FIFA 22

thumbnail

Het balletje rolt weer

Jaarlijks is het weer zover. Een nieuwe FIFA-game komt uit. Nu Nederland het uitstekend doet in Europa is het toch wel wat meer genieten in de Champions League en Europa League. Ajax won afgelopen dinsdag nog overtuigend van Besiktas, daarmee worden we automatisch alweer warm voor de nieuwe FIFA game. Ietsje later dan normaal dit jaar, konden we weer een balletje trappen!

De game wordt geïntroduceerd als een verhalende game ala Journey. Je komt terecht bij Paris Saint Germain, de koopclub uit Frankrijk die inmiddels Messi, Mbappé en Neymar in de voorhoede hebben staan. Je bent een straatvoetballertje die kennis maakt met de echte grote wereld. Je staat in de lift met David Beckham en mag getuige zijn van een halve finale wedstrijd in de Champions League. Vervolgens mag jij de wedstrijd gaan spelen en maak je kennis met de vernieuwde gameplay, althans, vernieuwd? EA noemt het de nieuwe ‘hypermotion’-gameplay. Hieronder vallen een nieuw ontworpen keeper, waarmee de intelligentie van de AI van keepers flink is verhoogd. Opvallend vond ik wel dat ik op een gegeven moment een keeper een corner zag nemen, dus opvallend is het zeker. Wel merk je dat keepers op betere momenten uit komen en minder blunders maken. Verder merk je dat de balbewegingen soepeler dan ooit werken. Wanneer je sprint, merk je dat het beheersen van de bal of een schot wat lastiger is, en wanneer je in de kleine ruimte dribbelt, zul je zien dat de balcontrole erg gevoelig kan werken. Verder heb je ook de explosieve sprint en merk je vooral dat steekpasses makkelijker de verdediging ineen splijten. Het is wellicht wat overdone, waardoor je soms wel heel makkelijk oog in oog komt met de keeper. Verder valt er eigenlijk opmerkelijk weinig op wat betreft nieuwe gameplay-features. De AI is nog altijd een beetje matig van spelers die je zelf niet bestuurt. Zo zetten ze zelf amper druk en tonen ze weinig initiatief, of lopen ze soms zelfs in de weg. Het is jammer en irritant dat medespelers nog altijd niet slim genoeg zijn om gaten dicht te lopen, of om verdedigend extra druk te zetten op de tegenstander. Op zich moet je natuurlijk niet elk jaar radicale veranderingen verwachten, en daar heeft men dan ook niet voor gekozen ditmaal. Maar het zou goed zijn als er eens een jaartje zou zijn waarin de AI wat flinker aangepakt wordt.

We hebben al enkele jaren niets meer gehoord van de Journey mode maar Volta is daarvoor in de plaats gekomen. Hierin is niet heel veel veranderd, behalve dat je in de Volta-modus nu meer tournament-based en dat je vaardigheden kunt aanpassen via een soort van skill-tree. De career-mode heeft dit jaar de meeste uitbreidingen gekregen. Zo kun je onder andere de stadions aanpassen in deze modus. Ook de ambiance zoals de clubliederen kun je beter customizen en kiezen. Ook de selectiebouwer is vernieuwd, waarmee het nu makkelijker is om een selectie samen te stellen. Verder kun je nu ook beoordelingen zien van je manager, welke in meer details te zien zijn. Ook kun je doelstellingen persoonlijk maken en zelf kiezen welke je voorkeur heeft, om je hierop te focussen. Beoordelingen worden onder andere gebaseerd op je positie op het veld, de kwaliteit van het team en de opstelling die gebruikt wordt. Ook zijn er nu skill-trees waarin je upgrades kunt kiezen voor bijvoorbeeld passing, schieten en verdedigen. Tevens kun je ook bonussen toewijzen, welke een extra boost aan de speler geven tijdens wedstrijden. Tevens zijn er nu cinematics vanuit te kleedkamer, waaruit je de sfeer binnen de kleedkamer kunt aflezen. Het brengt iets meer beleving naar de career naast de interface waarin je constant aan het werken bent.

De beleving van de game lijkt in het begin van het spel direct gezet te worden, maar de zeer korte ‘Journey’-achtige ervaring vervaagt al snel in eentonigheid ten opzichte van de vorige FIFA-game. Volta heeft geen opvallende toevoegingen en ook FUT gaat vooral door waar het is gebleven. Enige verandering is dat de microtransacties wat meer gepushed worden, waardoor de indruk gewekt wordt dat de game meer en meer een cashcow moet worden. De user interface is een beetje cleaner gemaakt en ook het commentaar van Jeroen en Sierd is enigszins wat uitgebreid, maar verder zijn er weinig noemenswaardige verbeteringen te constateren. De DualSense-feature is wel nieuw. Interessant is dat de adaptive trigger wordt geactiveerd wanneer een speler vermoeid is, waardoor je harder moet drukken om ze vooruit te krijgen. Ook de feedback is toegevoegd, al wordt deze niet heel vaak echt geactiveerd. Grafisch mogen gezegd worden dat het spel er gewoon kraakhelder uitziet. De velden zijn net een beetje strakker dan voorheen. Daarnaast zijn ook de gezichten erg strak vormgegeven, bijvoorbeeld die van Messi en zelfs die van Tadic. Natuurlijk zijn er ook nog altijd tal van spelers die er niet echt gelijkwaardig uitzien en wat afwijken van de realiteit, zoals Gravenberch bijvoorbeeld.

Het is een beetje karig hoe FIFA 22 zich presenteert. De career mode is uitgebreid, maar als je daar weinig mee hebt, dan is dit nieuwe deel geen innoverende versie. De gameplay is nagenoeg hetzelfde, de laadtijden zijn terug gebracht tot ‘bijna niets’, grafisch ziet het er net een tikkeltje beter uit en ook de AI is net een beetje beter dan voorheen, maar op het oog lijkt het allemaal erg veel op FIFA 21. Om er dan ook direct de volle mep voor te betalen valt te betwijfelen. Heb je echter wel veel met de wijzigingen in de career mode en wil je gewoon weer een bomvolle game met daarin de Champions League, vele andere toernooien en veel game modi, dan is dit nog altijd een prima game met veel content. De overstap is dus een twijfelachtige, maar als nieuweling kun je zeker uit de voeten met de hoeveelheid content die FIFA tegenwoordig herbergt. Het is een beetje aan jou welke kant je op neigt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 01-10-2021 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 6.0
  7.0
  + Adaptive triggers eindelijk toegepast
  + Career is wat uitgebreid
  + Skill-tree is leuke toevoeging
  - Verder niet noemenswaardig verbeterd
  - Volta doet weinig nieuws
  - AI is te beperkt verbeterd

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box