Naughty Bear

thumbnail

Een beer met een missie

Voor ouders van kleine kinderen wordt het oppassen geblazen. De tijd breekt aan om de duistere kant van één van de meest geliefde iconen onder de jongeren aan de wereld te tonen. Geen enkel pluchen beest is meer veilig zodra een doorgedraaide teddybeer wordt losgelaten met de naam Naughty Bear. En waarom is dit schattige knuffelbeest nou doorgedraaid? Hij is om een onbegrijpelijke reden niet uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Zo goed als Naughty is, heeft hij toch een cadeautje gemaakt en besluit hij deze alsnog te overhandigen aan de jarige. Van je vrienden moet je het normaal gesproken hebben, maar die van Naughty besluiten bij het zien ervan om hem recht in zijn gezicht uit te gaan lachen. De eenzame teddybeer mag dan wel eens stout zijn geweest, zo’n behandeling verdient niemand. Genoeg is genoeg en iedereen zal gaan boeten voor deze publieke vernedering.

De basis voor uren aan gewelddadig vermaak is hiermee gelegd en dat is dan ook precies waar de aankomende game Naughty Bear op in zal haken. De titel wordt ontwikkeld door A2M en zal jouw beeld op de speelgoedbeesten voor altijd veranderen. Naughty Bear zal een sandbox-achtige game worden waarin je vrij door de wereld van de teddyberen loopt terwijl je de stuipen op het lijf jaagt van de inwoners. Dit zal op vele verschillende manieren mogelijk worden gemaakt. Zo kun je ervoor kiezen om lukraak alles wat beweegt in elkaar te gaan meppen met een knuppel, of om ze met een geweer omver te blaffen, maar de fantasie van de ontwikkelstudio gaat nog veel verder. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om wat minder opvallend te blijven en je mede beren uit hun huis te lokken door de stroom uit te schakelen en vervolgens hun gezicht in de stoppenkast te rammen zodat ze een schokkende dood tegemoet gaan.

Hoe stouter, hoe beter

Een gebrek aan lugubere ideeën is er zeker niet, want Naughty Bear komt vol te zitten met dit soort doorgeslagen pestmethodes die de politiek in Duitsland bijvoorbeeld al heel snel zou verbieden, als het om mensen zou gaan. Gelukkig bestaan teddyberen niet uit vlees en bloed en zal het enige wat over het beeldscherm vliegt knuffelvulling zijn. Hierdoor bestaat dan ook de grote potentie om heel veel te lachen bij het spelen van deze vrijpostige game. Dit roept echter ook gelijk een belangrijke vraag op, want blijft het eigenlijk wel vermakelijk om een heel spel lang alleen maar knuffelberen te vernielen? Er zal in ieder geval gezorgd moeten worden voor een grote hoeveelheid variatie. Naughty Bear zal hiervoor een puntensysteem bevatten. Je krijgt ‘Naughty Points’ toegewezen voor de manier waarop je je medeberen behandelt. Sla je bijvoorbeeld iemand neer voor de ogen van onschuldige bijstaanders, dan krijg je meer punten dan wanneer je hetzelfde doet in een donker hoekje waar niemand je ziet. Het kan ook nog erger, want het is bovendien mogelijk om de arme beertjes zó te laten schrikken dat ze zichzelf van hun leven ontnemen. Voor een dergelijke actie zul je dan ook de meeste punten binnensprokkelen.

Door steeds meer punten te behalen zal er over jouw acties worden geroddeld en zul in rang gaan stijgen. Als je een hoge rang hebt zullen de angstige beren zoveel mogelijk proberen om bij je uit de buurt te blijven. Ze denken er echter niet allemaal zo over en dat is waar een interessant punt van de game om de hoek komt kijken. Alle inwoners zullen hun eigen persoonlijkheid krijgen en hun gedrag wordt niet verbonden aan een vooropgezet script. Dit zou dus betekenen dat we met enkele onverwachte ontwikkelingen te maken kunnen gaan krijgen en dat alles op een totaal verschillende manier gaat reageren. Zo zullen er dus ook beren zijn die wel de moed kunnen verzamelen om Naughty tegen te houden en is het bovendien mogelijk dat ze bendes gaan vormen die achter je aan komen. Daarnaast zal de tegenstand steeds krachtiger worden, naarmate Naughty stouter wordt. Op een gegeven moment zullen er enkele teddyberen zo slim zijn om de politie op te bellen. Dit zal resulteren in een strijd tegen steeds sterkere vijanden zoals ninjas, legerberen en zelfs ‘zomberen’. Om de ontwikkeling van Naugthy’s tegenstanders bij te kunnen benen zul je als speler ook nog een beetje op zijn attributen moeten letten. Hiervoor zijn er enkele kostuums vrij te spelen. Met de juiste kleding kun je bijvoorbeeld Naughty meer snelheid geven. Bovendien zul je ook een outfit van de gevaarlijke berenbendes aan kunnen trekken. Als je bijvoorbeeld in een politiepakje allemaal ongein uit gaat halen, dan zullen de inwoners zich ook tegen de echte agenten gaan keren.

Netwerken in de berenwereld

Al deze fascinerende elementen zul je moeten gebruiken in de 28 levels die Naughty Bear lang is. Nieuwe gebieden in de wereld zullen voor je worden geopend als je bepaalde opdrachten vervuld hebt en een aantal punten weet te scoren. Voor mensen die nog meer willen, zal het spel ook nog enkele multiplayer modi bevatten. Dit zal online door vier spelers tegelijk kunnen worden gespeeld. Over de inhoud ervan is nog niet heel veel gezegd, maar er zullen in ieder geval varianten van ‘Capture the Flag’ en ‘King of the Hill’ beschikbaar zijn. Daarnaast heeft A2M aangekondigd dat spelers hierbij ook gebruik kunnen maken van de rondlopende computergestuurde beren om je team bij te staan.

Veelbelovend klinkt het zeker en Naughty Bear lijkt op koers naar een glansrijke toekomst te zijn. Het is en blijft alleen wel een vernieuwend concept, waarvan we nog niet met zekerheid kunnen zeggen of het allemaal wel zo goed uit gaat pakken. Ontwikkelaar A2M weet een aantal mooie elementen aan te kondigen zoals de ongescripte persoonlijkheden van de teddyberen. Daar staat dan weer tegenover dat het zo op het oog redelijk eentonig lijkt te gaan worden. Men kan alleen maar hopen dat er een goede balans wordt gevonden en dat de donkere kant van onze teddyberen met recht erkend mag worden. Vanaf 25 juni zal Naughty Bear in de Europese winkels komen te liggen voor de PS3 en Xbox 360 en tot die tijd kunnen onze knuffels in ieder geval nog even rustig ademhalen.


 • Auteur: Robin Kooistra | Genre: Action | Release: 09-06-2010 | Uitgever: 505 Games | Ontwikkelaar: A2M
  Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx