Far Cry 6

thumbnail

One Man’s Army

Na de release van het succesvolle Far Cry 5 hebben we aardig wat spin-off’s gezien in de reeks. Echter is het nu echt tijd voor weer een nieuwe topper in de reeks, nadat de reeks vrij veel kanten op is gegaan. Het lijkt een beetje de Ghost Recon Wildlands-richting te zijn waarvoor is gekozen.

Omarm de grimmige ervaring van een geïmproviseerde, hedendaagse guerrillastrijd en versla een dictator en zijn zoon om Yara te bevrijden. Je speelt als Dani Rojas, een mannelijk of vrouwelijk personage. Je bent een soort van wilde guerrillastrijder. Het spel is verdeeld in verschillende districten, te weten 5 regionen, waaronder Isla Santuario, Madrugada en Esperanza. De regionen hebben allemaal hun vijandigheid waarbij je rekening moet houden met je level, voordat je deze gebieden gaat bezoeken. Het lijkt heel erg op de laatste Assassin’s Creed-games, waarin je ook verschillende gebieden hebt die een bepaalde skill vereisen en waar je vanzelf wel aanbeland als je de missies goed volgt. De skill-niveau’s zijn echter wat toegankelijker. Zo hoef je niet pas level 30 te zijn om ergens te komen. Levelen gaat wat minder snel in deze game, maar de hogere gebieden zijn ook relatief laag wat dat betreft. Als je echter een eindbaas verslaat zullen niveau’s omhoog gaan in het hele continent, waardoor je dus in feite deels terug bij af zult zijn en meer vijanden aanwezig zullen zijn. De AI van tegenstanders is niet bijster geweldig. Zo zullen ze je soms van een kleine afstand niet zien en komen ze vanzelf wel naar je toe rennen wanneer je jezelf verstopt in een kleine ruimte. Het is een welbekend issue in de Far Cry-issue, al moeten we deze ook niet al te serieus nemen, aangezien Far Cry simpelweg een guerrilla-game is waarin het vrij standaard is dat je tonnen aan vijanden neer weet te knallen. De chaos kan soms wat onoverzichtelijk worden hierdoor, maar voor realisme moet je sowieso niet bij deze franchise zijn.

De gameplay van het spel lijkt erg veel op die van Far Cry 5. Toch zijn er wat nieuwe features. Zo heb je nu gear in de vorm van kledij die je kunt kiezen. Ook deze kleren hebben weer bepaalde abilities, waaronder sneller rennen wanneer je gehit wordt, of betere weerstand tegen vuur. Zo kun je onder andere handschoenen, horloges, schoenen en dergelijke kiezen. Met gear kun je daarnaast ook je wapens verbeteren met bepaalde abilities, waaronder opties als piercing rounds (waarmee je armor kunt penetreren), melee attacks, vuur en poisons. Je kunt in totaal 3 verschillende assault wapens dragen (shotguns, rifles en snipers bijvoorbeeld), met daarbij een pistool of kleine uzi. De Supremo is het speciale wapen waarmee je bijvoorbeeld vijanden tegen elkaar op kunt zetten, of flinke bommen kunt afvuren. Deze wordt geactiveerd na verloop van tijd en laadt zich sneller op wanneer je flink aan het knallen en moorden bent. Verder kun je ook je rijdende bolide kiezen en deze wordt altijd netjes voor je gebracht, mits je op een weg staat die voor auto’s geschikt is. Je auto kun je voorzien van allerlei items waaronder voor het dashboard, maar ook met wapens. Het is daarnaast ook mogelijk om op paarden te rijden en natuurlijk zijn ook boten, vliegtuigen en helikopters aanwezig waarmee vervoer wat sneller gaat, naast het fast-travelen van het ene naar het andere punt. De missies zijn in het begin nog vrij achtereenvolgend, maar naar mate je vordert krijg je vele missies en side-missies naar je schoot geworpen.

Kampen bouwen!

Nieuw in het spel is het feit dat je nu kampen kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld intelligence stations bouwen, vishutten en een slager. Bij de slager kun je allerlei lekkere etenswaren craften en bij een communicatiecentrum kun je bijvoorbeeld intelligence verzamelen over bepaalde gebieden en hideouts. Verder heb je in kampen ook minigames, waaronder het houden van gevechten tussen kalkoenen in Mortal Kombat-stijl. Het zijn lekkere additionele mogelijkheden, die niet al te diep gaan, maar wel erg interessant zijn voor de diepgang van de gameplay. Je kunt daarnaast ook weer schatten vinden in het spel welke extra geld op kunnen leveren of juist speciale, unieke gear. Ook kun je leuke races rijden. Daarnaast zijn er ook de welbekende brutal enemies, ook wel targets die moeilijker zijn te verslaan. Deze hebben vaak een relatief hoog level, en zijn aardig verborgen op bepaalde plekken, maar je kunt ze opsporen door hier en daar wat intel te verzamelen. Al snel breidt je de lijst met targets uit en kun je ze stuk voor stuk zien te verslaan. Je kunt verder ook een ‘wanted’-status krijgen, waardoor special forces je gaan opjagen. Je kunt basissen ook innemen, maar voor je dat doet kun je tegenstanders taggen, vooral snipers die op de loer liggen. Het spel maakt het mogelijk om te kiezen uit een casual moeilijkheidsgraad en een standaard moeilijkheidsgraad. De verschillen daar tussen zijn best wel groot. Zo is alles best wel makkelijk te doen op de casual experience, en is het een stuk lastiger op de default moeilijkheidsgraad. Het spel zit in ieder geval bomvol content. Naast de hoofdmissies, heb je ook nog side-missies, special operations, het doden van uitdagendere vijanden, minigames en tal van meer mogelijkheden in het spel. Het is dan ook lastig om dit gevarieerd te houden, maar Ubisoft doet flink haar best. De missies variëren van het ontdekken van een gebied, het praten met een NPC tot het beklimmen van bergen en het innemen van een vesting. De gebieden hierbij zorgen voor de meeste variatie. Deze zijn lekker jungle-achtig, en hier en daar zelfs vrij lastig te begaan. Met een paard kom je echter veelal de wildernis wel door, maar er zijn ook kalere gebieden die minder bosrijk zijn. Als de game zelf nog niet genoeg is zijn er ook nog de Operative-missies, waarin je in een ‘apartere’ wereld terecht komt afgesloten van de campaign en daar weer andere missies kunt spelen. Het brengt net wat extra content voor de game in een toch al forse game die het al is.

Vermoeide vingers

Komen we direct ook bij de graphics en de DualSense-mogelijkheden. Grafisch ziet het spel er strak uit, maar ook niet heel veel meer dan dat. Het kijken in zonlicht zorgt voor verblindend mooie beelden en bladeren zien er van dichtbij zelfs best wel goed uit, maar echt oogstrelend wordt het niet vaak. Overdag ziet het er beter uit dan ‘s nachts, dan lijken de echte details wat te verwateren hier en daar. Vuur ziet er daarnaast soms ook wat minder spectaculair uit, maar overall mag dit spel zich zeker rijk rekenen met een prima score. De HDR-effecten zijn daarnaast ook prima en ook de UI is lekker overzichtelijk, zowel ingame, als de user interface bij het upgraden van je wapens bij de workbenches, die je overigens veel tegen zult komen. Giancarlo Esposito, die de opperbaas speelt in de game, ziet er ook erg strak uit en is goed herkenbaar. Je zult hem geregeld tegen komen in cut-scenes van het spel en dan is het echt genieten. De Breaking Bad-acteur is dan ook het pareltje van de game, al maakt hij het verhaal niet heel veel meer bijzonder dan het al is. Men probeert ‘n beetje de Pablo Escobar-sfeer op te wekken, al komt die echt grimmige sfeer er nooit echt helemaal uit. De DualSense-features worden grotendeels toegepast, al vind ik soms de tegendruk van de adaptive triggers bij het schieten wat overdreven fors. Het maakt dat je vingers wat sneller vermoeid raken, aangezien je nogal wat aan het schieten bent in de game. De feedback is daarnaast wel weer lekker subtiel, en past zich goed aan, aan het wapen dat je in de hand hebt. Ook wanneer je bepaalde schade opdoet, krijg je subtiele feedback van de controller, al wordt het nooit heel gedetailleerd. Qua audio is het spel verder lekker sfeervol. Geweren klinken lekker dof, al dan niet bombastisch (het ligt natuurlijk aan het type dat je gebruikt) en ook de soundtracks zijn sfeervol. Ook NPC’s hebben prima voice-overs gekregen en de cinematics klinken goed. De karakters hebben een typisch Spaans-Engels accent en komen vrij overtuigend over. Ook geluidseffecten als reloaden van wapens en de soundtracks zijn prima wanneer er veel actie op je scherm voorbij komt.

Far Cry 6 is het complete plaatje dat je wenst wanneer je veel content wilt, een zeer vloeiende gameplay en gewoon lekker veel actie. Het verhaal mag mij persoonlijk soms gestolen worden en de Assassin’s Creed-kant die het op gaat wat betreft opzet van de spelwereld is niet helemaal mijn ding, maar verder mag gezegd worden dat dit een geweldige game is geworden. Het borduurt vooral voort op Far Cry 5 en voegt daar veel nieuwe componenten aan toe. Op een gegeven moment wordt het wel een beetje hetzelfde: Infiltreer die basis, praat met die persoon en knal die eindbaas dood, maar met zoveel content en missies snap ik best dat het lastig is om echt constant wat nieuws te verzinnen. De opzet van de eilanden is goed, zonder daarmee overdreven groot te worden zoals bij Assassin’s Creed Odyssey. De gameplay-elementen in combinatie met de RPG-componenten zijn daarnaast prima te begrijpen en kwalitatief is het spel in vrijwel alle opzichten gewoon hoogwaardig afgewerkt. Dat maakt dat dit weer een game is die in mijn favoriete lijstje van dit jaar is beland.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 07-10-2021 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Ubisoft Milan/Ubisoft Toronto
  Graphics: 8.3 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.5
  8.7
  + Meer dan genoeg content
  + Degelijke gameplay die lang gevarieerd blijft
  + Veel RPG-elementen
  - Verhaal is niet bijster bijzonder
  - Adaptive trigger-functionaliteit werkt niet optimaal bij deze shooter
  - Gaat een beetje de Assassin's Creed-kant op

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Kont
  Lid
  1372
  7 maanden geleden

  Verrassend hoog cijfer, lees vooral overal dat het geen slecht spel is maar wel erg hetzelfde van alles.

  Griever
  Lid
  1507
  7 maanden geleden

  Had al verwacht dat ze wat meer met rpg elementen zouden na New Dawn gespeeld te hebben.Toch een erg goede score.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat? Als Evilgamerz-lid kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan! Met een profiel kun je onder andere je cover-afbeelding en avatar wijzigen, maar ook  XP en Rewards verdienen!
  Holler Box