Days Gone

thumbnail

Parels zoals de Uncharted serie, The Last of Us en Horizon Zero Dawn maakten de Playstation console tot het succes wat het nu is en waren altijd onbereikbaar voor de PC-gamers. Laatstgenoemde kwam toch zeer verrassend naar PC vorig jaar zomer en bleek een schot in de roos. Natuurlijk was dit een manier om een groter publiek kennis te laten maken met Aloy in aanleiding naar het vervolg die eind 2021 uit komt, maar toch was het fijn voor de PC-gamers om zo’n topper te kunnen gaan spelen. Sony heeft de smaak te pakken want er is een volgende Playstation exclusive aan de beurt om naar PC te worden gebracht, Days Gone. Deze survival action-adventure speelt zich af in een post-apocalyptisch Amerika, twee jaar nadat een mysterieus virus het grootste deel van de mensheid heeft veranderd in zombies en de overlevenden bezig zijn om een nieuw leven op te bouwen. Hoewel Days Gone niet in het rijtje van de absolute toppers hierboven thuishoort heeft Sony Bend in 2019 een meer dan prima basis neergezet dat met behulp van de nodige patches uitgroeide tot een heerlijk spel.

Motormuis

In Days Gone kruip je in de huid van motorbende lid Deacon St. John die met behulp van zijn motor het landschap van Oregon doorkruist en onderweg zoveel mogelijk zombies de “dood” in jaagt. Oregon bestaat ondertussen uit meerdere nederzettingen, bandietenkampen en natuurlijk grote hoeveelheden zombies. In deze nederzettingen zijn verschillende leiders die allemaal de hulp nodig hebben van Deacon om bepaalde opdrachten uit te voeren. Aangezien dit een open-wereld game is kom je de bekende “haal dit en breng terug” opdrachten tegen maar doordat het logisch is om op pad te gaan voor medicijnen en voedsel in een wereld vol met zombies voelen deze opdrachten minder nutteloos dan andere open-wereld games. Een ander groot verschil met open-wereld games zoals GTA waarin het gebruik van voertuigen centraal staat is dat je in Days Gone niet even lekker gaat toeren om alle uithoeken van de wereld te gaan verkennen. Deacon maakt dus gebruik van zijn motor om de wereld door te reizen en het verbruik van benzine is een grote factor. Vooral in het begin wanneer je motor nog uitgerust is met standaard onderdelen zal je regelmatig zonder benzine komen te zitten en dat kan behoorlijk irritant worden. Door middel van opdrachten uitvoeren voor de verschillende leiders in de nederzettingen zal je geld en reputatie verdienen om nieuwe wapens en betere onderdelen voor je motor te kopen. Al snel zal je merken dat je veel langer en verder met je motor kan rijden en dat deze ook een stuk fijner wordt om te besturen, en dat is maar goed ook.

Desondanks blijft benzine een terugkomend “probleem” dat ervoor zorgt dat de game je niet plat gooit met nutteloze taken en icoontjes op de map. Je zal zorgvuldiger moeten gaan plannen waar je heen gaat en of je onderweg een tankstation of een verdwaalde jerrycan met benzine tegenkomt om je reis te vervolgen. Hierdoor wijk je nooit ver af van het hoofdverhaal dat, ondanks lineair en zonder enige keuzevrijheid, wel goed gebracht wordt en je mee laat leven met Deacon en de kleurrijke personages die je gaandeweg tegenkomt. Het is qua verhaalvertelling en karakters natuurlijk niet te vergelijken met The Last of Us maar onderhoudend is het zeker en blijft ten lang genoeg boeien, ook al kan het op een gegeven allemaal wat te lang duren. Het verhaal wordt ook ondersteund door de prachtig vormgegeven wereld. Oregon bestaat uit diverse soorten landschappen zoals gigantische bossen en hoge bergen. Vooral wanneer weersinvloeden zoals regen, wind of sneeuw de hoek om komen zetten kijk je je ogen uit. Tussen de bossen kom je enkele verlaten stadjes tegen die krioelen van de zombies maar vol liggen met munitie en andere benodigdheden. Days Gone blinkt op dat moment uit wanneer je kruipend en klimmend jezelf door een stad beweegt en ten koste van alles niet opgemerkt wordt door de tientallen ronddwalende zombies. Stealth is dus een belangrijk onderdeel van de gameplay en er zijn meerdere manieren om vijanden op een stille manier om te leggen. Ten eerste kan je zelfgemaakte geluidsdempers op je vuurwapens zetten of gebruik maken van je kruisboog. Ten tweede kan je in de wereld van alles oppakken om de zombies (of mensen) een goede klap voor de kop te verkopen. Wanneer je een tafelpoot oppakt en je hebt toevallig ook een doosje spijkers in je rugzak zitten kan je deze op de tafelpoot monteren zodat elke klap nog meer schade aanricht. Het gaat nooit vervelen om een nietsvermoedende zombie een goed getimede klap tegen zijn kop te geven met zo’n tafelpoot. Toch is stealth niet op elk moment mogelijk. Door de wereld heen zul je meerdere keren gigantische Hordes tegenkomen, dit zijn gigantische groepen zombies die als één organisme door de wereld bewegen. In het begin is aan te raden om hier ver uit de buurt te blijven maar na een tijdje spelen wanneer je verschillende skills hebt vergaard en betere wapens hebt gekocht zul je toch iets moeten gaan verzinnen om deze Hordes uit te roeien. Het is een onbeschrijfelijk gevoel wanneer je met Deacon door een houtzagerij rent en er letterlijk honderden zombies achter je aan komen. Met behulp van de omgeving, vuurwapens en molotovs zal je uiteindelijk een hele groep uit kunnen schakelen.

Soepele ervaring

Toen Days Gone in 2019 voor de Playstation 4 uitkwam liep het spel op 30fps en waren er de nodige grafisch bugs en glitches. Met de komst van de Playstation 5 werd Days Gone onderdeel van een lijst van spellen die een next-gen update kregen om de heilig 60fps te halen en laadtijden te verbeteren. De PC versie doet hier nog een schepje bovenop met diverse grafische upgrades zoals view distance en ongelimiteerde fps. Wat opvalt is dat de game enorm stabiel blijft, zelfs wanneer er honderden zombies achter je aan zitten. Met het grootste gemak bleef de game boven de 60fps terwijl alle instellingen op high stonden. Ook zijn ondertussen zo goed als alle bugs weggewerkt waardoor het een zeer soepele ervaring is. Tel daarbij alle toegevoegde content die na de lancering in 2019 is uitgekomen en je hebt een heel compleet pakket dat absoluut niet teleurstelt. Het is jammer dat laatst bekend werd dat Sony een deel twee niet zag zitten en dat deze dus ook nog niet in de maak is, maar het is veelzeggend dat kort na dat nieuws er een petitie is gestart (die ondertussen al zo’n 100.000 keer getekend is) om toch een deel 2 te maken. Ondanks dat Days Gone geen topper is van het niveau The Last of Us of Horizon Zero Dawn is dit absoluut een meerwaarde voor de PC-gamer en zijn toekomstige ports als deze alleen maar toe te juichen.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Action/Adventure | Release: 18-05-2021 | Uitgever: Playstation Mobile, Inc | Ontwikkelaar: Bend Studio
  Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.0
  8.0
  + Oregon is prachtig
  + Weersomstandigheden
  + Hordes
  - Benzine raakt snel op
  - Verhaal kan wat lang duren
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  2357
  1 jaar geleden

  Al tijden met PS Plus aan het twijfelen of ik eraan moet beginnen, maar toch nooit gedaan. De game kon me niet zo overtuigen in de media tot dusver. Je krijgt er inderdaad zoals je zegt een ‘net niet triple A’ gevoel bij.

  loeder001
  Lid
  1747
  1 jaar geleden
  Reageer op  Z@3 Redrum

  Ook van al die zombies word ik gek, het is geen toegevoegde waarde.


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx