Elden Ring is de Cyberpunk 2077 die we nooit kregen

thumbnail

CD Projekt RED heeft tijdens hun Witcher-jaren veel geloofwaardigheid opgebouwd, dus we geloofden hen toen ze Cyberpunk 2077 aankondigden. Maar het was niet alleen hun geloofwaardigheid die hun spel geloofwaardig maakte. Ze hadden de internationale “aardige vent” Keanu Reeves op het podium die ons vertelde wat een briljant spel dit moest worden (geliefd in elk land behalve China). Ze hadden talloze gamingwebsites en YouTube-kanalen die het op hun lijst met beste games ooit plaatsten voordat de game zelfs maar werd gepubliceerd.

Bij de release zagen we dat CD Projekt RED opzettelijk en herhaaldelijk hun kopende klanten had misleid, en hun reputatie was voor altijd geruïneerd. Maar slechts een paar maanden later komt Elden Ring uit, en op de een of andere manier had From Software bijna elke belofte vervuld die CD Projekt RED deed over Cyberpunk 2077. Hier zijn enkele van de beloften die CD Projekt RED deed en die From Software nakwam.

Consoles van de laatste generatie staan centraal

Dat was het echt niet, tot het punt waarop Microsoft en Sony de game twee weken na de release terugtrokken omdat ze het beu waren om terugbetalingsverzoeken te krijgen van Playstation 4- en Xbox One-bezitters. Zelfs nu verkoopt Sony Cyberpunk 2077 in zijn winkel, maar hun officiële standpunt is dat Playstation 4-bezitters het niet moeten kopen omdat ze geen restitutie geven aan degenen die het downloaden.

Elden Ring werkt goed op de PlayStation 4, Xbox Series X en Series S, Xbox One, PlayStation 5 en Microsoft Windows. In feite zijn de enige mensen die prestatieproblemen hebben ondervonden mensen met de pc-versie, en de pc-prestatieproblemen werden vrij snel opgelost in een doorlopende reeks optimalisatiepatches.

De demoversie van de game

Er was een E3 2018-demo die ook hielp de hype-machine aan te wakkeren, en toch was het een complete verzinsel. Als ze het een mission statement hadden genoemd, was het eerlijker geweest, maar ze probeerden deze geweldige demo te presenteren alsof het de echte game was. Een onderzoek van Jason Schreier toont vrijwel aan dat deze demo nooit een echt voorbeeld van het echte spel is geweest.

Voor de feestdagen in 2021 konden de influencers op YouTube een testversie van Elden Ring draaien. De game had zijn problemen en veel van de game was afgesloten. Maar de proefgebieden en gameplay waren vrijwel ongewijzigd toen de game werd uitgebracht. De demoversie uit 2021 was een verrassend waarheidsgetrouwe weergave van de echte game.

Een keuze van het levenspad

Het werd heel duidelijk gemaakt dat het pad waarop je begon je algehele gameplay-ervaring zou beïnvloeden, en dat deed het echt niet. Afgezien van een paar dialoogveranderingen en een iets andere startmissie en gebied, maakt het echt niet uit welk personage/persoonlijkheid je kiest in Cyberpunk.

Dit zou een van de plaatsen kunnen zijn waar Elden Ring ons in de steek laat, want welk pad je ook kiest, je moet nog steeds punten in vertrouwen en intelligentie stoppen om door lastigere delen van het spel te komen. Toch heeft het kiezen van je klasse ongeveer evenveel effect als het kiezen van je persoonlijkheid in Cyberpunk. In Elden Ring bepaalt je startklasse in ieder geval gedeeltelijk wat voor soort gameplay-ervaring je zult hebben.

Een levende stad

Cyberpunk 2077 zou NPC’s hun dagelijkse leven laten leiden. Interactie en reactie met de dingen om hen heen. Met handgeschreven gebeurtenissen en levens die ze leiden. Wat we eigenlijk kregen was NPC AI met ernstige problemen, bugs, glitches en meeslepende bewegingen en activiteiten. Op geen enkel moment heb je het gevoel dat de stad leeft met echte mensen.
Ondanks dat er een paar onnozele monsters en NPC’s zijn, lijkt het erop dat de wereld het goed doet zonder jou. Een deel van de charme van Elden Ring is dat de wereld niet het gevoel heeft dat ze je nodig heeft of opmerkt. Zelfs als de libellen binnenvliegen. Hij merkt je op en negeert je grotendeels totdat je zijn nieuwsgierigheid begint op te wekken. NPC’s en monsters lijken door te gaan met hun leven en hun verhalen, en als gevolg daarvan hebben veel van de gebieden het gevoel dat ze echt onafhankelijk denkende NPC’s en monsters in zich hebben.

Het oppervlakkige verhaal

Verdedigers van het spel zullen zeggen: “Dit gebeurt, en dat gebeurt” en “Hoe kun je dit verhaal oppervlakkig noemen?” Maar dingen die gebeuren, maken nog geen verhaal. Keanu blaast het hoofdkantoor op. Dit is iets dat gebeurt. Maar het is oppervlakkig omdat er geen goede reden is waarom hij het doet. De motivatie van Keanu Metal Arm lijkt een haat tegen bedrijven te zijn. Maar waarom? Waarom biedt de game geen dieptelagen over waarom hij bedrijven haat? Heeft een bedrijf zijn bloemenwinkel overgenomen? Heeft een bedrijf zijn hond vermoord en zijn auto gestolen? Beloofde een gigantisch bedrijf een geweldige game te maken en vervolgens een onafgemaakte puinhoop van een game te verzenden? Het verhaal of de verhalen in de game zijn verbazingwekkend oppervlakkig tot het punt waarop het bijna onmogelijk wordt om zelfs maar om de meest sympathieke personages te geven na zes uur gamen.

De Dark Souls-formule is altijd geweest om de wereld het verhaal te laten vertellen. In Elden Ring vertellen de wereld, de NPC’s, de bazen en het personage het verhaal. Het algemene verhaal is vrij eenvoudig. Smashy smashy ring ring, allemaal samen nu, is George Railroad Martin Lord of the Rings weer aan het afzetten? Blah dee blah dee, vijf verschillende eindes. Maar de lagen, de diepten, de complexiteit van de vele verhalen die over het land worden verteld, zijn zo diep als je wilt kijken. Het vertakkende verhaal heeft neutrale eindes, een goed en een slecht einde. Cyberpunk heeft ook vijf eindes, en geen van hen heeft enige impact, behalve misschien degene waar je Johnny Silverhand je lichaam laat behouden, maar dat komt vooral door de nieuwigheid in plaats van goede, diepe of interessante verhalen.

De personagemaker

Als je een beetje moe was van het lawaai dat moderne SJW’s online maken, dan kan deze zet van CD Projekt RED een droge glimlach op je lippen toveren. Cyberpunk 2077 beloofde een personagemaker waar je geslachtsloos zou kunnen zijn, een crossdresser, een grote penis, een kleine penis, enz. zou kunnen hebben. Het was de droom van een wakkere game-maker.

In werkelijkheid deden ze dit niet echt, ze maakten niets meer dan symbolische knipogen naar deze beloften op een manier waardoor de meeste personageontwerpen er gek uitzagen. Maar het geweldige, het briljante, het ding dat voor de wakkere menigte bijna aanvoelt als een grapje, is: in Cyberpunk 2077 zie je je personage bijna nooit!!! Je kunt jezelf af en toe in een spiegel betrappen, maar de tussenfilmpjes zijn nooit in de derde persoon, dus het personage dat je met liefde hebt gemaakt, wordt bijna nooit gezien.
Iedereen die een Souls-game heeft gespeeld, weet dat je je personage behoorlijk kunt aanpassen. Misschien niet zo veel in Bloodborne of Sekiro, maar daarin zou je je personage tenminste mooi kunnen aankleden.

Sterke RPG-elementen

Van alle kritiek op deze lijst is dit waarschijnlijk degene die hardcore Cyberpunk 2077-supporters zullen betwisten. In Cyberpunk zijn er RPG-elementen waarmee je schade kunt vergroten, vaardigheden kunt toevoegen, enz. Dit zijn RPG-elementen, maar het zijn geen sterke RPG-elementen. Games zoals de Fallout-serie of Deus Ex-serie hebben ‘sterke’ RPG-elementen omdat ze van invloed zijn op hoe je elk probleem aanpakt.

Je kunt je een weg naar buiten praten, je kunt je een weg naar binnen hacken en je kunt openlijk of met stealth vechten. Cyberpunk 2077 heeft deze in zeer milde mate en geen enkele heeft veel invloed op de gameplay. U kunt bijna elke situatie op dezelfde manier benaderen en dezelfde resultaten behalen met weinig tot geen uitdaging.

Elden Ring begint met solide RPG-mechanica. De enige keer dat de RPG-mechanica begint te verzwakken, is in de late stadia wanneer je een afnemend rendement krijgt op je verzamelde zielen (runen). Tot die tijd, als je ervoor kiest om je leven met de toverstaf te leven, dan kan dat.

Als je ervoor kiest om naar binnen te sluipen zonder het leger neer te halen, dan kan dat. Je kunt statistieken, niveaus, magie, wapens, bepantsering en dagvaarding bouwen om je te helpen je rollenspeldoelen te bereiken. De RPG-elementen zijn niet de hele game sterk, maar ze zijn veel sterker dan wat Cyberpunk 2077 biedt.
En, als opmerking voor From Software, niemand wil Elden Ring-runes, Crimson Tears en Sites of Lost Grace. We willen Souls, Estus Flasks en Bonfires. Laten we een roos bij geen andere naam noemen.

Haten we Cyberpunk 2077?

Laten we een beetje “Real Talk” doen en zeggen dat we Cyberpunk 2077 niet haten. We haten de buggy, half afgemaakte, ongepolijste game die we hebben ontvangen en waarvoor we vooraf hebben besteld voor $ 60 per stuk. We haten de 8 miljoen exemplaren die vooraf zijn besteld voor wat ons werd verteld dat het een nieuwe revolutie in gaming was. Wat we het meest haten, waren de leugens die ons gedurende de hele hype-periode herhaaldelijk en consequent werden verteld.

We hadden Cyberpunk 2077 kunnen vergeven als er niet zoveel leugens waren voor (en tijdens) de release. We waren allemaal hyped voor Elden Ring, maar veel Souls-fans maakten zich een beetje zorgen dat hun geliefde franchise de open-wereldbehandeling zou krijgen.

In veel opzichten heeft Elden Ring de beloften die het niet eens deed meer dan waargemaakt. Terwijl Cyberpunk 2077 een klap in het gezicht was voor elke fan van Witcher 3 die voldoende geloof en vertrouwen had in de woorden van CD Projekt RED om een spel te pre-orderen waarvan hen werd verteld dat het goed zou zijn.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx