Even terug in de tijd met diverse retro-games

thumbnail

Zo nu en dan heb je van die nostalgische momenten waarbij je weer terug zult denken aan games uit het verleden. Vroeger was alles beter zullen sommigen nog altijd vinden, en dat is misschien ook wel zo. Het instapniveau van games wordt steeds hoger en als nieuwkomer is het wellicht best een pittige klus om mee te komen in al dat gamesgeweld van tegenwoordig. Tijd dus om even een trip terug in de tijd te maken met enkele games die we nog altijd herinneren als

Tetris

Het spel dat de Gameboy op de kaart zette. Je kreeg het spel er standaard bij om aan de gang te kunnen. Dat is tegenwoordig praktisch gezien niet meer, want games kosten bakken met geld in aanschaf. Maar soms krijg je een digitaal spelletje erbij om te zien waartoe de console in staat is. Tetris was zo’n game die tevens multiplayer ondersteunde door een kabel-link toe te passen waarbij je 2 Gameboys met elkaar in verbinding bracht. Tetris is niet alleen nostalgie, het is ook nog eens een record brekende franchise geworden welke het best verkocht is op de Gameboy-handheld. Een spelconcept dat nooit verveelt, en zelfs nu nog episch is voor vele oudere spelers.

Simply Wild

De Simply Wild gokkast is een fruitautomaat die al sinds 2008 bestaat. Het originele spel is als een gokkast voor de speelhallen ontwikkeld door het bedrijf Novomatic, dat later de rechten van Simply Wild gokkast verkocht aan hun dochterbedrijf Stakelogic. Dat laatste bedrijf ontwikkelde een nieuwe variant, Simply Wild Deluxe, die een progressieve jackpot aan het spel toevoegt. De meeste versies van de online Simply Wild gokkast zijn tegenwoordig de variant Simply Wild Deluxe.

De Simply Wild gokkast is in de kern een klassiek slot met fruitsymbolen, Liberty Bells en Lucky Sevens, dat niet moeilijk onder de knie te krijgen is. Wat het spel bijzonder maakt, is dat er méér features beschikbaar komen als deelnemers met hogere inzetten gaan spelen. Dan wordt er bijvoorbeeld een vierde reel aan het scherm toegevoegd, en krijgt het reeds winstgevende symbool van de ster opeens de functie van wild. De Simply Wild gokkast spelen is voor iedereen nog altijd mogelijk.

Wario Land

Een andere game op de Gameboy die ik zelf niet had, maar wel zo vaak mogelijk wilde lenen van anderen; Wario Land. Het is helaas een franchise geworden die een stille dood is gestorven, maar ik was persoonlijk meer fan van Wario Land dan van Mario Land. Simpelweg door het gokelement dat de game met zich meenam. Zo kon je aan het einde van elk level gouden munten winnen, of juist verliezen wanneer je een gokje ging wagen. Maar niet alleen dat was leuk, want ook het level-design en de verschillende krachten van Wario waren van een epische creativiteit. Vliegen, vuur spuwen en beuken, Wario was van het brute geweld. Wario Land kreeg later nog enkele vervolg-games op hetzelfde platform, maar ging later over naar WarioWare, een collectie vol minigames. Wario heeft daarnaast ook nog wat bijrolletjes gespeeld in bijvoorbeeld Mario Kart, maar kon helaas nooit meer uitblinken op welk platform dan ook.

Super Mario Bros.

Als we het hebben over Super Mario Bros., dan is het vaak de vraag: Over welke heb je het? De meest memorabele is natuurlijk de versie op het Nintendo Entertainment system. Maar de handheld-versies zijn uiteraard ook niet te vergeten. Super Mario Bros. zette het platformen op de kaart en ik hoef ongetwijfeld niet uit te leggen hoe deze games eruit zagen. De lava, de blokjes, de muntjes en de vlag waar je tegenaan moest springen om het level te voltooien. Het is een ellenlange franchise die zeker niet in deze lijst mag ontbreken. Super Mario Bros. is zowel op de GameBoy, op de (S)NES, de Wii als op de latere Nintendo handhelds waaronder de Dual Screen en 3DS uitgegroeid tot een nog altijd succesvolle reeks. Men heeft met Super Mario Galaxy zelfs de sprong naar 3D gewaagd en met veel succes. We zullen ongetwijfeld nog meer gaan horen van deze franchise in de toekomst.

Half-Life

Wellicht niet helemaal retro, maar wel een game die het shooter-genre evolueerde. Wie kent Black Mesa niet? Het zou nog altijd een geweldig filmconcept kunnen zijn voor een verfilming maar tot dusver is het gebleven bij 2 games, en wordt er al jaren gesproken over een eventueel vervolg. Half-Life had echter mijn persoonlijke voorkeur boven Half-Life 2. Black Mesa had een grimmige sfeer, qua graphics was het spel evolutionair en de mods voor de game (Couter-Strike, Ricochet, Day of Defeat) waren wellicht de meest gespeelde mods ooit ontworpen. De singleplayer van het spel kreeg tevens geweldige uitbreidingen, waaronder Opposing Force en Blue Shift, maar de singleplayer van de game zelf was toch wel het meest memorabel. Het mysterie rondom de G-Man, de akelige trambaan waarin je start, de claustrofobische gangen waar je doorheen loopt. Volgens mij heb ik het spel zo’n 10x uitgespeeld, en alsnog kriebelt het soms om de game nogmaals uit te spelen. Wat mij betreft de beste shooter ooit.

 • 5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx