Viking: Battle for Asgard

thumbnail

Net als iedereen vraag ook ik me al jaren af of Wickie de Viking een jongen of een meisje is. Niemand zal ontkennen dat dit tekenfilmfiguurtje met zijn (of haar) lange haren en zijn (of haar) piepstemmetje verdacht veel op een meisje lijkt, maar waarom hebben ze het in het introliedje dan steeds over een jongen? Iets wat wel zeker is, is dat Skarin, de hoofdrolspeler uit Viking: Battle for Asgard, een echte vent is. Waar voor vele Wickie de Viking de enige kennismaking met de Vikingen is, gaat daar met deze nieuwste titel van SEGA verandering in komen. De grote vraag is natuurlijk of deze ervaring de moeite waard is. In deze review komen we uiteraard met een antwoord op deze vraag.

Vecht als een echte Viking

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor me speelsessie op het kantoor bij SEGA nog maar bijzonder weinig af wist van Viking: Battle for Asgard. En misschien maar goed ook, want daarom zou de game wel eens een onverwachte topper kunnen zijn. Na de speelsessie maakte de game al een redelijke indruk op me en ondertussen heb ik de game een aantal dagen flink aan de tand kunnen voelen. Aangezien er meerdere zullen zijn die zich niet helemaal in de game verdiept hebben, geef ik eerst een uitgebreide introductie. Viking: Battle for Asgard is namelijk een game ontwikkeld door Creative Assembly, een ontwikkelaar die onder andere bekend is van Rome: Total War. Ditmaal brengen ze een game naar de consoles toe en waarschijnlijk is dit een goede rede om geen RTS, maar een actie game te maken. De ontwikkelaar zocht inspiratie in de Noorse Mythologie en kwam dan ook al snel uit bij de Vikingen. Jij zult dan ook als een echte Viking, genaamd Skaring op pad gaan. Skarin bevindt zich in Valhalla ofwel de plek waar Vikingen die voor hun volk gestreden hebben naar toe worden gebracht wanneer ze overlijden, maar wordt door Freya, de god van de liefde, weer tot leven gebracht. Natuurlijk een goed begin voor een romantisch avontuur, maar dat is niet het geval. De reden dat je tot leven bent geroepen is namelijk dat Midgard, het woongebied van de vikingen, veroverd is door de Godin van de duisternis. Het is aan jou om gevangen genomen vikingen te bevrijden en zo een leger op te bouwen die Midgard van de ondergang kan redden.

Gevangen genomen vikingen kun je natuurlijk niet zomaar bevrijden. Rondom deze plekken zullen namelijk vele volgelingen van de Godin van de duisternis zijn en er alles aan doen jou te stoppen. Overigens kun je er wel voor kiezen naar zo’n gevangenis toe te sluipen en eerst de andere vikingen te bevrijden zodat ze jou mee kunnen helpen in de strijd. Aangezien er veel gevochten wordt is het essentieel dat het vechtsysteem goed in elkaar zit. Gelukkig is dat het geval. De game speelt namelijk erg goed en is het best te vergelijken met een soort kruising tussen Fable en God of War. Het wordt ook al snel duidelijk waarom de game een 18+ rating heeft gekregen, want het bloed vliegt je letterlijk om de oren. De vele moves waarover je beschikt zorgen voor de afwisseling binnen de gevechten. Iets wat ik wel mis in een game als deze is de mogelijkheid om je personage te verbeteren. Ik zou Viking: Battle for Asgard dan ook liever als RPG op de markt hebben zien komen, maar dat is helaas niet het geval. Een verschil met de eerder genoemde games is dat in Viking: Battle for Asgard veel grote veldslagen bevat. Hieraan merk je dan ook dat de game afkomstig is van Creative Assembly. In deze gevechten moet je uiteraard zelf aan de bak, maar krijg je ook de mogelijkheid om grote draken aan jouw zijde te laten vechten. Deze kun je oproepen wanneer je zogenaamde tokens hebt verdiend. Verder is het belangrijk dat jij je als leider op bepaalde vijanden richt. Zo is het erg handig om eerst de shamens van je tegenstander uit te schakelen, aangezien zij nieuwe groepen vijanden maken. Hoe verder de game vordert hoe groter en intenser deze veldslagen worden. Uiteindelijk zullen de gevechten ook behoorlijk uitdagend worden en ben je maar blij met het leger wat je opbouwt. De A.I is niet heel bijzonder, maar andere vikingen zullen ook zeker hun mannetje staan. En je tegenstander weten hoe ze met een wapen om moeten gaan.

De rest van het avontuur

Hoewel een groot deel van de game om de actie draait is dit niet het enige. Vanaf het moment dat je met de game begint ben je eigenlijk klaar om te gaan en staan waar je wilt. Toch moet je de game niet gaan vergelijken met een titel als GTA, want je zult voornamelijk bezig zijn met het hoofddoel van de game. Af en toe zul je wel een side-quest gaan doen en moet je bijvoorbeeld een krat bier voor een mede-viking gaan halen. Hiermee kun je extra geld verdienen waarmee je nieuwe moves kan kopen. Bovendien kan je met het geld runes kopen. Deze geven je, nadat je energie van overleden tegenstanders heb verzameld,de mogelijkheid verschillende magische aanvallen te doen. Bovendien zorgt de game voor veel afwisseling. Je zult regelmatig in verschillende gebieden terecht komen en wordt de actie regelmatig onderbroken. Zo moet je af en toe flink wat sluipwerk verrichten (wat nog best moeilijk is) en kent de game ook platform-actie. Voor mij een belangrijk zaak, mede omdat het de speelduur aanzienlijk verlengt. De game bevat geen multiplayer, maar met de speelduur van de singleplayer zit het meer dan goed.

Hoewel de gameplay voor een game bepalend is, willen we ook je ogen en oren van de game genieten. Gelukkig ziet de game er meer dan redelijk uit. Het is misschien niet de meest hoogstaande game qua graphics, maar scoort zeker een dikke voldoende op dit onderdeel. Van de omgevingen zul je onder de indruk raken en dan heb ik het nog niets eens over de gevechten zelf. Ook met het geluid zit het goed. Regelmatig zal je vikingen horen praten en schreeuwen waardoor je helemaal in het juiste sfeertje komt. Bovendien zul je tijdens het spelen verwent worden met mooie muziek.

Uiteindelijk is Viking: Battle for Asgard tegen mijn verwachting in een game geworden die boven gemiddeld presteert. De game maakt wat mij betreft dan ook zeker kans om uitgeroepen te worden tot de game van de maand (hoewel de concurrentie moordend is). Ik geef de game dan ook een zeer nette 8,5 en dat is voor liefhebbers natuurlijk meer dan genoeg reden om als een echte viking de game uit de winkel te plunderen (of is dat meer iets voor piraten?). Kortom een goede stap van Creative Assembly.


  • Auteur: Michiel Knuiman | Genre: Actie | Release: 23-03-2008 | Uitgever: SEGA | Ontwikkelaar: Creative Assembly
    Graphics: 8.5 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.5
    8.5

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx