Gotham Knights

thumbnail

Batman, maar dan anders…

Het is een tijdje geleden dat we een echte Batman-game gespeeld hebben. Nu is Gotham Knights niet direct een Batman game, maar hij komt wel in de buurt. Gotham Knights bevat namelijk karakters uit de wereld van Batman, waaronder Batgirl en Robin. Is dit dan weer zo’n reguliere topper die zich kan meten met de eerdere Batman-games? Of mogen we iets totaal anders verwachten?

Gotham Knights bevat de Batman-familie waarbij spelers in de schoenen stappen van Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin, een nieuwe garde getrainde DC Super Heroes die na de dood van Batman op moeten staan als beschermers van Gotham City. Je kunt dus je favoriete karakter kiezen waarbij elk karakter zo zijn of haar krachten kent. De een is goed op lange afstand, de ander is goed in close-combat. Van het oplossen van mysteries die de duisterste hoofdstukken van de historie van de stad met elkaar verbinden, tot het verslaan van beruchte slechteriken in epische confrontaties: spelers krijgen te maken met een flink arsenaal aan uitdagingen wanneer ze uitgroeien tot hun eigen versie van de Dark Knight.

Van gameplay naar cinematic 

Tijdens het begin van de game valt direct op dat de cinematics een belangrijke rol spelen. Je krijgt direct een flinke introvideo voorgeschoteld waarmee de rode draad van het verhaal al gelijk duidelijk lijkt te worden. Vervolgens kies je je character en val je van gameplay in de volgende cinematic. Deze gameplay voelt erg aan als de oude vertrouwde Batman-games, maar is wat meer casual gemaakt. Je kunt meppen natuurlijk met het vierkantje, maar kunt ook opponenten vastklemmen en ondervragen. Daarnaast heb je met de R1-knop toegang tot speciale abilities, waaronder bijvoorbeeld een gun welke tijdens de combat gebruikt wordt om tegenstanders sneller plat te krijgen. De combat voelt als vanouds heerlijk aan en de gevechten zijn erg intens, een kwaliteit van de eerdere Batman-games, en dat is hier dus ook het geval. Je combineert je slagen van de ene op de andere tegenstander en dat in een razend tempo. Maar je kunt ook voor een stealthy approach kiezen waar je al snel kennis mee maakt in de missies van het spel. Zo kun je van bovenaf tegenstanders geruisloos uitschakelen maar je kunt ook simpelweg je verschuilen in het donker of eerst de alarmen uitschakelen alvorens je overschakelt naar de combat-modus. Het scannen van de omgeving is hierbij letterlijk en figuurlijk zeer belangrijk. De grappling hook komt hierbij zeer goed van pas maar laat je tevens snel door de map heen vliegen of juist over tegenstanders heen paraderen om zo onopgemerkt te blijven.

Het spel schakelt verder vrij naadloos over van open-wereld, waarin allerlei ‘crimes’ plaatsvinden die je kunt oplossen door je te mengen in gevechten bijvoorbeeld, naar missie-gameplay, al zul je een korte laadtijd meemaken. De missie-gameplay wordt vrijwel altijd ingeleid door een deur binnen te gaan, waarna je in een soort van lineair gebied terecht komt, een beetje zoals de Batman-games dus. De open-wereld vond ik persoonlijk niet heel imponerend, hoewel er genoeg te doen valt hier en daar, en je met je mobiel lekker kunt scheuren door de straten van Gotham. Er zijn tal van mini quests aanwezig waarbij je opponenten moet verslaan of moet voorkomen dat de politie overlopen wordt. De hoofdmissies op zichzelf zijn wat meer uniek. Deze zijn lekker tactisch ingericht en nodigen uit om stealthy gespeeld te worden, maar zijn ook toegankelijk voor gevechten. Verder zul je characters tegen komen zoals Harley Quinn, Mr. Freeze en Clayface. De een is een soort van eindbaas en de ander speelt een rol als medestander.

Dit alles kan daarnaast ook nog eens co-op gespeeld worden met 2 spelers, maar is alleen eerlijk gezegd net zo aantrekkelijk. In de stad heb je tevens de Beflry, een hoofdkwartier waar je met de groep bij elkaar kunt komen in een gebouw dat ooit gebouwd is door Bruce Wayne. Het is de Old Wayne Tower in het hart van Gotham City. Het is de home base waar je de progressie kunt checken maar ook upgrades kunt uitvoeren en je weg kunt vervolgen naar de volgende nacht. Maar wat kun je dan zo’n beetje upgraden? Aardig wat. Zo kun je onder andere je abilities verbeteren verdeeld over 4 categorieën, waarbij er 1 gelocked is tot je de Knighthood challenges unlockt. Verder heb je ook de Momentum abilities, dit zijn abilities die je kunt assignen aan je R1-toets en vervolgens kunt toewijzen aan je D-pad. Verder heb je ook je gear, waarbij je items als suits, melee-items en ranged-wapens kunt craften welke vervolgens een bepaald level bevatten qua kracht. Bij je loadout kun je de betreffende gear assignen aan je karakter. Ook je look (style) kun je bepalen en je kunt mods toewijzen aan je character welke je licht verbeteren op bepaalde gebieden. Verder kent de game ook (training) challenges die je kunt spelen en zijn er emails die je ontvangt en case files die je verzamelt. Naast dat maak je gebruik van health packs om je gezondheid op peil te houden en kun je tevens rookbommen gebruiken om de vijand te verrassen. De RPG-elementen voelen prima aan en zijn zeker niet geforceerd of overtrokken, maar zeer toegankelijk. Elk karakter heeft z’n eigen eigenschappen zoals ik al zei. Zo heeft de Nightwing bijvoorbeeld Traits als het zijn van een leider en is deze erg beschermend. Robin is bijvoorbeeld weer erg jong en serieus, maar wel erg innovatief in het vinden van oplossingen. Zo heeft daarnaast iedereen ook zijn eigen stijl. De Red Hood heeft bijvoorbeeld de Gun Kata en heeft zijn eigen ondervragingsmethodes door zijn sterke fysiek te gebruiken. Batgirl daarentegen is strategisch en richt zich vooral op single targets. Verder is ze goed in het hacken van apparaten en heeft ze kickboxing skills. In je hoofdkwartier kun je switchen van character.

Vette puzzels

Leuk in de game zijn de puzzels die je zo nu en dan tegen zult komen. Zo los je een soort van ‘riddles’ op waarbij je verschillende objecten met elkaar moet combineren om tot een oplossing te komen. Deze puzzel kan voor je opgelost worden maar het is natuurlijk des te uitdagend om het zelf te doen. Ook kunnen er hints gegeven worden of kun je deze zelf zoeken om zo tot een oplossing te komen. Het is een vrij uniek game-element dat goed uit de verf komt en het spel best wel afwisselend maakt. Maar er zijn ook simpelere puzzels, zoals het activeren van stroom door de omgeving te scannen voor verborgen activeringssystemen.

Wat de game sterk maakt is de variatie van de gameplay. De combat verveelt eigenlijk praktisch nooit en met de extra abilities die je krijgt worden deze alleen maar spectaculairder. Toch voelt het spel een beetje TE casual aan. Er lijkt niet heel veel tactiek in de combat te zitten en ook enemies zijn verre van snugger in veel gevallen van stealth-actie. Het scheuren door de straten van Gotham voelt daarnaast vrij ongedetailleerd aan. Het is leuk dat je een wheelie kan maken enzo, maar het haalt ‘n beetje de serieusheid af van de game. Dit wordt ondersteund door de graphics, die het net niet hebben. Gotham is lekker grauw met hoge gebouwen en nat geregende straten, maar oogt eigenlijk een beetje eentonig en sfeerloos aan. De echte grafische details ontbreken geregeld en de randjes zijn net niet scherp genoeg om grafisch imponerend over te komen. Hetzelfde geldt voor de cinematics. Deze zijn net niet scherp genoeg en gedetailleerd genoeg om overtuigend over te komen. Hierdoor krijg je ‘n beetje het idee alsof het budget van de game wat in de weg heeft gezeten om echt triple A over te komen. Ook de characters; Ze lijken eerder uit een standaard actiefilm te komen dan dat ze een DC-character zijn. Iets te bruut en ongedetailleerd uitgewerkt. Het oogt allemaal prima, begrijp me niet verkeerd, maar dat laatste beetje detail en afwerking ontbreekt een beetje, vooral bij de uitstraling van de NPC’s. De monden en ogen zien er vooral vrij matig uitgewerkt uit. Datzelfde merk je qua framerate. Op de PlayStation 5 wordt de 30 fps bij lange na niet altijd gehaald, vooral niet bij het scheuren op je motor. Dat is jammer want 30 fps zou toch wel het minimum moeten zijn. Toch wordt het nooit een haperend drama dat onspeelbaar blijkt gelukkig. Als de game grafisch top-notch was geweest, had het spel wellicht een professionelere en imponerende indruk achter kunnen laten. Ook qua DualSense features bevat het spel weinig bijzonders. Er zijn daarnaast laadtijden bij het switchen van omgevingen, maar die zijn betrekkelijk kort. Kwalitatief gezien valt er dus nog wel iets bij te schaven aan het spel, maar ‘overall’ wil ik niet te veel klagen. De audio is dan wel weer van een iets hoger niveau. Dialogen komen overtuigend over en zijn erg goed ingesproken, net als de lichte soundtracks en geluidseffecten die voorbij komen, al is een en ander ook uit de Batman-games gecopy-pasted. Maar datzelfde kun je ook deels zeggen over de gameplay overigens. Met de 8 casefiles die je aan het spelen bent, zul je rond de 20 uren zeker zoet zijn, waarmee je qua content ook zeker niet zult klagen, en dan heb ik het nog niet eens over alle side-missies en crimes die je op straat op kunt lossen.

Toch kun je wel concluderen dat Gotham Knights een game is die prima wegspeelt. De variatie in de gameplay is uitstekend en de missie-structuur en verhaal worden goed onderbouwd. Vooral de puzzels die zo nu en dan voorbij komen zijn van een indrukwekkend vernuft, maar zorgen niet voor frustratie en kunnen zelfs automatisch opgelost worden. De RPG-elementen zijn redelijk licht en de controls soms even wennen, vooral omdat ze vrij uitgebreid kunnen zijn tijdens de combat en het rijden op vehicles, maar al met al zul je al vrij snel volledig in de game opgaan. De graphics en de wat casual combat maken dat de game net niet top-notch aanvoelt. Toch zul je zowel offline als online met een vriend of vriendin de nodige uren kunnen beleven in het spel. Of dat nu stealthy of met veel vechten gebeurt is redelijk aan jou. In deze drukke tijden is Gotham Knights dan ook zeker geen game die je zomaar aan je voorbij moet laten gaan.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie/RPG | Release: 21-10-2022 | Uitgever: Warner Bros. | Ontwikkelaar: WB Games Montréal, QLOC
  Graphics: 7.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 8.5
  7.3
  + Unieke puzzelelementen
  + Impactvolle en gevarieerde gameplay en combat
  + Verhaal wordt goed ondersteund met veel cinematics
  - Open-wereld is wat minder imponerend
  - Voelt misschien iets TE casual aan
  - Grafisch en qua framerate net niet overtuigend

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Kont
  Lid
  1617
  1 maand geleden

  Stond heel hoog op mijn lijst na de eerste trailers maar hoe meer en bekend over werd hoe minder enthousiast ik werd. Ik ga hem in ieder geval overslaan. Gelukkig komen nu genoeg andere games uit en gaat 2023 ook waanzin worden met releases.


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx