Feature: Game Creation 2006: History of Gaming

thumbnail

Als we uitgenodigd worden en gratis kunnen eten en drinken zijn wij er al te graag bij. Zo ook op de Masterclass Game Creation waar we als enige gameswebsite aanwezig waren en waar Baas (Vincent Baas) zijn kunsten liet zien met het ontwikkelen van games. De Game Creation beurs had inhoudelijk een leuk en interessant programma, wat gingen we namelijk doen:

De cursus bestaat uit één dag. In een dag leer je in dynamische omgeving alles over het ontwikkelen van computer games. Je begint met een presentatie over de ‘historie van computer games’. In deze presentatie leer je hoe computergames zijn ontstaan.

Daarna volgt een dynamisch interactieve workshop. Er worden allerlei game aspecten uitgelegd en deze ga je direct in de praktijk brengen door middel van oefeningen. Je hoort wat de criteria zijn voor een leuke en goede game. Bovendien denk je zelf na over het ontwerp jouw eigen game.
Na de lunch volgt er een hands-on practicum waarbij de nadruk ligt op het maken van een computergame. Hoe maak je een game in de praktijk? De dag wordt afgesloten met een presentatie over de huidige stand van zaken in computergame design.

Nou, wat is er slordiger dan te laat komen? Vrijwel niets is zo irritant dan een laatkomende gast die te laat komt aanslenteren en de presentatie verstoort. Nu was ik diegene, lekker onprettig natuurlijk maar ik werd goed ontvangen en ik mocht plaatsnemen en luisteren naar hetgeen wat Arno Kamphuis had te vertellen over de geschiedenis van gaming. Geschiedenis trekt mij wel, kom maar op met die facts dan (wrijft in mijn handen).
Zo kwamen er onder andere achter dat Nintendo opgericht is in 1889 en dat ze in hun verre geschiedenis zich nog bezig hielden met het maken van kaartspellen, erg interessant dus. Het echte gamen kwam pas tot leven in 1970 eigenlijk daar waar Atari ‘Pong’ uit bracht. In 1972 vervolgde men de weg naar de gamen en kwam de Odyssey uit, een niet al te populaire gameconsole. Ook het begin van highscores was toen een grootse revolutie. Nu klinkt het natuurlijk erg logisch, veel punten halen voor een goede hit en in de hoogste ranglijsten belanden, toen vond men het een zeer origineel idee waar we nu veel mee te maken hebben in bijna elke game. De jaren 80 horen misschien nog wel bij het belangrijkste dicenia van de vorige eeuw. Toen maakte we namelijk kennis met de Space Invaders en Pac-Man. Achter dit laatste karakter zit nog een verhaal, zo bleek dat de originele naam van dit gele monstertje ‘Puck-Man’ zou zijn. Omdat bleek dat de P al snel verandert kon worden in de F door het weg halen van het boogje in de letter P werd de naam al snel verandert in Pac-Man. Deze naam bracht echter ook de nodige problemen met zich mee, zo vonden de Japanners weer dat Pac te veel leek op brakend eten. PAC PAC PACK (hoor je ‘t?). Rare mensen die Japanners, gaf ook Arno eerlijk toe.

In 1981 kwam Donkey Kong uit, door deze aap werd Mario eigenlijk ook bekend. Mario is inmiddels een veelvuldig gebruikt aftreksel geworden dat continue successen boekt. Mario was overigens niet zijn hele leven een loodgieter, zo ging hij in het begin door het leven als een timmerman en had hij een vriendin die Pauline heette. Enkele jaren later, in 1985, kwamen de echte consoles uit. De NES, Atari 7800 en het Sega Master system kwamen uit, in dit zelfde jaar kwam ook Tetris uit. Het bleek zo te zijn dat er zo’n 12 verschillende eigenaren waren die aandelen bleken te hebben in de verschijning van Tetris. De meeste licenties waren echter niet legaal en bleken gewoon nep te zijn. Nintendo betaalde echter iedereen en had alle rechten om zelf Tetris games uit te persen, wat heet met veel succes! Last but nog least, in 1986/1987 kwam The Legend of Zelda tot leven, verscheen Metroid en werd er begonnen met de Final Fantasy franchise welke nu erg veel in de belangstelling staan bij gamers.

Dan zijn we alweer aangekomen bij het laatste decennia van de vorige eeuw, de jaren 90. Dit tiental aan jaren was vooral besteedt aan Mario. Super Mario 3 kwam namelijk uit en werd de all-time bestseller. Dit spel staat inmiddels nog steeds op de nummer 1 positie. Mario staat overigens 5x in de top 10 van best-sellers in het verleden, een prestatie die nooit behaald is door menig ander karakter. Ook werden er meer Sega arcade games uitgebracht op de Genesis console. In 1991 werd er weer een nieuw karakter gekweekt, het betrof toen namelijk het welbekende egeltje (Sonic) dat inmiddels al weer heel wat jaren mee draait in de gameswereld.
In 1993 brak het tijdperk van de 32 bit consoles aan. Zo werd de Panasonic 3DO samen met de Atari Jaguar (64 bit) geïntroduceerd. Ook dit bleken echter geen concurrenten te zijn die echt opgewassen waren tegen het geweld van Nintendo. Ook werd in dit jaar Doom voor de PC geproduceerd, wie kent dat spel niet onderhand. Nvidia werd ook in dit jaar opgericht, maker van de hedendaagse high-end grafische kaarten voor de PC en console (PlayStation 3 GPU).

1994/1995 was weer een mooie tijd voor de introductie van consoles. Zo werd er plots de PlayStation (360.000 polygonen/s) gelanceerd van Sony, kwam Nintendo met de Nintendo 64 (150.000 polygonen/s) en werd de Sega Saturn (500.000 polygonen/s) gelanceerd. Nintendo was dus niet de krachtpatser destijds en dat is eigenlijk nooit echt verandert aangezien het concern zich liever bezig houd met de gameplay van de spellen.

Komen we aan bij de laatste jaren van het millennium. In 1998 verscheen Sega’s laatste console waarna de strijd met de grootmachten werd opgegeven. De Sega Dreamcast kon het namelijk niet waar maken, de kracht was er en het ondersteunde surround sound was een nieuwe verschijning maar de console kon niet waar maken wat Sega verwacht had. In Japan komt de Dreamcast binnenkort echter weer opnieuw uit voor een leuke prijs, kun je nagaan: Een herintrede van apparatuur dat 8 jaar geleden al niet populair was.

In 1999, het laatste jaar dan maar kwamen de nodige handhelds en consoles. Zo werd de Nintendo GameBoy Advance gelanceerd, kwam Microsoft met hun eerste console (Xbox) en wist Sony de PlayStation 2 op de markt te brengen. In dit jaar zette ook ene Billy Mitchil een nieuwe Pac-Man highscore neer die nog nooit overtroffen werd. Echt veel vrienden had deze man niet, maar dat bleek ook wel uit de score die hij behaald heeft welke de nodige uren van zijn leven in beslag hebben genomen: 3.333.360.

Over enkele dagen in de 2e feature over de Game Creation 2006!!!

  • 0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx