WRC 10

thumbnail

Niet voor watjes

Terwijl tijdens de Formule 1 wat regen de gehele race afblaast, zijn we wat meer gewend van de rally-rijders. Die rijden met wat regen zonder problemen door met alle risico’s van dien. Rally rijden is vaak dan ook een sport waarbij elke millimeter telt en een crash tegen een boom altijd om de hoek blijft kijken. Nu de reeks de tiende game weet aan te raken, zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. Hierbij wordt ook direct het 50-jarige bestaan van de FIA World Rally Championship gevierd. Het is tijd om aan de slag te gaan en de versnellingspook in z’n vooruit te zetten…

Het zijn vaak jaren met grote en kleine verschillen als we praten over WRC. Het ene jaar zijn de verschillen groot, zoals vorig jaar toen de campaign/career mode flink uitgebreid werd. Dit jaar zijn er natuurlijk ook diverse aanpassingen; Zo is er een retrospective mode die spelers de kans biedt om de 19 evenementen opnieuw te beleven die de geschiedenis van het kampioenschap hebben gevormd. Deze uitdagende speciale stages stellen de vaardigheden van de coureurs op de proef door voorwaarden op te leggen die specifiek zijn voor elk tijdperk. Neem deel aan zes historische rally’s, waaronder de legendarische Acropolis Rally (Griekenland) en Rallye Sanremo (Italië), met meer dan 20 van de meest iconische auto’s van de WRC: Alpine, Audi, Lancia, Subaru, Ford, Mitsubishi, Toyota… Met meer content dan ooit, kunnen fans volop genieten van WRC 10 en zijn eerbetoon aan 50 jaar rally rijden. De game bevat verder 6 historische rally’s, waaronder San Remo en Argentinië. Meer dan 20 legendarische auto’s zijn daarnaast ook toegevoegd, waaronder van merken van Toyota, Ford, Audi, Alpine en Subaru. Ook 4 gloednieuwe rally’s zijn aan de game toegevoegd, te weten Spanje, België, Kroatië en Estland. Ook kun je spelen in de WRC, WRC2, WRC3 en Junior WRC klassen, met daarbij 52 officieel gelicenseerde teams van het seizoen 2021. Met 120 stages is het spel dan ook zeker groot genoeg wat dat betreft. Inhoudelijk is er dus wel wat content bijgevoegd, maar helaas valt dat niet echt te zeggen van de rally modus zelf, de campaign mode zullen we maar zeggen waarin je je team beheert en de events samenstelt. Wel is er nu een Livery Editor waarin je een uitgebreide aanpassingstool kunt gebruiken waarmee spelers zelf hun auto aan kunnen passen met kleuren, stickers en logo’s. Dit is voor het eerst en ook mogelijk in de career-mode. Ook kun je je eigen team samenstellen, naast een standaard team te kiezen, waarmee je dus je team wat meer privatiseert ten opzichte van de standaard fabrikanten te gebruiken. Echter moet je wel eerst de Anniversary events voltooien, wat misschien een tegenvaller kan zijn voor sommige liefhebbers.

Dat het spel nog altijd voor de die-hard coureurs is, mogen duidelijk zijn. Jammer is dat men echter de beleving wat minder geoptimaliseerd heeft voor de DualSense-controller. Racing games lenen zich juist uitermate goed voor het gebruik van de DualSense-controller, maar daar is net niet genoeg gebruik van gemaakt. Natuurlijk voelen we wel de feedback in de controller terug, maar die echte gevoeligheid mist nogal eens, bijvoorbeeld bij regen en echt ruige gebieden. De adaptive triggers hadden ook wel iets beter benut mogen worden, al worden ze gelukkig wel enigszins gebruikt. Vooral in een zo realistische game als deze, waarbij elke fout wordt afgestraft, verwacht je dat ook dit soort details ontzettend goed uitgewerkt zijn, en niet simpelweg ‘voldoende’.

Weer iets realistischer

Grafisch was WRC 9 al een aardige game, maar qua audio heeft men het hardst gewerkt dit jaar. Zo zijn vooral de motorgeluiden flink realistischer geworden. Ook zijn geluidseffecten beter wanneer je de camera naast de weg hebt gepositioneerd bijvoorbeeld. Daarmee is het perspectief realistischer ditmaal, en klinkt niet alles hetzelfde zoals voorheen. Ook het gerommel en het schakelen klinkt beter dan ooit tevoren. Dat het spel grafisch beter kan, dat bewijst DIRT vaak al vrij makkelijk, maar hierin zijn zeker nog wel enige stapjes te maken. Zo zijn de effecten naast de track soms nog wat minder, en is vooral in de diepte een en ander wat wazig uitgebeeld. Regen en andere weerseffecten zijn dan wel weer netjes uitgewerkt en geven je de echte beleving van het racen in moeilijke condities.

WRC 10 is zeker weer een game die stappen heeft gemaakt, maar waarvan je toch iets meer verwacht. De Career mode is te licht uitgebreid, daar waar we vorig jaar pas echt stappen zagen. Daarnaast heeft men ook diverse features in de game achter slot en grendel gegooid, waardoor je eerst uitdagingen moet voltooien om deze te kunnen spelen. Qua audio is het spel wel weer flink verbeterd en net weer wat realistischer dan voorheen. Verder kun je ook je eigen team en auto’s customizen, waardoor het net wat persoonlijker wordt dan het geval was. Qua tracks en stages had het spel al genoeg content, en dat is zeker niet minder geworden met deze nieuwe game. Ook qua uitdaging blijft het nog altijd een zeer veeleisende game, die zeker niet voor elke casual gamer te behappen zal zijn gezien de hoge moeilijkheidsgraad en de keiharde bestraffingen die zich voordoen wanneer je een klein foutje maakt. Dit kost je gelijk ontzettend veel tijd en kan je hele race verpesten natuurlijk. Zoek je echter weer een WRC-game die het uiterste qua realisme opzoekt, en die je genoeg te bieden zal hebben, dan is dit weer een prima vervolg en een succesvol jubileum, die weliswaar net iets meer next-gen had mogen aanvoelen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 31-08-2021 | Uitgever: BigBen/Nacon | Ontwikkelaar: Kylotonn/KT Racing
  Graphics: 7.8 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.0
  7.8
  + Nieuwe locaties en content
  + Audiovisueel weer een stapje vooruit
  + Meer customizen
  - Career staat wat meer stil dit jaar
  - DualSense-features konden nog beter
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box