Mystery Dungeon: Shiren The Wanderer

thumbnail

Het is niet meer de tijd van kerkers en magie. Toch is dit een perfecte setting voor een goede game. Het is dan ook niet gek dat vele RPG’s van beide elementen gebruik maken. Vaak moet je door doolhoven kruisen om je vervolgens met je magie te redden uit krappe situaties. In het spel Mystery Dungeon: Shiren The Wanderer heb je exact ditzelfde scenario. Je speelt als Shiren, die samen met de pratende wezel Koppa op weg is naar Table Mountain. Volgens de legendes ligt de gouden stad van El Dorado daar namelijk verborgen. Het is nog nooit iemand gelukt om deze magische plek te vinden. Toch is Shiren vastbesloten om de eerste ‘Wanderer’ te worden die de legendarische stad weet te bereiken.

Tijdens zijn reis zul je vele kerkers moeten doorkruizen. Er zit echter een origineel addertje onder het gras. Elke keer dat je door een route loopt zal het spel zelf een random kerker creëren. Het is dan aan jou om de uitgang naar de volgende route te lokaliseren. Dit vond ik erg leuk uitgevoerd en op deze manier blijft de uitdaging van het zoeken naar een weg naar buiten aanwezig. Soms pakt dit concept niet helemaal goed uit. De trapjes naar de volgende verdieping verschijnen namelijk af en toe vlak naast de plek waar je bent begonnen. Het heeft dan weinig zin meer om de rest van het doolhof te doorzoeken. Je kunt er dan natuurlijk altijd voor kiezen om alle voorwerpen op te pakken, maar ook dit heeft weer gevolgen. Het is niet alleen noodzakelijk om op je levenspunten te letten, maar Shiren kan ook nog eens honger krijgen. Hoe langer je dus rondloopt, hoe meer honger hij krijgt en je kunt zijn honger alleen maar met rijstbollen stillen.

Niet voor beginners

Deze gegevens kun je allemaal in een overzichtelijk menuutje terugvinden. Met de stijl van de rest van het spel ben ik daarentegen minder tevreden. Op het bovenste scherm kun je doormiddel van een nog redelijk mooie afbeelding zien op welke route je je bevindt. Het onderste scherm is dan eigenlijk het enige scherm waar je wat mee doet. Je ziet Shiren rondlopen door de gebieden en komt af en toe vijanden tegen. Dit ziet er een beetje uit als een game voor de GBA. Het is niet indrukwekkend mooi, maar het geeft in ieder geval wel een apart sfeertje. Het ergerlijke aan dit scherm is, dat de kaart van de kerker midden in het beeld wordt weergegeven. Hoe meer je dus verkent, hoe minder zicht je hebt op de werkelijke actie. Je zult daarom goed op de rode stipjes (de monsters) op dit kaartje moeten letten. Elke stap die je zet, of item dat je gebruikt telt als één beurt. Als jij een beurt hebt gebruikt, betekent dat dat ook je vijanden dan een beurt krijgen om zich te verplaatsen. Op die manier krijg je een erg aardig in elkaar gezet schaakspel. Zodra er een vijand voor je staat zul je moeten vechten voor je leven. Dit kun je doen door met de A-knop een standaard aanval met je mêleewapens uit te voeren, door met de L-knop pijlen af te schieten, of door een spreuk te gebruiken. De scrolls waarop deze spreuken staan geschreven kom je overal tegen en zul je ook hard nodig hebben.

Af en toe verschijnen er namelijk uit het niets vier of vijf monster, die je HP vrij snel naar beneden jagen. Door bepaalde Scrolls te gebruiken kun je dan wel heel snel de meeste vijanden uitschakelen, maar zodra deze op zijn zul je al vrij snel in de penarie zitten. Doodgaan wordt in Mystery Dungeon namelijk genadeloos afgestraft. Als je het loodje legt kun je ervoor kiezen om je te laten redden door je mede Wanderers. Via Nintendo Wi-fi Connection kun je dan om hulp van andere spelers smeken. Als je geluk hebt is er iemand die je dan een Revival Spell wil toesturen. Hiervoor moet de reddende engel echter wel helemaal vanaf het eerste dorpje naar jou overlijdensplek reizen. Dit zorgt ervoor dat je soms uren moet wachten voordat je eindelijk weer verder kunt spelen. Het is wel een goed systeem, maar je mag er maar drie keer achtereenvolgend gebruik van maken. Na de derde keer zul je weer helemaal opnieuw moeten beginnen vanaf level één en zonder al je items. Je kunt er wel voor kiezen om bepaalde voorwerpen achter te laten in een Warehouse. Deze dingen kun je dan later weer ophalen. Doordat het zo moeilijk is om in leven te blijven was voor mij de motivatie om alles tot in detail te ontdekken al snel weg en zocht ik alleen nog maar naar een uitgang. Doordat je elke keer weer bij level één begint heeft het ook nog eens weinig zin om Shiren een level te laten stijgen. Het meest verstandige is dan ook om gewoon je wapens zo veel mogelijk te upgraden.

Een kleine redding

Gelukkig kom je onderweg nog wel een paar andere personages tegen die je mee kunnen helpen in de strijd. Hier zul je ook echt veel aan hebben. De moeilijkheid zorgt er in ieder geval wel voor dat het spel behoorlijk veel tijd zal innemen. Mocht je het einde na vele uren eindelijk kunnen bereiken is er ook nog altijd de mogelijkheid om langs te gaan bij Fay the Researcher. Hij heeft vijftig puzzeltjes die je voor hem mag oplossen. Je moet echter wel al je items van tevoren opgeven en je krijgt ze niet meer terug. Hij bevindt zich in het eerste plaatsje, waar je altijd uitkomt als je dood gaat, waardoor deze puzzeltjes een goede oefening zijn. Het is hierbij meestal de bedoeling om te ontsnappen uit een doolhof, zonder dat je geraakt wordt door vijanden. Dit is wel één van de meer vermakelijke opties, alleen al om het feit dat je niets hebt te verliezen, in tegenstelling tot in het hoofdavontuur.

Deze hoofdlijn is zo genadeloos, dat dit spel absoluut niet geschikt is voor beginners. De manier waarop het spel gebruik maakt van de twee schermen vind ik ook niet heel erg handig. Doordat de kaart van het doolhof midden in beeld wordt weergegeven en soms zelfs bijna het hele beeld vult, raak je heel snel het overzicht kwijt. Ook het vechtsysteem stelt niet veel voor. Met de A-knop kun je normale aanvallen uitvoeren en met de L-knop schiet je pijlen af. Door gebruik te maken van magische spreuken kun je je uit pittige situaties redden, maar zodra je Scrolls op zijn is alles tevergeefs. Als je voorbij deze minpunten kijkt zie ik toch nog een redelijke RPG. Het grafische stijltje is niet indrukwekkend, maar in sommige stadjes geeft dit wel perfect de sfeer weer. Door gebruik te maken van het Rescue-systeem wordt het al iets minder erg als je komt te overlijden, maar je mag dit helaas maar drie keer achter elkaar toepassen en het duurt veel te lang voordat je je Revival Spell kunt ophalen. Je moet dus zeker veel geduld hebben om Mystery Dungeon: Shiren The Wanderer te kunnen spelen.


  • Auteur: Robin Kooistra | Genre: RPG | Release: 18-03-2008 | Uitgever: ChunSoft | Ontwikkelaar: Sega
    Graphics: 6.5 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.8
    7.0

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx