Aliens Vs Predator

thumbnail

De Atari Jaquar was een gameconsole die geen groot succes heeft behaald. Zo waren de toppers op één hand te tellen en waren er beloftes gemaakt die niet waar gemaakt konden worden. Maar toch heeft de console een tijdje bestaan en dit kwam door één game: Alien vs. Predator. Een game die gebaseerd is op de Alien vs Predator franchise en je in de huid laat kruipen van een Marine, Alien of Predator. De game zag er voor die tijd geweldig uit en de gameplay was vernieuwend en uitdagend. De maker Rebellion had een waar pareltje gemaakt, maar heeft uiteindelijk weinig succes gehad door het platform waarop het uitkwam. Zestien jaar later heeft Rebellion de franchise weer opgepakt en komen ze met Aliens vs. Predator, een game waar ik als fan van de Alien en Predator films niet op kan wachten. We komen nu steeds dichter bij de release en het is dus eens tijd om een kijkje te nemen wat er allemaal gaat komen en of dit wederom een pareltje gaat worden.

3 verhaallijnen en 3 singleplayer avonturen

Net zoals in het voorgaande deel hebben we te maken met drie personages waar we mee kunnen spelen en dus ook drie verschillende singleplayer avonturen. Het overkoepelende verhaal waar alle drie de avonturen mee beginnen wordt verteld door een cgi filmpje. Charles Bishop Weyland, ingesproken door de bekende B-acteur Lance Henriksen, activeert per ongeluk een zender in een tempel uit de oudheid en zorgt ervoor dat een Predator schip naar aarde wordt gestuurd. Een schip van de marines wordt door dit Predator schip geraakt en stort hierdoor neer in de buurt van deze tempel. Zoals je al kan raden zijn de Aliens aanwezig in deze tempel en komen deze drie groepen in aanraking met elkaar en is niemand meer veilig voor het gevecht dat staat te gebeuren. Het verhaal is zoals in elke Alien vs. Predator film of game wel te vinden is en het is leuk om te zien dat ze daar trouw aan blijven. Je kunt vervolgens kiezen welke kant je gaat spelen en hier is waar de game echt interessant begint te worden.

Het eerste personage waar je uit kan kiezen is een Marine en dit is de minst originele van de drie op het gebied van gameplay. Maar toch zijn er enkele punten waar het zich onderscheidt van andere games. Als marine heb jij de beschikking tot een gun en een zaklamp en zul jij het verder met weinig andere dingen moeten doen. Gedurende de game draait het voornamelijk om het overleven van de aanvallen van Aliens en Predators en hier komt vooral het goed rondkijken met de zaklamp bij kijken. Je hebt als marine namelijk alleen kans om te overleven als jij elk donker hoekje in de gaten houdt en altijd alert blijft voor vijanden. Hierdoor zal dit toch wel anders spelen dan een gemiddelde first person shooter. Je zult gelukkig niet geheel alleen zijn, je zult namelijk bijgestaan worden door een andere Marine Tequila. Tequila heeft de beschikking over een motion tracker en zal je ook bijstaan tijdens een vuurgevecht. Hierdoor heb je niet geheel het gevoel dat het hopeloos is en is vooral die motion tracker erg handig.

Over de vloer, over de muur, over het plafond

Vervolgens hebben we de Alien, die een geheel andere speelstijl heeft dan de Marine. Je zult namelijk alleen maar beschikken over mêlee aanvallen en kun jij over alles heen lopen door de rechter trigger in te drukken. Als Alien zul jij dus voornamelijk tactisch moeten spelen om niet gezien te worden en dan ineens van boven naar beneden op je slachteroffer te vallen. De aanvallen zijn verdeeld in sterke en minder sterke aanvallen en natuurlijk zal die bekende aanval van de Alien waarbij hij een soort mond door iemand heen boort er ook inzitten. Je zou misschien denken dat de Alien weinig kans maakt tegen guns en voornamelijk de Predator, maar het tegendeel is waar. Je kunt meer zien door je goede zintuigen, je kunt van muur tot muur springen, maar snelheid is jouw grootste wapen. Hiermee is de Alien zeker een waardige tegenstander voor zowel de Marine en de Predator. Tenslotte hebben we de predator en dit is het personage die het meeste knoeit met gadgets. Zo is het belangrijkste verdedigingsmiddel je onzichtbaarheidapparaat. Hiermee kun jij niet gezien worden door Marine, maar wel door de Aliens. Ook heb jij de beschikking tot een lange afstandswapen, de welbekende laser die op je schouder zit. Deze zal niet al te snel werken en wordt het beste gebruikt voor tegenstanders die je niet in de gaten hebben. Ook een gadget die we voorbij hebben zien komen is een soundrecorder die tegenstanders naar een punt kan leiden zodat jij ze af kan maken als ze even niet opletten. Er zullen nog meer gadgets in de game aanwezig zijn en dit is natuurlijk alleen maar beter. De Predator heeft bovendien de mogelijkheid om mêlee aanvallen te doen, die zeker erg goed van pas zullen komen.

Een multiplayer mag natuurlijk niet ontbreken

Naast deze drie interessante singleplayer avonturen zal er ook een multiplayer aanwezig zijn. De multiplayer kan heel erg interessant worden, maar het grootste gevaar is de balans. Zo zal geen enkele soort personage sterker moeten zijn dan de ander, want dan zal iedereen uiteindelijk voor één en dezelfde kiezen. Maar tot nu toe lijkt het redelijk gebalanceerd en is het alleen afwachten op de uiteindelijke versie van de game om die multiplayer eens goed uit te testen. Ook is leuk om te vermelden dat de game alle iconische geluiden en dergelijke uit de films gebruikt, waarmee het juiste gevoel naar boven komt drijven.

Aliens vs. Predator is een game die we zeker in de gaten moeten gaan houden, want het idee is natuurlijk erg vet om met een alien of predator te spelen. De drie singleplayer avonturen beloven ook een lange speelbaarheid en de mogelijkheden zijn lekker divers en voelen allemaal net weer anders aan. Ook is het erg leuk dat ze voor de fans alle iconische geluiden en iconen gebruiken. De multiplayer moet zich nog bewijzen, maar deze heeft zeker ook erg veel potentie. Nu rest alleen het wachten nog op de uiteindelijke release van deze game, want dan kunnen we eindelijk onze handen leggen op deze mogelijke topper.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Actie | Release: 23-02-2010 | Uitgever: Sega | Ontwikkelaar: Rebellion
Graphics: 7.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.5
7.5
+ Veel verwijzingen naar de films!
+ Leuke Predator singleplayer
+ Vermakelijke multiplayer
- Middelmatige graphics
- Slechte Alien singleplayer
-

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven