Metro 2033

thumbnail

Het maken van games wordt steeds meer serieus genomen en zo kunnen we ook steeds meer gamebedrijven vinden in landen waar we dat het minste zouden verwachten. Zo komen steeds meer games uit de Scandinavische landen, maar zullen we ook rekening moeten gaan houden met landen uit het Oostblok zoals Oekraïne. De Oekraïense ontwikkelaar 4K games komt binnenkort met de game Metro 2033, een first person shooter met een postapocalyptische setting en deze game lijkt veel goeds te gaan doen. Het lijkt een beetje op de game S.T.A.L.K.E.R. ook van een dergelijke uitgever en een game met een postapocalyptisch tintje. Steeds meer mensen lijken deze game in de gaten te houden en nu zeker de game gaat uitkomen op de Xbox 360 en PC uitgegeven door THQ. Daarom wordt het eens tijd om een blik te werpen op de game Metro 2033.

Een verhalende shooter

Metro 2033 is gebaseerd op het sci-fi boek van de Russische schrijver Dmitry Glukhovsky. Hoewel het boek niet één op één is overgenomen hebben ze direct in contact gestaan met de schrijver en hebben ze geprobeerd het boek zo goed mogelijk te vertalen naar een game. In Metro 2033 zul jij het verhaal beleven door de ogen van een man genaamd Artyom. In de nabije toekomst is de wereld verscheurd door een atoomoorlog en is de metro in Moskou één van de weinige plekken waar nog leven mogelijk is. Artyom was nog een baby toen de bommen vielen, maar de gevolgen zijn nog steeds merkbaar en alles is verwoest door deze atoombommen. Zoals de naam al aangeeft zul jij voornamelijk je weg moeten vinden door de eindeloze metrostelsels die Moskou rijk is. En wat door de eerste beelden al snel duidelijk is geworden, is dat deze game enorm veel sfeer uitademt. Enge en donkere gangen waar elke meter gevaarlijk is. Wat resulteert in een geweldige setting en locatie voor een first person shooter. Hoewel je bij een fps zou verwachten dat het schieten het belangrijkste is, is dat hier niet het geval. Het verhaal speelt de grootste rol en jij zult hierdoor veel dialogen voorbij zien komen en diverse scripted events. Hoe vaak jij in aanraking zult komen met scripted events is niet geheel duidelijk, maar ze zullen regelmatig voorbijkomen. Nu maar hopen dat dit niet al te vaak zal gebeuren.

Het schietgedeelte staat dus op de tweede plaats in deze game, maar alsnog lijkt dit toch echt dik in orde te zijn. Zo komen er een lading wapens voorbij, maar hier zal jij altijd een belangrijk onderdeel in de gaten moeten houden. In deze wereld geldt ammunitie en wapens als betaalmiddel en als jij dus een vijand neerhaalt sta jij letterlijk met geld te schieten. Ook als jij een wapen wilt aanschaffen zul jij rekening moeten houden dat je genoeg kogels overhoudt om ook daadwerkelijk dat wapen te gebruiken. Een erg leuke twist die we nog niet eerder hebben gezien in een game, mits het natuurlijk goed uitgebalanceerd is. We willen niet halverwege het spel ineens zonder kogels zitten. De vijanden die je tegen zult komen zijn de meest gevarieerde gemuteerde monsters. Het grootste gevaar is hier dat de monsters teveel lijken op andere monsters die we al eens eerder hebben gezien. Want een postapocalyptische setting zien we de laatste tijd wat vaker voorbij komen en enige originaliteit is altijd gewenst.

De details, daar draait het om

Hoewel de game er veelbelovend uitziet, zijn het vooral de details die de game erg interessant maken. Zo hebben we namelijk te maken met een game die geen HUD heeft, hierdoor zal de ervaring veel rijker zijn omdat je alles door de ogen van Artyom zult meemaken. Zo is een goed voorbeeld hiervan als jij een gasmasker op moet doen om een bepaald stuk land te doorkruisen. Je hebt maar voor een beperkte tijd zuurstof bij je en jij zult dit dus nauwkeurig in de gaten moeten houden. Er zitten geen metertjes in je masker, maar je hebt gelukkig wel een horloge waar je de informatie terug weet te vinden. Maar elke keer als jij op je horloge kijkt is er de mogelijkheid dat er een monster je te grazen neemt. Een erg leuke manier om realisme met gameplay te combineren.

Naast deze details ziet de game er ook nog eens erg goed uit. De PC versie is hier wel de betere versie, want dit is het oorspronkelijke platform waarvoor de game ontwikkelt is. De graphics zien er hier een stuk beter uit, zijn de details veel hoger en ziet alles er net ietsjes scherper uit. Maar alsnog ziet de game er zeker niet slecht uit op de Xbox 360 en lijkt de game goed mee te kunnen komen met de huidige standaard. Hopelijk zullen ze wel iets meer tijd steken in de besturing van de Xbox 360 om de overgang van PC naar console vlot te laten verlopen.

Metro 2033 lijkt hiermee een game te worden waar rekening mee gehouden moet worden. De gameplay lijkt goed uitgewerkt te zijn en de setting en het verhaal lijkt erg goed in elkaar te steken. Ook de graphics zien er erg goed uit en lijkt het op dat vlak weinig steken te laten vallen. Het enige risico zal natuurlijk zijn in hoeverre de afwerking uitgevoerd gaat worden. Zo hadden we met S.T.A.L.K.E.R. een mogelijke topper in onze hadden, maar werd door de afwerking deze game toch vele malen minder. Een game die bij mij ineens hoog op het verlanglijstje komt te staan.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: FPS | Release: 21-03-2010 | Uitgever: THQ | Ontwikkelaar: 4A Games
Graphics: 8.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.0
8.1
+ Geweldige setting en sfeer
+ De grote hoeveelheid details
+ Knalt lekker weg
- Bugs en technische fouten
- Matige AI vijanden
- Stealth gedeelte van het spel

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven