wat House Flipper destijds ook had. De praktijken doen bijna een beetje denken aan de grootste studio’s en uitgevers der Aarde en mijn gevoel zegt dat hun dat niet siert. De gameplay die er wel is, ongeacht wat je ervan denkt, wel lekker snel, Je kunt namelijk ook redelijk snel een aantal actie punten gebruiken, zoals in een RPG, die de gameplay wat vlotter maken. Naast dat zei ik al dat het qua audio simpel, maar goed gehouden is. Een paar leuke deuntjes, maar dat is dan wel één van de sterkste punten van de game, naar het grafische gedeelte. Maar goed. Hoe bestuurt die game?

Betere input controller dan de eerste game.

De input van de controller is veel beter dan gedacht. Je input wordt goed geregistreerd, maar af en toe wanneer je te snel gaat, wil die wel eens een beetje haperen. Dat moet je dan ook niet doen. De game bestuurt ook lekker, en wisselt redelijk vlot tussen de gereedschappen zoals de vuilniszak en scanner waarmee je dingen kan verkopen. Het lijkt het gevoel voor realisme naar beneden te halen in een simulatie game, maar aangezien je toch vaak bezig bent met opruimen en zaken precies plaatsen, is dat helemaal niet erg. Het enige wat wel wat beter had gemogen op het punt van besturing, is het precies plaatsen van meubels of ophangen van posters. Ook de controller werkt daar soms niet altijd lekker mee, maar het is al een redelijke verbetering ten opzichte van de eerste game. Echter voelt de gameplay hier soms nog kaler aan, maar ik kan snappen dat Frozen District deze keuze heeft gemaakt om het tempo erin te houden. Dat neemt niet weg dat het later niet mogelijk gemaakt zou moeten worden om dat bij een dure uitbreiding alsnog te krijgen. Het zijn kleine details die gewoon in de game horen, ook al blijft het een raadsel waarom ze soms kleine dingen uit de eerste game, niet hebben meegenomen naar deze titel. De klussen bieden naar het einde van de carrière wel een andere leuke bijkomstigheid: Als je ze allemaal hebt gedaan, zal dat lonen dat je alle huizen en klussen die je hebt vrijgespeeld, opnieuw kan doen, maar dan op een andere manier. Leuk idee, matige gedachte, maar dat is slechts mijn bescheiden mening. Het is een zogheten loophole, waarbij je te vaak dezelfde dingen blijft doen. Je hebt echter al wel snel meer vrijheid omdat zelf te bepalen, wat een hele verbetering is.

Deze game is wat je er zelf van maakt. Letterlijk! Hij heeft zijn gebreken, maar kent ook hele leuke dingen die een mens de nodige uurtjes zoet kunnen houden. De prijs van 40 euro, zonder aanbieding, is te hoog, en zou eerder naar 25 of 30 euro moeten. De verwachting dat er weer dure uitbreidingen komen, is niet echt een leuk vooruitzicht. Deze game barst wel van details, speelt best goed, maar biedt niet afdoende variatie om alles in één keer door te spelen. Wel is er goede controller ondersteuning, en speelt de game ook lekker weg op de PC en Steam Deck. Wanneer je van games bent met een redelijk vlot tempo, dan is dit wat voor jouw. De prijs misschien niet, maar ongetwijfeld zal er ergens wel een aanbieding te vinden zijn. Niet alles is dus perfect, maar het is een game die van mij een 7,5 totaal krijgt. Gelukkig loopt de game gelijk met de PC en Steam Deck, dus als het om updaten gaat zijn dat wel weer pluspunten voor Frozen District als ontwikkelaar en uitgever. Wat anders nog dan te concluderen: Maak het of breek het!


 • Auteur: Eric Peter van der Kooi | Genre: Simulatie | Release: 10-04-2024 | Uitgever: Frozen District | Ontwikkelaar: Frozen District
  Graphics: 8.2 | Geluid: 8.4 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 8.8 | Replay: 7.4
  7.5
  + Heel veel grafische details
  + Goed geluid; leuke deuntjes
  + Huizen met dikke winst verkopen is top
  - Qua gameplay nogal karig
  - Kleine technische fouten
  - Toekomstplannen uitbreidingen???

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx