Grand Slam Tennis 2

thumbnail

Perfecte timing

Met de Australian Open net achter de rug vond EA het hoogtijd worden voor een nieuwe tennisgame. Met Top Spin en natuurlijk Virtua Tennis als concurrenten lijkt de tegenstand groot in deze tak van sport. EA probeert echter deze franchise weer leven in te kunnen blazen met een nieuw deel. Of ze daarmee een directe ace slaan?

Grand Slam Tennis 2 brengt logischerwijs alle bekende tennissers naar het court met daarbij alle welbekende toernooien aanwezig. Games als FIFA, NHL en Madden draaien natuurlijk puur om de gameplay. Is die onder de maat, dan heb je voor 80% ook een game die onder de maat is. Grand Slam Tennis probeert een beetje tussen Top Spin en Virtua Tennis in te springen. Het spel speelt enigszins arcade, maar heeft toch ook zeer realistische kanten die het spel erg gevoelig doen overkomen. Als speler zijnde kun je kiezen voor een tweetal manieren van spelen: De arcade-manier, met de buttons, of de iets gevoeligere manier, met de analoge sticks. Beide manieren van spelen hebben hun eigen charme, al zul je al snel merken dat het slaan met de analoge sticks zorgt voor iets meer precisie en meer gevoel vereist.

Het slaan bestaat uit diverse mogelijkheden, zo kun je met een slice slaan, kun je lobben, dropshots maken, cross slaan en met vuur rechtdoor meppen. Timing is in deze game van groot belang, al zul je niet bang hoeven zijn dat je vaak tegen het net zult slaan of de bal meters uit zult zien gaan. Het is jammer dat men wat dat betreft de timing wat minder nauw heeft genomen. Hoe sneller je klaar staat en je racket naar achteren houdt, hoe harder een bal naar de overkant zal gaan en hoe beter voetenwerk je zult hebben, hoe scherper zullen de ballen naar de kant gaan waar je naar toe richtte. Wat dat betreft is het spel dus best realistisch, maar omdat men de speler in zoverre vrij veel meehelpt en de timing niet al te secuur neemt zul je als speler toch aardig het gevoel hebben dat het spel vrij arcade aanvoelt. Hoewel ook PlayStation Move ondersteund wordt zal het voor de echte core gamers van weinig toegevoegde waarde zijn. Het is en blijft dan ook meer een gimmick waardoor je met een stel vrienden uit de voeten kunt die verder weinig benul hebben van gamen. De echte core gamers zullen toch beter uit de voeten kunnen en hun skills kunnen gebruiken door het gebruik van de controller. Of je dan kiest voor de arcade besturing of voor de iets lastigere besturing met de analoge sticks is aan jou. Het spelen met de analoge sticks werkt op zich prima, maar zal er vooral in het begin nog wel enigszins voor zorgen dat je nogal eens een bal misslaat. Ook Move werkt overigens niet verkeerd, als je toch hiervoor zou kiezen. De response is goed en ook de manier van slaan heeft effect op de manier waarop de bal reageert.

Zoekt een weg tussen arcade en realisme

De gameplay voelt in ieder geval prima aan en weet een goede middenweg tussen die van Top Spin en Virtua Tennis te vinden, welke het spel weer wat anders maakt dan diens concurrentie. Wat aan de gameplay verder opvalt is dat de AI toch betrekkelijk matig is. De tegenstanders in de singleplayer zijn goed te verslaan en zelfs de Pro-modus voelt aan alsof je veel skills hebt en online iedereen kunt gaan verslaan. Echter zul je vooral de online modus gaan gebruiken om jezelf aan de tand te voelen en te kijken hoeveel je daadwerkelijk waard bent. Verder valt op dat de bal vrijwel nooit, hoe hard of zacht je ook slaat, uit de baan of tegen het net aanbelandt. Van de 500 rally’s zul je dan ook opmerken dat slechts een bal of 10 tot 20 tegen het net of uit de baan gegaan zijn, iets wat niet echt het realisme van het echte tennis nastreeft. Men had de timing dan ook meer hierop mogen toepassen. Als je te vroeg of te laat slaat, dan moet de bal te diep gaan of juist tegen het net. Omdat men hier niet voor heeft gekozen zul je opmerken dat vooral online de rally’s soms wel erg lang kunnen duren en het meer weg heeft van een spelletje ping-pong tot je erbij neervalt.

Al het welbekende materieel

Maar al met al wil ik hier niet te veel bij stil staan, want EA heeft er bewust voor gekozen om het instapniveau van het spel niet al te hoog te houden. De game neemt verder out-of-the-box een zeer compleet pakket met zich mee. Alle welbekende toernooien, zoals de Australian Open en Wimbledon, zijn aanwezig en je kunt er zelfs voor kiezen om zowel offline als online grand slams te spelen. Offline kun je een career modus spelen, welke weliswaar simpel in elkaar zit, maar verlangt dat je langzaam naar de nummer 1 positie van de wereld klimt. Door grand slams te winnen doe je ervaring op en behaal je gestelde tussentargets. Tussen de toernooien door kun je trainen en accessoires voor je karakter kopen om jezelf een nog professionelere look aan te kunnen meten. Verder kun je natuurlijk ook een standaard grand slam spelen met toppers als Federer, Nadal, Djokovic, Sharapova, Willimas of met legendes als Bjornborg, McEnroe en Becker. Maar dat is nog niet alles want je kunt ook belangrijke finales uit het verleden afspelen, waardoor je een wedstrijd een geheel andere wending kunt geven dan de realiteit. Herspeel bijvoorbeeld de finale van Henin tegen Ivanovic of doe een potje Nadal tegen Murray.

Valt in herhaling

EA heeft ervoor gezorgd dat Grand Slam Tennis 2 niet alleen een mooie inhoud met zich meeneemt maar er ook nog eens goed uit ziet. Spelers zien er realistisch uit, nemen echt de uitstraling mee die ze ook in het echt hebben en ook de tennis courts zien er oogstrelend uit. Hoewel de bewegingen bij de really’s er soms wat houterig uit kunnen zien is ook hier verder weinig radicaal mis mee. Qua audio is het spel iets minder perfect. Pat Cash en Jon McEnroe geven het commentaar tijdens wedstrijden, wat in de eerste wedstrijd nog imponerend goed lijkt te zijn, maar dat wordt na enkele wedstrijden al gauw tergend herhalend. Veel lijkt dan ook niet ingesproken door beide mannen, iets wat in bijvoorbeeld de FIFA games of Tiger Woods titels wel altijd goed verzorgd blijkt. Wel goed is dat publiek bij mooie ballen of lange rally’s van zich laat horen en dat je soms zelfs vliegtuigen over het stadion hoort galmen.

Al met al mag er weinig concreet geklaagd worden over Grand Slam Tennis 2. Het spel is niet perfect, maar speelt wel heerlijk weg en is vooral leuk in gezelschap van enkele vrienden of vriendinnen. De kleine minpuntjes van de controls, de gameplay en de audio zijn dan ook al snel te vergeven. Grafisch ziet het spel er prima uit en ook qua inhoud mag je zonder twijfel niet ontevreden zijn over dit totaalpakket voor de tennisliefhebbers. Pak dat racket dus snel op als je een fan bent van dit genre en ren de vele rally’s die je zult meemaken met veel plezier tegemoet.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 11-02-2012 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA
    Graphics: 8.7 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.9 | Replay: 8.5
    8.2
    + Visueel meer dan prima
    + Zeer compleet pakket
    + Weg tussen arcade en realisme
    - Analoge controls werken soms tegen, timing vrij irrelevant
    - Herhalende commentaar
    - Ballen vliegen vrijwel nooit uit of tegen het net

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx