Helldivers 2

thumbnail

In een tot nu toe nog wat tegenvallend gamejaar komt Helldivers 2 uit als een heerlijk lichtpuntje om samen met vrienden op de PS5 en PC te beleven. Het spel is simpel in opzet, maar boordevol actie, gecombineerd met over de top humor wat we kennen uit de Starship Troopers film. Met intense gevechten en filmische actie blijft Helldivers 2 constant boeien. Het spel schittert vooral in co-op modus, waar je samen met vrienden tegen golven vijanden vecht. Ontwikkelaar Arrowhead Game Studios heeft met Helldivers 2 de nieuwste hit te pakken, en maakt dit tot dé keuze voor iedereen die op zoek is naar een game die uitblinkt in samenwerken en lomp knallen.

Beestjes en nog meer beestjes

In Helldivers 2 speel je als een Helldiver, een elite soldaat van Super Earth, op missie om de ruimte te beschermen tegen de Terminids. Een buitenaards ras wat qua looks rechtstreeks uit Starship Troopers is gejat. Het zijn eigenlijk allemaal grote insecten. Maar niet alleen de Terminids maken je het leven zuur, ook Automatons (robots) die bijzonder veel lijken op Terminator behoren tot de tegenstanders. Samen met je team, dat uit maximaal vier spelers bestaat, voer je diverse missies uit op verschillende planeten. Landend op een planeet, heb je een hoofddoelstelling om te voltooien, maar op de planeet zijn ook genoeg zijmissies om te voltooien, en punten van interesse om te ontdekken en te plunderen. Deze missies zijn er in allerlei soorten en maten. Van het vernietigen van vijandelijke nesten, tot het uploaden van data of het lanceren van een nuke. Bovendien word je constant belaagd door eindeloze golven van vijanden, waaronder de smerige insecten en Terminator achtige robots. Strategie is zeer aan te raden en teamwork is waar Helldivers 2 echt tot leven komt.

Arrowhead heeft voor Helldivers 2 een derdepersoonsperspectief gekozen, een grote verandering ten opzichte van het bovenaanzicht van zijn voorganger. Deze aanpassing verbetert het richten, schieten, en bewegen aanzienlijk. Hoewel het fijn zou zijn als er een echte fatsoenlijke dodge zou zijn zoals een koprol, voelt het verder uitstekend aan. Er is nu wel een soort van sprong waar je vijandelijke aanvallen kan ontwijken maar heel soepel gaat dat ook weer niet. Regelmatig probeerde ik de smerige pus van een Bile Spewer te ontwijken maar door die gekke sprong lukte dat te vaak niet. Buiten het feit dat de gameplay regelmatig filmisch aanvoelt geldt dat ook voor de beelden die op je scherm worden getoverd. Het is niet zo dat dit spel het mooiste spel is wat er tot nu toe is uitgebracht. Textures van spelers zijn niet extreem hoogstaand en ook het uiterlijk van de wapens blinken nergens in uit. Maar vooral de sfeer van de verschillende planeten en de ontploffingen maken het een waar spektakel. Met overal ontploffingen (welke overigens wel erg mooi zijn), dood en verderf en totale chaos maakt dit Helldivers 2 één van de meeste sfeervolle shooters sinds lange tijd.

Strata-gems

Rennen en schieten in mooie omgevingen is slechts een deel van het enorme plezier van Helldivers 2. Terwijl je levelt ontgrendel je Stratagems, waarvan er in totaal 47 zijn. Dit zijn speciale upgrades die je tijdens de missie kan gebruiken met behulp van een toetsencombinatie. Denk hierbij aan zaken zoals speciale wapens, aanvallen vanuit je ruimteschip of gewoon het aanvullen van je munitie. Nadat je zo’n Stratagem hebt gebruik zit er een cooldown op. Het strategisch inzetten ervan is dus van vitaal belang. Op latere levels krijg je dan toegang tot zaken zoals raketwerpers, een jetpack, of een tactische nuke om in te zetten. Deze upgrades zijn dermate spectaculair op hogere levels dat je maar al te graag wil doorlevelen. De Stratagems zijn zonder twijfelen één van de leukste onderdelen van Helldivers 2.

Tijdens de missies kan je ook ‘samples’ verzamelen en succesvol extracten. Het verzamelen van deze samples stelt je in staat om upgrades te ontgrendelen, die de cooldown van Stratagems verkorten of ze een beetje extra kracht geven. Echter om de betere upgrades te krijgen moet je zeldzamere materialen verdienen, die alleen beschikbaar worden in de hogere moeilijkheidsgraden. Om dus verder te komen in het kopen van upgrades dien je ook de moeilijkere missies aan te gaan. En moeilijk zijn ze zeker. Samenwerken als een team is absoluut essentieel, of je nu je teamgenoten dekt, bevoorraadt of elkaar opnieuw inzet. Je kan van te voren met je hele team een plan bedenken maar je zal ook al snel merken dat binnen een paar minuten alles op zijn kop staat door een spontane invasie van een grote groep tegenstanders. Op dat soort momenten is het plezier van Helldivers 2 ongeëvenaard. Het spel is absoluut niet makkelijk, maar met goed teamwork kom je vaak al een heel eind. De adrenaline giert ook door je lichaam als je op het allerlaatste moment toch nog weet te extracten met nog 0 revives op de teller. Wat voor nog wat extra chaos zorgt is het feit dat friendly fire altijd aanstaat. Dit betekent dat je ook moet opletten waar je schiet en je granaten gooit, en dat is best lastig wanneer er totale chaos aan de gang is. Tegelijkertijd is het ook onderdeel van het enorme plezier van het spel. In alle commotie vragen roep je om luchtaanvallen, maar als je deze verkeerd plaatst is de kans groot dat je je teamgenoten door de lucht ziet vliegen. Zelden hebben we zoveel lol gehad in een spel, maar tegelijkertijd op het puntje van onze stoel zaten om de missie te halen.

Buiten het teamwork om heeft Arrowhead ook systeem gecreëerd waarbij je met alle spelers planeten moet bevijden. Elke succesvolle extractie telt mee voor het veroveringspercentage van een planeet. Zodra een planeet is bevrijd, worden er meer ontgrendeld. Hoewel het een beetje vreemd is om bevrijde planeten niet meer toegankelijk te maken is het tof om het bevrijdingspercentage in realtime te zien oplopen. Jouw missies tellen mee voor het grotere geheel en dat is een leuke bijkomstigheid. De ontwikkelaar heeft ook aangegeven dat ze als een soort van dungeon master random evenementen kunnen starten om de spelers te verrassen. Op het moment van deze review hebbe wij zoiets nog niet zien langskomen, maar het klinkt in ieder geval zeer interessant.

Niet alleen maar goede bugs

Is alles dan maar fantastisch aan Helldivers 2? Helaas niet. Op het moment van schrijven heeft het spel nog veel last van technische problemen, zowel op PC als op PS5. De eerste twee dagen op de PS5 was het nagenoeg onmogelijk om een groep te vinden via matchmaking. Het samenspelen met vrienden ging wel goed maar als je op zoek was naar een random groep dan was dat onmogelijk. Ook had het spel veel last van harde crashes en problemen dat beloningen van missies niet werden meegenomen. Arrowhead is direct in ‘crisis mode’ gegaan en heeft er met een noodgang verschillende patches uitgestuurd. Intussen is de beleving al veel beter en is het in ieder geval mogelijk om gemakkelijk met andere mensen te spelen. Maar dit had veel beter op orde moeten zijn, ondanks het onverwachte enorme succes van het spel. Het heeft helaas wel afbreuk gedaan op de speelervaring de eerste paar dagen en dat mag niet vergeten worden.

Een ander punt van kritiek bij veel gamers is de aanwezigheid van de in-game winkel. Deze bestaat zowel uit wapens, helmen, armors en capes die te kopen zijn met medailles, die je verdient tijdens het spelen. Maar er is ook een ‘premium’ winkel waarbij er gear te kopen is met currency die ook te kopen is met echt geld. Al snel werden er termen zoals pay to win rondgeslingerd maar niks wijst erop dat dit ook het geval is. De bonussen op de gear die te kopen is met echt geld verschillen niet van de bonussen van de gear die je ingame kan verdienen. Bovendien is de premium currency ook gewoon te verdienen met het spelen van Helldivers, ook al gaat dat natuurlijk wat langzamer dan het kopen ervan. Op dit moment is er in ieder geval geen enkele aanleiding om te denken dat er pay to win in Helldivers 2 komt, en zit.

Het moge duidelijk zijn, Helldivers 2 is leuk. Heel erg leuk zelfs. Het is niet voor niets dat dit binnen een paar dagen al de best verkochte Playstation game op PC is. Het heerlijke schieten, de spectaculaire Stratagems en het teamwork tijdens het spelen maakt van Helldivers 2 één groot feest. Er zijn weinig spellen die je zoveel plezier en chaos kunnen bezorgen, gecombineerd met misschien niet de allerbeste graphics, maar wel een van de meest sfeervolle. Je waant je regelmatig zelf in een Starship Troopers of Terminator film met alle explosies en kogels om je heen. Het is jammer dat het spel werd geteisterd door zoveel technische problemen de eerste paar dagen, maar de ontwikkelaar heeft alles op alles gezet om dit op te lossen en is daar nu al grotendeels in geslaagd. De problemen moeten uiteraard mee worden genomen in de beoordeling maar vergis je niet, Helldivers 2 is nu al één van de beste games van 2024 en zal met alle nieuwe gratis content in de toekomst alleen maar beter worden. En voor maar €40 is dit een no-brainer, halen die handel!


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Shooter | Release: 08-02-2024 | Uitgever: Sony Interactieve Entertainment | Ontwikkelaar: Arrowhead Game Studios
  Graphics: 8.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 9.0
  8.0
  + Stratagems
  + Totale chaos
  + Teamwork
  - Veel technische problemen bij launch
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  3112
  4 maanden geleden

  Hoor goede dingen over deze game. Sony maakt het toch wel vaak waar ook qua multiplayer games.


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx