Ticket to Ride – San Francisco

thumbnail

Variant op variant

Bordspellen komen en gaan tegenwoordig met de ene uitbreiding op de andere, maar vooral veel verschillende varianten. Ticket to Ride – San Francisco is ook zo’n variant op het welbekende spel. Ticket to Ride Europa heb ik al eens eerder gespeeld, waarmee het concept aardig bekend is, maar dit is net een wat andere versie dan de uitgebreide versie.

Met vele souvenirs op zak kijk je heel relaxed rond vanuit de kabeltram. Het zonlicht glinstert door de mist die rondom Alcatraz en de Golden Gate Bridge hangt. San Francisco is met recht een gouden stad! Tijdens deze kortdurende stedeneditie uit de Ticket to Ride spellenreeks racen de spelers tegen elkaar in San Francisco om de meest iconische locaties te bezoeken, souvenirs te verzamelen en om hun bestemmingskaarten te voltooien. In deze uitgave van Ticket to Ride zijn treinkaarten vervangen door speciale transportkaarten en ook de miniatuurtreintjes zijn vervangen door plastic kabeltrams miniaturen. Bezoek nu de legendarische stad van de Flower Power!

Mensen die totaal niet bekend zijn met Ticket to Ride games zou ik allereerst aanraden: Probeer het eens uit, want het is één van de betere games van deze tijd. Met corona maakte ik al kennis met het uitgebreide bordspel. Het spelconcept en de handleiding lijkt aardig uitgebreid, maar als je het eenmaal ‘n beetje door hebt, valt het allemaal wel mee. Deze versie van de game is zelfs lichtelijk eenvoudiger gemaakt dan de Europa-versie bijvoorbeeld. Zo heb je geen treinstations in deze versie bijvoorbeeld. Het spel bevat diverse elementen. Zo heb je de transportkaarten, waarmee je dezelfde kleuren moet zien te sparen. Hierbij heb je ook joker-kaarten, de veerbootkaarten, welke als elke kleur naar keuze gebruikt kunnen worden. Verder heb je ook bestemmingskaarten, waarbij wordt aangegeven van welke locatie naar welke locatie het de bedoeling is dat je een transportlijn legt. De kabeltrams kunnen gelegd worden op de kleur waarvan je over de totale hoeveelheid kaarten beschikt. Een lijn kan bijvoorbeeld 3 stukken lang zijn, en dus moet je 3 dezelfde kleuren transportkaarten in je bezit hebben en inleveren. Elke ronde van een speler bestaat uit 1 van de 3 verschillende acties die je kunt doen. Zo kun je een transportlijn leggen, 2 willekeurige nieuwe kaarten pakken, of nieuwe bestemmingskaarten pakken met missies die je kunt uitvoeren. Het maken van een route tussen 2 aangrenzende locaties kost een beurt, maar ook het pakken van nieuwe kaarten bijvoorbeeld. Je mag ook kaarten pakken uit de open kaarten van 5 die beschikbaar zijn. De joker-kaart mag je maar eenmaal pakken. Er is geen maximale hoeveelheid voor het hebben van transportkaarten. De route claimen kan er ook voor zorgen dat je toeristenfishes kunt pakken die aangrenzen aan de route. Het klinkt allemaal vrij complex, maar is na eenmaal spelen wel redelijk duidelijk. De veerboten zijn er ook nog. Dit zijn speciale routes die 2 aangrenzende locaties met elkaar verbinden over een stuk water. Deze kunnen geclaimed worden door het trekken van een veerbootkaart voor elk vak op de route en een normale reeks kaarten van de juiste kleur voor andere vakjes van die veerbootroute.

Tellen maar!

Als de kabeltrams zo goed als op zijn is het tellen geblazen. Als je minder dan 3 kabeltrams over houdt worden de routes bij elkaar opgeteld, afhankelijk van de lengte ervan. Ook worden de fishes bij elkaar opgeteld en de bestemmingskaarten worden bekeken en zijn een bepaald aantal punten waard. Met de pionnen kun je het spelbord rond lopen om tot je totale hoeveelheid punten te komen. Diegene met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste bestemmingskaarten. Het spel lijkt toegankelijk en men belooft dat het spel in 3 minuten te leren is, maar dat is voor nieuwe spelers nogal twijfelachtig. Gezien de vele it’s and but’s, vooral wanneer je met 2 spelers speelt, of juist meer, is het even nadenken wat nu precies allemaal de bedoeling is elke ronde. Daarnaast heb je ook de puntentelling die ook enige context nodig heeft voordat je die onder de knie hebt. Toch is deze versie beter dan bijvoorbeeld de Europa-versie, en wat simplistischer. Enkele lichte elementen zijn eruit gehaald, zoals eerder al vermeld, maar vooral de kaarten en het bord zelf zijn overzichtelijker en kleurrijker. Onder andere de plaatsen op de bestemmingskaarten zijn duidelijker aangegeven en ook de transport-kaarten zijn lekker duidelijk en bevatten niet te veel poespas.

Minpunten zijn er helaas ook. Zo is het spel erg kort met 2 spelers. Binnen 10 minuten ben je wel klaar en vraag je je af; Klopt dit wel? Het lijkt te makkelijk dan zolang je ‘n missie behaalt en simpelweg de langste route pakt. Er is maar 1 route met een waarde van 10 punten, en zodra je die hebt, schiet het al lekker op met je overwinning. Het lijkt dan ook meer een grind van zoveel mogelijk lijnen zo snel mogelijk pakken en je trammetjes zo snel mogelijk opmaken. Met meer spelers zit je elkaar wat meer in de weg, en zijn routes wat lastiger te behalen. Een ideaal aantal spelers is dan ook minstens 4 spelers, om het zo wat competitiever te maken.

Ticket to Ride – San Francisco is een nieuwere versie dan bijvoorbeeld Ticket to Ride – Europa en je kunt ook merken dat men wat verbeteringen hier en daar heeft doorgevoerd. De klassieke versie ziet er wat onoverzichtelijker uit en ook de kaarten zijn wat onduidelijker. Dat heeft men nu flink verbeterd met moderne, maar vooral ook duidelijke layouts die to-the-point zijn. De bestemmingskaarten zijn daarnaast ook wat duidelijker, waardoor je ook wat minder aan het zoeken bent naar de locaties van en waar je naar toe moet. Ticket to Ride – San Francisco is daarnaast ook wat goedkoper en heeft wat minder ruimte nodig op de eettafel. Daarnaast is een spel wat korter doordat de routes wat minder uitgebreid zijn dan bijvoorbeeld de Europa- of USA-versie. Deze versie is dan ook toegankelijker om te leren dan de welbekende, forsere versies die tot dusver zijn verschenen. Hiermee kun je vooral dan ook nagaan of Ticket to Ride een geschikte game voor je is, of juist niet. Het spel is best strategisch, kent een lichte factor geluk, en is verder voor jong (8+) en oud prima speelbaar. Wij hebben in ieder geval weer flink genoten van een avondje spellen!


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Bordspel | Release: | Uitgever: Days of Wonder | Ontwikkelaar: Days of Wonder
    Graphics: 8.5 | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay: 8.0
    7.5
    + Overzichtelijke kaarten en bord-layout
    + Net wat goedkoper dan de uitgebreidere versies
    + Net wat toegankelijker dan de Europa-versie
    - Als nieuwe speler niet te leren in 3 minuten
    - Met 2 spelers een stuk minder
    - Langste route is wat overkill

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx