RAGE

thumbnail

ID Software van een andere kant

Het is niet regelmatig maar zo nu en dan krijgen we weer een game van ID Software. Die ontwikkelaar kennen we uiteraard van het nog altijd populaire Wolfenstein 3D en van de Quake franchise, welke mij vroeger heel wat LAN-uurtjes heeft bezig gehouden, maar ditmaal is John Carmack op een geheel nieuwe game gezet. Het betreft de titel RAGE, wederom een shooter, maar met een stuk meer diepgang.

RAGE doet het slim door net voor de komst van de toppers van eind oktober en november te verschijnen. Maar of de game ook daadwerkelijk een best-seller zal worden moet nog blijken. Aan de kwaliteit kan het niet liggen in ieder geval, althans, daar ging je vanuit toen de eerste gameplay beelden van de shooter verschenen en toen we 3 kwartier aan de gang konden op de GamesCom. RAGE is dan ook sinds enige tijd de game gebleken waar ik echt naar uit keek. Om eerlijk te zijn is RAGE zelfs een topper waar ik net zo lang naar uit heb gekeken als Fallout 3. Bethesda verwent ons dan ook nu weer met een vette shooter met diverse, weliswaar kleine, RPG-elementen.

Maar RAGE valt totaal niet te vergelijken met Fallout 3, eerder met Borderlands van 2K Games. Hoewel de RPG-elementen een stuk simplistischer zijn zul je in RAGE merken dat het spel verder ook een stuk statischer is en meer lineair. De wereld waarin je kunt racen en lopen is weliswaar een open wereld, maar wanneer je daadwerkelijk missies binnen treedt en daarbij bepaalde locaties bereikt zul je zien dat je door een lineaire gang loopt vergelijkbaar met die uit een shooter als F.E.A.R. Die zelfde angst komt in dit spel ook enigszins om de hoek kijken. De missies zijn dan ook zeer sfeervol en soms zelfs beangstigend spannend, maar zijn te onaantrekkelijk om nogmaals over te spelen door de lineaire structuur die men heeft aangebracht. Je kunt in de game missies aannemen op de manier waarop dat gaat in Fallout 3 en soms zul je dan ook herhalende missies krijgen, waaronder het mollen van bolides of het betreden van arena’s. Zelfs minigames zijn beschikbaar. Maar je krijgt vooral echte campaign missies waarbij je mensen in de omgeving moet zien te helpen. Help de een en wordt door weer ’n ander op een volgende missie gezet, zo gaat het een tijdje door. De missies zijn gelukkig een stuk minder rechtlijnig dan die van bijvoorbeeld Borderlands.

De vetste wapens

Belangrijk zijn de wapens en voertuigen in RAGE. Daar waar vele games tegenwoordig vol zitten met voertuigen die voor geen meter rijden, daar heeft men in RAGE haar best gedaan om deze zo goed mogelijk aan te laten voelen. Het racen met boost en de upgrades die je kunt aanbrengen en de vele wapens als mijnen en turrets zijn een goede toevoeging. De wapens zijn daarnaast een lust voor zowel het oog als oor. Je kunt zoveel meenemen als je wilt, van rocket launcher tot pistool, van shotgun tot assault rifle, kies wat je wilt. Zorg er wel altijd voor dat je genoeg ammo meedraagt, want die zul je nodig hebben, vooral wanneer je het opneemt tegen opponenten die geen inventory afgeven. De wapens kunnen upgrades ontvangen maar je kunt ook gebruik maken van verschillende ammo, waaronder BFG rounds, electro bolts, killbursts en viper raketten. Verder zijn er de secondary wapens welke je met je linker schouderknop kunt gebruiken. De wingstick is natuurlijk de meest bekender maar ook de Sentry Turret en de RC Bomb autootjes behoren tot mijn favoriete hulpmiddelen.

Het is jammer dat de gameplay vrij statisch is waardoor je eigenlijk alsnog door ’n lange gang heen loopt. Het kan zijn dat je gedurende je playtrough missies of side-missies zult missen, maar het zou ook leuk zijn als je net als in Fallout 3 bijvoorbeeld missies op verschillende manieren kunt voltooien, door bijvoorbeeld te liegen of door alternatieve mogelijkheden op te pikken. Dit is niet het geval in RAGE. Daarnaast wordt het verhaal de kop ingedrukt door de missies die totaal niet in elkaar overlopen. Dit komt deels doordat je missies in verschillende volgorden kunt voltooien, maar dit komt ook door het slechte story telling aspect van de game. RAGE draait dan ook echt om de vette wapens, het racen en de geweldige actie en spanning. Het wasteland is helaas niet zo groot als je zou verwachten, zoals in bijvoorbeeld Borderlands, maar biedt genoeg vertier en vrijheid om je genoeg voort te bewegen. Enerzijds is het ook maar goed dat de wereld van RAGE niet TE groot is, aangezien je daardoor anders nogal geregeld de weg kwijt zou kunnen raken, waardoor je eventueel bepaalde dorpjes niet meer kunt lokaliseren in je hoofd.

Naast een geweldige singleplayer, die na verloop van tijd wat in zal zakken, maar toch leuk blijft, is er ook een multiplayer aanwezig in de game. Zo is er de Road RAGE, waarin 4 spelers kunnen racen in een combat rally battle. Carnage is een deathmach mode waarin je met 10 punten wordt beloond per voertuig dat je laat ontploffen en met de Chain Rally, de Meteor Rally en Triad Rally kun je nog meer race plezier beleven op de 6 verschillende maps die beschikbaar zijn. Verder kan de game ook co-op gespeeld worden in zowel split-screen als online. Zo kun je een negental missies samen afwerken, iets wat de game echt nodig heeft aangezien het spel anders vooral als singleplayer game erg aantrekkelijk zou zijn. De multiplayer race modi voegen weliswaar iets toe, maar zijn niet echt toegewijd aan de shooter fans. Je zou wat dat betreft toch wel wat meer verwachten van ID Software, heerser van het shooter multiplayer genre.

Fantastische engine

RAGE is grafisch ongetwijfeld een prachtige shooter. Vooral door het hoge contrast en de kruising tussen realisme en toch ook ’n beetje de cartoonstijl uit Borderlands zul je merken dat de game er oogstrelend uit ziet. Jammer is dat je soms moet constateren dat de textures on-the-fly geladen worden. Daardoor zul je zien dat de scherpte tijdens het kijken nog gestructureerd wordt, al is het niet dermate hinderlijk. RAGE is al met al een geweldig mooie shooter met een hoog contrast. Van dichtbij zien muren en dergelijke er helaas wat minder uit en zo nu en dan zul je zien dat een en ander wat ongedetailleerd afgewerkt is, maar overall is RAGE de best ogende open-wereld shooter tot dusver. Dat laten onder andere ook de animaties van de AI zien. Tegenstanders springen tegen muren, hangen aan plafonds en vliegen je om de oren wat je echt laat verrassen en wat er ook nog eens ontzettend realistisch uitziet. Ook wat betreft audio schiet RAGE boven vele andere shooters uit. De geluiden van de guns knallen echt uit je speakers en ook de achtergrondaudio klinkt sfeervol. Wanneer je je in benardere situaties bevindt hoor je opzwepende muziek en wanneer het echt horrorachtig lijkt te worden krijg je wat meer de spannende muziek te horen.

Veel verwachtingen had ik toen ik op de GamesCom RAGE speelde en dat heeft de uiteindelijke game vrijwel helemaal waar gemaakt. Toch is RAGE niet in elk opzicht de shooter geworden waarop ik had gehoopt. De multiplayer valt een beetje uit de boot tegenover de singleplayer campaign en de co-op modus en ook de open wereld is wat minder spectaculair dan verwacht. Daarnaast blijft het verhaal van RAGE volledig onopgemerkt en dat is jammer. Daardoor lijkt de game vooral een aan elkaar schakeling van missies met vette actie en kan het zich niet echt onderscheiden van andere vergelijkbare games van tegenwoordig. Toch zal RAGE je lichtelijke verslavingsperikelen op leveren en zul je ten alle tijden de zin blijven houden om het spel volledig uit te spelen. Dat maakt RAGE dan ook zonder twijfel een goede titel die je het nog moeilijk kan maken eind dit jaar. Als je echter een uitstekende singleplayer of co-op ervaring zoekt en ben je uitgekeken op games als Fallout: New Vegas en Borderlands, dan is hier een wat simplistischer alternatief dat je prima zal vermaken.

  • 0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx