NieR: Replicant ver.1.22474487139

thumbnail

De NieR serie heeft een lange en relatief ingewikkelde geschiedenis, ondanks dat er maar twee delen verschenen zijn. Het eerste deel kwam in 2010 in Japan op de markt als NieR Replicant met een jong hoofdpersoon. Door druk van de Amerikaanse tak van Square Enix werd het hoofdpersonage vervangen met een oudere versie. Voor de PS3 versie in het westen kwam de game onder de naam Nier uit en voor de Xbox 360 werd de naam Nier: Gestalt gekozen. In 2017 kwam het vervolg uit Nier: Automata gemaakt door een andere ontwikkelaar maar met dezelfde game director. En om het nog ingewikkelder maken heeft de verbeterde versie van het originele Japanse Nier Replicant game de naam NieR Replicant ver.1.22474487139 meegekregen. Maar genoeg geschiedenislessen, is deze verbeterde versie het waard om op te pakken?

De zoektocht naar een geneesmiddel

Eén van de grootste pluspunten van het origineel was het diepgaande verhaal en de interessante personages die voorbijkomen. De game begint met een segment die meer vragen oplevert dan antwoorden. Een man en vrouw schuilen in een verlaten supermarkt in een met sneeuw bedekt post-apocalyptische wereld. De vrouw lijdt aan een mysterieuze ziekte. Ze worden overvallen door een groep schimmen en met behulp van een pratend boek weet de man de schimmen met diverse magische aanvallen tegen te houden. Helaas heeft het gebruik van het boek een prijs, zijn ziel. De vrouw heeft dit te laat door en raakt ook het boek aan. Vervolgens honderden jaren later komen een broer en zusje in een vergelijkbare situatie. Jij staat in de schoenen van de broer en moet op avontuur uit om je zusje te redden.

NieR is in zijn kern een RPG, waar personages en geschiedenis een belangrijke rol spelen. De wereld is interessant en de speler wordt er echt op uit gestuurd om een interessant verhaal te ervaren. Voor de spelers die het verhaal al kennen, zijn er zelfs verrassingen en extra’s te vinden. Voor de spelers die voor het eerst van NieR horen is er hier echt een hoop moois te vinden. Waar veel games weinig tijd steken in hun personages, wordt er hier wonderbaarlijk veel tijd gestoken in de introductie van de belangrijkste personen in de game. Dit is zowel een minpunt als een pluspunt. De eerste paar uur van de game heb je weinig gevoel van progressie, omdat de game alle pionnen aan het klaarzetten is. Dit gevoel komt niet alleen door de vele gesprekken die je voert, maar ook helaas door de opbouw en gameplay van het spel.

Een mix van vele genres

Waar de meeste oudere Japanse RPGs vaak turn-based gevechten bevatten, weet NieR Replicant een volledige andere kant op te gaan. Het mengt hack & slash met bullet hell schiet actie gedurende de gevechten met de vele kleine en grote vijanden. En hoewel dit niet zo vloeiend gaat als het tweede deel, is het wel een flinke verbetering in vergelijking met het origineel. De besturing is vloeiend en je hebt een hoop mogelijkheden en aanvallen om vijanden te verslaan. Het gebruiken van de magische projectielen die je kunt afvuren, lijken ook op het eerste gezicht een makkelijke manier om vijanden van een grote afstand te kunnen verslaan. Maar wat verder in de game zul je toch echt dichter in de buurt moeten komen en zit er redelijk wat tactiek in de gevechten. Waar het fout gaat, zijn vooral de momenten dat je te dicht in de buurt komt van een vijand. Eenmaal geraakt, kun je al snel helemaal niks doen. En ook vallen de gevechten al snel in herhaling, dit was in het origineel ook aan de orde en is helaas nu weer het geval. Het gevoel van eindeloos hetzelfde doen zonder enige verandering is hier groot. De verbeterde versie ligt daardoor qua gevechten echt net tussen het eerste en tweede deel.

De momenten waar de game afstapt van de standaard verwachtingen zorgen voor de mooiste ervaringen. Zo beweegt de camera op diverse manieren om de game op een nieuwe frisse manier in beeld te brengen. Zo zul je soms het spel van bovenaf spelen of als een 2D platformer. De grote projectielen die je moet ontwijken zijn niet alleen aanwezig bij vijanden, maar komen ook voor tijdens het verkennen van de wereld. Een goed voorbeeld hier is een stuk in een mijn waar je projectielen uit de lucht moet schieten terwijl je vast zit in een mijn karretje. Voor de puristen kan dit misschien de illusie breken, maar voor velen zal dit een aangename frisse wind zijn om het spel interessant te houden. Helaas is hier niet alles een succes. Zo zijn de extra missies echt belachelijk saai en moet je enorme afstanden afleggen om bijvoorbeeld brieven af te leveren bij mensen. De beloning is klein, waardoor je al snel deze extra missies overslaat.

Een echte verbetering?

Op veel vlakken is NieR Replicant dezelfde game als 2010, ondanks dat er veel verbeteringen zijn doorgevoerd in het vechtsysteem. De game is echt een passieproject om de game naar de Playstation 4 te brengen en meer mensen in het westen het origineel te laten ervaren. De focus hier lag op cosmetische elementen. Grafisch is de game een stuk scherper en gedetailleerder en bevat de game heel veel extra stukken tekst en geschiedenis. De grootste verandering is natuurlijk de originele jonge hoofdpersoon. Maar voor een nieuwe speler zijn deze verbeteringen niet zo spectaculair. Op het gebied van muziek en audio zijn nu alle dialogen ingesproken door stemacteurs en klinkt de geweldige soundtrack, die geheel opnieuw is opgenomen, nog beter.

NieR Replicant ver.1.22474487139 is hiermee een game die echt bedoeld is voor de liefhebbers van het origineel en minder voor spelers die nog nooit in aanraking zijn gekomen met de serie. De grote verbeteringen zullen vooral opgemerkt worden door de mensen die het spel al een keer gespeeld hebben. De grafische verbetering valt een beetje tegen, maar de muziek weet dit goed maken. Het verhaal is toch echt het hoogtepunt, maar de repetitieve gameplay en de trage start maken het erg lastig om het verhaal af te maken. Wil je de serie een kans geven, start dan met Automata en als je dan nog zin hebt in meer, dan is dit een leuk uitgewerkt extraatje.


 • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: RPG | Release: 22-04-2021 | Uitgever: Square Enix | Ontwikkelaar: Toylogic Inc.
  Graphics: 6.5 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.0
  6.8
  + Interessant diep verhaal
  + Leuke mix van genres
  + Vermakelijke gevechten
  - Begint erg traag
  - Veel herhaling in de gameplay
  - Verbeteringen alleen zichtbaar voor de fans

  5 2 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  1075
  19 dagen geleden

  Gezien het versienummer is hij goed gepatcht :p

  Griever
  Lid
  474
  19 dagen geleden

  Had wel een hoger cijfer verwacht,Maar de pluspunten maken het toch nog een topper voor mij.

  loeder001
  Lid
  695
  19 dagen geleden
  Reageer op  Griever

  Inderdaad.


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box