FIFA 21

thumbnail

FIFA going PES?

Het voetbalseizoen is aparter dan ooit. Met een gestaakte Eredivisie en Jupiler League hebben we voor het eerst geen kampioen gehad. Ook nu is het voetbalseizoen nog altijd niet zoals we het gewend zijn. Geen supporters meer voorlopig en ook in de Champions League zal de sfeer wat anders zijn dan voorheen. Maar wat klagen we… er is in ieder geval weer voetbal op TV. Je zou er bijna aan gewend zijn geraakt dat er geen sport meer op TV is, maar gelukkig kunnen we weer. Ook virtueel is het dit jaar wat minder dan voorheen lijkt het. PES komt niet met een stand-alone versie, maar met een flinke update, en ook is het maar de vraag of FIFA 21 dit jaar op volle oorlogssterkte komt. De strijdbijl lijkt even begraven tussen Konami en EA… Of toch niet?

Allereerst zullen we het maar hebben over de gameplay. Op het eerste gezicht lijkt deze erg op die van voorheen. Echter, na een tijdje spelen merk je toch wel dat het spel een stuk makkelijker en toegankelijker is gemaakt. Daar waar de Pro-moeilijkheidsgraad normaal gesproken best wel een uitdaging is, daar speel ik me nu er best makkelijk doorheen. Het spel lijkt ook qua AI een stuk makkelijker en minder gescript dan voorheen. Schoten worden niet meer 9 van de 10 keer geblokt door een voet van de tegenstander, en ook op de flanken kun je jezelf erg makkelijk er doorheen manoeuvreren. Het is apart, want dit is juist een punt dat vaak gezegd kan worden bij concurrent Pro Evolution Soccer. De vrije gameplay die we nu ervaren is echt een verademing wat mij betreft en maakt het spel een stuk vrijer en actievoller. Het voelt allemaal niet meer zo als dat tikkie takkie, waarna je na 30 passes eindelijk eens vrij voor het doel komt te staan. Het lijkt een totale verandering eerlijk gezegd, die hopelijk niet alleen mij dermate is opgevallen.

Nieuw verder in de gameplay is het ‘agile’ dribbelen. Het systeem voelt gevoeliger aan waardoor je één op één meer overzicht over de bal krijgt en met skill moves makkelijker de defensie kunt passeren. Verder kun je nu makkelijker voorzetten en ook zelf beter voorzetten sturen naar je voorste mannen om vervolgens lekkere volley’s en kopballen te scoren. Ook voelen passes en steekpasses natuurlijker aan dan voorheen, en ziet de AI beter ruimtes, en lopen eigen teamspelers minder in de weg. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar de controle van de bal lijkt beter dan ooit te zijn. Je hebt het gevoel dat je de bal constant aan je voeten blijft houden en dat elke beweging reageert zoals je dat bedoeld hebt. Het spel lijkt daarmee voor het eerst minder gescript en geprogrammeerd dan voorheen, en dat kan ik alleen maar aanmoedigen.

Qua inhoud is het spel echter wat minder veranderd. Het is jammer, want daar kon de game zich juist echt in onderscheiden dit jaar. De career mode is het meest aangepakt ditmaal, met interactieve match simulaties waarin je tijdens het spel in kunt grijpen door zelf te spelen en de tactiek te wijzigen. Verder kun je ontwikkelingen van spelers in meer detail volgen en is er een vernieuwd progressie-systeem waardoor je rechts-backs kunt omturnen tot links-backs bijvoorbeeld. Verder is er een wekelijkse planning waarmee je activiteiten constant kunt inplannen met trainingen en andere activiteiten. Verder is er ook een vernieuwd transfersysteem waarbij je zowel spelers kunt lenen als kopen, en waarbij je contractvoorstellen kunt doen met daarbij bonusvoorwaarden bij doorverkopen van spelers. Naast de career is er natuurlijk ook weer Volta, al mis ik persoonlijk best wel de story mode van enkele jaren geleden, ook wel Journey genoemd. Volta is echter wat uitgebreid en brengt het straatvoetbal naar een hoger niveau. Zo kun je online met 3 vrienden spelen en kun je co-op 5 vs 5 spelen. De halve campaign mode waarin je in diverse landen skill trainings en wedstrijden moet voltooien zijn op zich prima, maar zijn wel erg kort, waarmee Volta vooral online en offline met of tegen een vriend(in) erg vermakelijk zal zijn. Het customizen wordt een beetje geforceerd met allerlei kledingitems van Adidas en andere artikelen die je kunt gebruiken voor je team. Het is leuk dat je steeds nieuwe spelers aan je team kunt toevoegen om zo betere spelers te kunnen krijgen, al lijkt het doel soms een beetje onduidelijk. Ook in FUT is er een ander verbeterd, al valt het allemaal best wel mee. Zo is er FUT co-op, waarin je een team kunt vormen met vrienden en kunt vechten voor vette beloningen. Ook zijn er nieuwe FUT-events, waarin je beloningen kunt behalen voor je club. Echt forse koerswijzigingen zijn er echter niet te vinden eerlijk gezegd. Natuurlijk kun je ook weer online flink aan de gang, met co-op en online competities en uitdagingen waarbij meer goals dan ooit vallen door de vernieuwde gameplay.

Grauwer en minder kleurrijk

Ook grafisch lijkt de game een beetje meer de PES-kant op te gaan. Ingame ziet het er allemaal wat grauwer uit. Ik heb het dan vooral over het veld, dat niet meer zo knallend groen van het scherm spat. Het ziet er nu wat donkerder, en valer uit, natuurlijker vooral. Het is bijna opvallend te noemen hoeveel de game de PES-kant op lijkt te gaan dit jaar, en dat vind ik op zich nog niet eens zo slecht. Gezichten zien er verder uitermate realistisch uit. Keeper Onana bijvoorbeeld ziet er gewoon goed en herkenbaar uit, en ook veel andere spelers overtuigen met hun look. De nieuwe user interface, welke een vaak blauwe en paarse urban look heeft, is verder overzichtelijk en werkt prima. De stijl is misschien niet helemaal mijn ding, maar het heeft wel weer iets aparts waardoor het spel zich lichtelijk weet te onderscheiden ten opzichte van andere jaren. Het commentaar is verder weinig veranderd. Leuk is dat tijdens Champions League wedstrijden ineens een totaal andere commentator er tussen komt met goals uit andere wedstrijden die op dat moment plaatsvinden, maar echt iets toe voegt het niet. Jeroen Grueter is wat mij betreft weer lekker overtuigen, waar Sierd de Vos vaak op de brommer gaat met zijn aparte woordspelingen. Het spel is verder ook toegankelijker gemaakt met allerlei opties als het instellen van bepaalde kleurmodussen en visuele aanpassingen.

Het kan aan mij liggen, maar FIFA 21 lijkt veranderd, maar toch ook weer niet. De gameplay en AI lijkt vrijer te zijn, waardoor je sneller op kunt rukken langs de flanken, en ook vrijer kunt schieten. Het lijkt een klein beetje alsof er van de PES-franchise is afgekeken. Het voelt minder gescript aan dan voorheen, iets wat echt een minpunt wegneemt wat mij betreft. Het spel speelt prima weg, en lijkt een stuk toegankelijker en makkelijker dan voorheen. Wedstrijden zijn meer open, met meer kansen dan vorige jaren het geval was. Qua inhoud doen de career, FUT en Volta niet heel veel nieuws, en grafisch oogt het spel wat grauwer dan voorheen, met uitzondering van de user interface, die veel blauw en paars uitschreeuwt. Het spel heeft daarnaast enkele licht vervelende bugjes, zoals lange laadtijden bij cinematics, en geluid dat soms wegvalt. FIFA 21 is daarmee meer een upgrade dan een totale vernieuwing, maar is dat eigenlijk niet elk jaar zo? Het is dat de gameplay nog best wel wat wijzigingen kent, anders had dit ook met een update afgedaan kunnen worden. Maar toch wil ik het spel wel aanraden, gezien de toch best wel wijzigende koers die de gameplay en AI op lijken te gaan. Het lijkt een bevrijding waar we al jaren op hebben gewacht.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 09-10-2020 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.8
  7.7
  + Vrijere, makkelijkere gameplay en AI
  + Gameplay lijkt meer PES-kant op te gaan!?
  + Voelt minder gescript aan
  - Qua inhoud slechts beperkt uitgebreid
  - Soms wat kleine bugs
  - Splijten van verdediging is nu wel erg makkelijk

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx