West of Dead

thumbnail

Games waar je vaak niets van hoort, kunnen vaak ook erg verrassend zijn. Op Steam komen er veel games uit waarvan menigeen nooit gehoord zal hebben, maar het is ook niet altijd raak. West of Dead is zo’n game die waarschijnlijk niet iedereen kent, maar bij de release toch aardig gepromoot werd. Wij kregen de kans om het spel te spelen middels een review key, en of dat zo goed is bevallen, lees je in onze review.

Donkere game

In West of Dead daal je af in de grimmige wereld van Purgatory. Het betreft een covershooter waarin vloeiende twin-stickbesturing en tactisch gebruik van cover de hoofdelementen vormen. Je moet dus dekking zoeken achter objecten, voordat je doorzeefd wordt door kogels. Het concept is dus dodelijk simpel, net als de controls, maar daar blijft het niet bij. In de top-down shooter kun je met WASD rond lopen, maar naast het killen van vijanden, heb je ook de beschikking over verschillende wapens, en gangenstelsels die je moet leeg roven en leeg moet knallen. Door RPG-elementen te gebruiken in de game kun je jezelf verbeteren, door bijvoorbeeld gebruik te maken van effectievere wapens en een verhoogde health-capaciteit. Dit alles doe je in een extreem donkere wereld, waarin de lichtbronnen zeer beperkt zijn. Het tactisch leeg krijgen van gebieden vergt dus enig denkvermogen, want de vijanden komen op je af, of schieten juist vanaf een grotere afstand op je. Er zomaar naar toe rennen voor het gevecht is vaak al snel dodelijk, want het spel is redelijk pittig wanneer je te losbandig te werk gaat. Met de E- en R-toets kun je speciale abilities aan je character hangen, waarmee het net ietsje simpeler wordt zo nu en dan. Wanneer je dood gaat, zul je keihard het chapter opnieuw moeten ontdekken en spelen, waarmee voorzichtigheid, maar toch ook snelheid geboden is. Covering locaties zijn lang niet altijd even veilig, en kunnen ook neer gevlamd worden na enkele hits. De reach van wapens kan zowel in je voordeel als in je nadeel gebruikt worden, waarmee het spel echt een uitdaging vormt wanneer je tegenstanders te lijf gaat. Ook het gebrek aan lichtbronnen zorgt ervoor dat je dit in je tactisch voordeel moet zien te gebruiken. Verder vind je ook traders in de game, waarbij je iron dat je verzamelt kunt inruilen voor nieuwe, hogere level wapens. Het zoeken van de exit is je einddoel, maar gedurende de levels door, kun je ook ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk gaat vinden, om zo jezelf steeds weer verder te verbeteren om zo je tegenstanders sneller van hun sokken te blazen.

Het verhaal van de game is niet bijster boeiend. Soms zul je in tekstuele conversaties terecht komen, welke weinig echte inhoud bieden wat mij betreft. De sfeer doet dan ook meer dan de diepgang van het verhaal. Het voelt echt alsof je in een donkere hel aanbeland bent welke verder weinig met de menselijke wereld van doen heeft. De volledig cell-shaded graphics zien er straks uit en brengen de grimmige sfeer goed naar voren. Wel wordt object-replacement weinig gebruikt, waardoor alle ruimtes er op een gegeven moment redelijk identiek uit beginnen te zien. Omdat alles zo donker is, heb je op een gegeven moment ook niet echt het gevoel dat de omgevingen echt aan het veranderen zijn in de verschillende chapters. De Western-achtige soundtrack zorgt voor een lichte ambiance-verbetering, maar vooral zijn het toch de constante kogels die voorbij vliegen die het meeste geluid opwekken in de game. Echt veel bijzonders gebeurt er op dat gebied niet. Dat is ook een beetje jammer, want er had wel wat meer gezeten in zowel het verhaal als in het neerzetten van de setting, want de graphics kunnen niet de algehele setting optimaal neerzetten.

West of Dead is een bijzondere game qua concept, maar biedt na verloop van tijd toch wat minder diepgang dan gehoopt. De ambiance is wel aanwezig, maar na 5 uurtjes gameplay heb je dat ook zeker wel gezien. Daarmee is het spel dus zeker niet te kort. Het constant leeg knallen van de ruimtes heb je op een gegeven moment wel redelijk gezien, hoewel je steeds meer abilities tot je krijgt. De gameplay en controls lopen verder als een zonnetje, en ook de user interface die deels met je keyboard aangeroepen moet worden geeft ook een licht nostalgisch gevoel ala Grim Fandango aan de speler. West of Dead is dan ook vooral een game die leuk zal zijn wanneer het concept je kan bekoren. Het is aan jou of je daar twee tientjes voor over zult hebben.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 18-06-2020 | Uitgever: Raw Fury | Ontwikkelaar: Upstream Arcade
Graphics: 8.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.0
6.7
+ Goed concept
+ Donkere en hoge kwaliteit graphics
+ Uitdagende gameplay en lichte RPG-elementen
- Sfeer en verhaal missen potentie
- Erg veel van hetzelfde
- Meedogenloos

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x