Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction

thumbnail

De next-gen war is nu echt begonnen voor Sony. Na het wat houterige begin komt het concern namelijk ok eindelijk met enkele exclusives, waaronder het eerder verschenen Heavenly Sword, Warhawk, Uncharted en het net uitgekomen Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction. Deze topper werd echter al lange tijd opgewacht door veel fans van de serie. Daar waar diverse andere helden uit het verleden langzaam maar zeker steeds minder populair werden, daar zijn Ratchet & Clank niet meer weg te denken uit de huidige wereld der games. Op naar de review van deze game dus…

Allerlei verhalen door elkaar, maar niet echt belanghebbend

In deze game gaat Ratchet op zoek naar de oorsprong van zijn ras, de Lombax. Dit gaat echter niet zonder problemen aangezien de slechterik Emperor Percival het voorzien heeft op Ratchet en het leuke robotje Clank. Daarom zul je met diverse omwegen aan hem moeten ontsnappen om bij je uiteindelijke doel te kunnen komen. De stad is ter verwoesting opgeschreven maar beide characters weten te ontsnappen, wat jij overigens zult moeten realiseren in de game. Ze suitten op het Lombax geheim, waarna beide besluiten om op avontuur uit te gaan in deze bizar mooie wereld.

Gezegd moet worden dat de omgevingen waarin je zult gaan wandelen van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast is er veel variatie te vinden in deze 3D-platformer wat dat betreft en zullen de omgevingen ook vragen om bepaalde actie. Zo zul je moeten sliden in de beginlevels, en later onder andere ook moeten zwemmen en met de SixAxis aan de gang moeten. Dit laatste houdt onder andere in dat je objecten zult moeten ontwijken door te bewegen met de controller, maar ook kun je vliegen met je handige gereedschappen dat je zult gaan krijgen gedurende het spel. Dit vliegen is uitermate goed uitgewerkt en de SixAxis blijkt dus toch goed te kunnen werken, zo zagen we ook al eerder in Heavenly Sword.

Mogelijkheden te over

Verder heb je allerlei leuke mogelijkheden in de game. Zo kun je je brute wapens onder andere upgraden. Daarnaast kun je deze meer accuraatheid geven waardoor ze minder uitwijken, en is het mogelijk om bijvoorbeeld te kiezen voor een langere range schietmogelijkheid, waarmee je dus van verder af schoten kunt lossen met een bepaalde gun. Leuk zijn ook de verschillende tools die je kunt gebruiken, waaronder de disco bal. Hiermee is het mogelijk om je boze tegenstanders leuk te laten dansen. Laat je de bal echter te ver buiten het bereik van de opponenten vallen, dan heeft deze geen effect, maar gooi je deze goed weg, dan zul je ongetwijfeld de fun ervan in zien en makkelijk door een moeilijk stuk heen kunnen komen. Verder zijn de challenges in de arena, waaronder de Gyro-cycle cours erg amusant en een interessante, variërende toevoeging in de game. Het spel draait dus niet compleet om rondlopen en het verslaan van de tegenstanders, maar ook om behendigheid, snelheid een klein beetje tacktiek en diverse andere aspecten.

Natuurlijk komen ook enkele karakters terug in het spel, waaronder kapitein Qwark, het meisje Talwyn, Cronk en Zephyr en kapitein Slag en Rusty Pete. Clank is daarnaast natuurlijk ook niet enkel bruikbaar als decoratie in je rugzak. Deze robot komt erachter dat hij een eigen ziel heeft. Hij heeft ook de mogelijkheid om te spreken met robots die alleen hij kan zien. Deze gaan schuil onder de Zoni, welke extra krachten kunnen unlocken voor Clank, welke hij nog nooit eerder heeft gehad. De vele tools van hem, en die van Ratchet zelf en de objecten die je kunt kopen in de steeds terug komende stores, die willekeurig in de levels staan, maken het spel uitdagend, keuzebewust en zeer interessant. Je zult dan ook niet simpelweg een eenvoudige platformer tegenover je hebben staan met deze titel.

Dat zeg ik mede door de schitterende graphics van deze game. Het is simpelweg de mooiste game tot dusver voor de PlayStation 3. De cut-scenes zijn alsof je naar een animatie van deze tijd zit te kijken en ook ingame is het overweldigend wat wordt laten zien. De drukte van de levels, het hoge contrast van de kleuren en de scherpte van objecten en characters zijn werkelijk overgoten door detail. Soms maakt het de game wel wat chaotisch door de vele objecten die kapot geramd kunnen worden en de tegenstanders die soms vaak met z’n vele op je af zullen komen, maar dat hoort op zich ook zeker bij een spel als dit. Het is daarnaast ook mogelijk om zelf als speler de camera te besturen. Dit is soms wel nodig aangezien de standpositie soms tamelijk irritant kan zijn. Soms heb je dan ook verkeerde aanzichten door een langzaam meescrollende camera. Gelukkig hebben ze wel een side-walk optie in het spel zitten, waardoor de camera niet zo vaak op en neer hoeft te zwiepen bij het bewegen en schieten/richten, wat het spel uitermate verbeterd wat betreft gameplay. Het is echt genieten geblazen op een HD-TV, maar ook op een simpelere SD-TV. Ook het gebruik van de maps door het drukken van de Select-toets is een handige en overzichtelijke optie.

Voor de kleintjes met een gebrekkige Engelse taalbeheersing

Ratchet & Clank kun je zowel in het Nederlands als in het Engels gaan spelen. Bij de Nederlandse dialogen zul je merken dat alles aardig synchroom loopt met de uitdrukkingen van de characters en dat alles best wel levendig is en duidelijk wordt uitgelegd. Beginnende spelers worden dan ook in deze niet al te moeilijke game goed op weg geholpen en ook de kleintjes kunnen door de Nederlandse taalmogelijkheid goed aan de gang met dit spel. De geluidseffecten rondom zijn daarnaast volledig 3D en komen uitstekend over. Wat dat betreft dus ook weinig kritiek dat geleverd kan worden rondom het geluidsaspect.

Dat Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction een vrijwel perfecte game is mogen wel duidelijk zijn. De developer van onder andere ook Resistance: Fall of Man heeft puik werk afgeleverd, al weet natuurlijk iedere kenner van de game dat het enige ontbreken binnen het spel de multiplayer is. De singleplayer zal na het uitspelen van de game misschien nog wel een keer overgedaan worden in de tijd die je toevallig over zult hebben in de toekomst, mede door de vele abilities en wapenopties, maar daarna kun je het spel simpelweg in de kast gaan herbergen om zo niet al te vaak meer om te kijken naar de game. De kwaliteit van de singleplayer en de mogelijkheden binnen het spel zorgen echter wel voor een kwalitatief grootse game. Het is dan ook zeker een pareltje dat je in het bezit zult moeten hebben, wil je een echte next-gen game in handen hebben. Met Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction heb je dan ook recht van spreken als je over next-gen wilt praten.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform/Adventure | Release: 11-11-2007 | Uitgever: Sony | Ontwikkelaar: Insomniac
  Graphics: 9.5 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.5 | Besturing: 9.5 | Replay: 8.0
  9.0

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box