Beasts of Maravilla Island

thumbnail

Bewonder de natuur!

Games met een rustige pace, ik kan het steeds meer en meer waarderen. Al dat ruige geweld in games, het kan soms ook wat rustiger, wat ontspannender. Beasts of Maravilla Island weet wat ontspannen betekent. Welkom in wellicht één van de meest rustgevende games ooit!

Iedereen kent het wel. Van die mensen die overal een foto van moeten maken. Laten zien dat je er bent. Dat je ergens bent. Dat je op een plek bent waar mensen jaloers zouden zijn. Beats of Maravilla is zo’n plek. Met allerlei exotische dieren besluit je als meiske op pad te gaan en je fototoestel overuren te laten draaien. Het spelconcept is simpel, al is het vrij uniek; Het enige wat je eigenlijk doet is foto’s maken van de meest unieke planten, insecten en dieren. Verder los je zeer simplistische puzzels op, wat je eigenlijk niet eens echt puzzels kunt noemen, om progressie te boeken door de vrij lineaire wereld van de game. Door objects te voltooien die in je journal staan, kun je verder komen en weer nieuwe werelden en organismen bewonderen. Je kunt kruipen om dieren rustig te benaderen, maar je kunt ook fluiten om ze te lokken voor een mooie foto. En het maken van een selfie kan natuurlijk niet ontbreken. Is dat het? Ja, zo’n beetje wel eigenlijk. Want een verhaal ontbreekt eigenlijk vrijwel helemaal en een diepgaande gameplay al helemaal.

Idee is goed, uitvoering een stuk minder…

Het zou op zich een leuk en uniek concept kunnen zijn, ware het niet dat de game ontzettend saai is, en eigenlijk vrijwel slaapwekkend is. Na een uurtje of 2 ben je al door de game heen, maar daar is het budget ook wel naar. Het enige wat je eigenlijk doet is rondlopen en foto’s schieten, en daar houdt het wel aardig mee op. Je kunt weliswaar heel licht platformen, maar echt boeiend wordt dit nooit. In je handboekje vind je allerlei collectibles aan foto’s die je kunt maken van verschillende dieren, maar om ze allemaal te vinden, het kon mij niet echt interesseren. Plichtmatig ben je dus een beetje aan het rondlopen, al moet ik zeggen dat dit wel zeer rustgevend en ontspannend op mij overkomt. De gameplay is zeer toegankelijk, maar zorgt eigenlijk ook voor 0,0 uitdaging.

Komt nog eens bij dat de graphics van het spel zeer belabberd zijn. In de screenshots op het internet ziet het er allemaal nog wel aardig uit, zo ook hierboven in het screenshot (de YouTube video vind je ook in deze review). Textures zijn van een paint-achtige kwaliteit waarbij alle afbeeldingen plat en non-driedimensionaal zijn ingevoerd, om nog maar niet over de physics te spreken. Je character loopt door de bladeren heen waarbij de bladeren en benen elkaar willekeurig kruisen in het beeld. Daarbij komt een overmatig hoog contrast aan felle kleuren dat gecombineerd wordt door een vage cel-shaded look gecombineerd met blurry, low res textures die zelfs voor een low-budget game vrij matig zijn. Op een PlayStation 5 is dit dan ook not-done, al kan het main character er nog wel redelijk mee door. Je vraagt je ook soms af of het spel grafisch zo bedoeld is. Alles oogt onscherp, blurry en statisch aan, waarmee het kenmerkend lijkt te willen zijn, maar bij mij is het allemaal juist net niet. Het is cel-shaded, en toch weer niet door de gradients en schaduwen die afwisselend strak en vaag gebruikt worden, het is grafisch cartoony, maar toch ook weer niet, het lijkt niet te weten welke kant het nu precies op wil gaan. Daarnaast is de achtergrondmuziek constant hetzelfde, waarmee die je na 2 uurtjes aardig de strot uit komt hangen, net als de geluidseffecten, die ook vrij statisch en eenzijdig overkomen, maar nooit echt irritant worden overigens.

Is deze game dan helemaal klote? Nee, dat ook weer niet. Gezien het zeer lage prijskaartje van rond de 10 Euro, zul je toch 2 uurtjes aan verkenning meemaken waarbij je de meest overdreven natuurachtige plekjes zult zien van het eiland. Van een tropisch regenwoud tot waterachtige omgevingen, je kunt helemaal los gaan met je fototoestel. Dat de gameplay dan ook zeer toegankelijk is, mogen duidelijk zijn, maar dat neemt de uitdaging wel aardig weg. Het doel is ook redelijk ver te zoeken, en ook is de gameplay vrij lineair opgebouwd waarmee je eigenlijk niet echt uitgedaagd wordt om nogmaals de game uit te gaan spelen. Beasts of Maravilla Island is dan ook vooral een saaie game die weinig opvallends goed laat zien, zowel kwalitatief, als inhoudelijk. Er zullen vast mensen zijn die dit fantastisch vinden, ook wel te zien aan de vele positieve reviews op Steam, maar persoonlijk kon het mij verre van amuseren helaas.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Adventure | Release: 03-11-2022 | Uitgever: Whitehorn Games | Ontwikkelaar: Banana Bird Studios, LLC
  Graphics: 4.0 | Geluid: 5.0 | Gameplay: 6.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 5.0
  5.0
  + Ontspannend en relaxed
  + Grappig en vrij uniek concept
  + Verkennen van de natuur
  - Erg lineair
  - Saaaai
  - Grafisch vrij onder de maat

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Griever
  Lid
  2328
  10 maanden geleden

  Ziet er ook best wel saai uit in de gameplay video.


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx