Dungeon Defenders

thumbnail

Tower Defense, maar dan anders

Zo nu en dan heb je van die games voor diverse platformen waar je simpelweg overheen kijkt. Games die je toch weinig interesseren en waar je misschien zelfs nooit van hebt gehoord. Dungeon Defenders is zo’n game die me op het eerst gezicht weinig zei. Inmiddels hebben we alsnog kennis gemaakt met deze digitale game, welke inmiddels onder andere op het PlayStation netwerk beschikbaar is.

Dungeon Defeners leek me toen ik de screenshots zag een vereenvoudigde MMO maar dat blijkt allerminst waar te zijn. Het gaat namelijk om een game die je ook wel mag indelen in het tower defense genre. In het spel is het de bedoeling om kristallen te beschermen tegen vijandigheden. Bij het zien van de eerste tutorial zul je denken dat je te maken hebt met een nogal uitgebreide game, en globaal gezien is dit ook wel zo. Allereerst het concept: Je start het spel met 1 of meerdere kristallen. Het doel is simpel: Vernietig alle vijandelijkheden die naar de kristallen proberen te vernietigen. Tegenstand zal komen vanuit verschillende hoeken en gaten, dus je moet uiteraard meerdere fronten zien te bewaken. Je kunt vijanden zowel met torens als met je eigen krachten zien te verslaan. Voordat de verschillende overlevingsronden beginnen zul je de tijd krijgen om een verdediging op te stellen. Doe dit zo strategisch mogelijk en wie weet redden je kristallen het tot het einde.

Hoewel dit simpel lijkt is dit zeker niet het geval. Je moet namelijk rekening houden met het soort vijanden dat op de kristallen af zal komen, wat er uiteraard meerdere zijn. Hierdoor moet je strategische keuzes maken over je towers die je neerzet. Bouw je simpelweg vuurspuwende torens, of ga je voor de ronddraaiende, vleesverslindende machines? Daarnaast kun je zelf bepaalde gear aan doen, waaronder kleding en jezelf uitrusten met een wapen. Natuurlijk kun je ook jezelf upgraden. Elk level dat je omhoog gaat kun je bepaalde abilities verbeteren, zowel van jezelf als van je wapens en verdedigingsgebouwen. Geef jezelf meer health, snelheid of juist meer aanvalskracht, kies wat je zelf wilt. Door het doden van vijanden kun je nieuwe gebouwen uit de grond stampen en ook zijn er schatkisten waarin je mana en dergelijke waarmee je in de volgende ronde uit de voeten kunt.

Hoewel je in het begin overspoeld wordt met opties zul je al snel merken dat deze game best verslavend werkt. Je zult niet zomaar door de campaign heen glijden maar dit heeft simpelweg veel tijd nodig. De campaign is daardoor lang, al lijkt deze relatief kort te zijn als je snel zou kunnen levelen. Sneller levelen kun je echter wel online, aangezien je dan ondersteuning krijgt van high-level teammaten die je goed kunnen helpen. Echter kan het ook nadelen opleveren aangezien je dan tegenstanders hebt die voor jou een veel te krachtige uitwerking hebben en je daardoor weinig damage kunt doen. In Dungeon Defenders draait veel om customizen. Je karakter ziet er weliswaar nooit echt uniek uit, maar je hebt weldegelijk veel opties in het spel. Zelfs het aanschaffen van een huisdier is mogelijk, al zul je hier wel even voor moeten sparen. Ook kun je de towers die je tot je beschikking hebt upgraden en elke classe bezit ook nog eens verschillende torens en wapens. Het ene wapen is nog gekker en groter dan het andere. Het oog wil ook wat natuurlijk, maar effectiviteit is het belangrijkste.

Bijzonder weinig minpunten

Dungeon Defenders is ook met Move speelbaar, al heeft dat weinig meerwaarde. Het rondrennen gaat ook met een analoge stick, weliswaar van een andere controller en je krijgt een cursor op het scherm waarmee je kunt bewegen en aan kunt geven wat je op die plek bijvoorbeeld wilt bouwen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een standaard PS3-controller, al werken beide prima.

Hoewel we hier te maken hebben met een PlayStation netwerk game zul je opmerken dat het spel grafisch prima mee zou kunnen met games als World of Warcraft. Het spel oogt prima, al ziet het er een beetje Chinees chaotisch uit met veel knoppen, onduidelijke selecties en drukke interface. Toch zul je al snel merken dat men zijn best heeft gedaan om het spel ook voor de beginners toegankelijk te maken. De tussenfilmpjes, die weliswaar weinig te vertellen hebben, zien er verder ook prima uit en geven een echte moderne artwork-uitstraling. De soundtrack die verder in de levels tevoorschijn komen en in het main menu te beluisteren zijn klinken verder lekker episch en passen bij de sfeer van de game. Het vurige, kerkerachtige en fantasierijke heeft men op een speelse manier erg leuk vertaald in goede audiovisuele effecten.

Het is bijna te goed om waar te zijn. Dungeon Defenders kost slechts 10 Euro’s maar biedt de content van een bijna volwaardige game. De campaign is weliswaar niet uitgebreid en je krijgt geen tonnen met maps maar aangezien je de levels ook nog eens op de hogere moeilijkheidsgraad dient te spelen om zo nog beter te kunnen upgraden zul je merken dat je al gauw dagen verder bent voor je het spel nog maar half hebt uitgespeeld. Dungeon Defenders is zelfs lichtelijk verslavend door de progressie die spelers kunnen boeken, zowel qua wapens als wat betreft levelen en accessoires die je iets unieker maken dan de ander. Online is het dan ook co-operatief een geweldig vermakelijk spel en ook offline kun je met vrienden in een auto split-screen modus aan de gang. Er zijn maar bijzonder weinig negatieve woorden die je aan dit spel vuil kunt maken. Zelfs de laadtijden verdienen een pluim en zijn bijzonder kort. Heb je dat tientje over en zoek je echt een geweldige tower defense game? Zoek dan niet langer verder maar koop deze game!


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: RPG/Tower Defense | Release: 07-01-2012 | Uitgever: Reverb Communications | Ontwikkelaar: Trendy Entertainment
  Graphics: 7.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.0
  8.4
  + Veel gameplay voor weinig geld
  + RPG- en customize mogelijkheden
  + Kwalitatief zeer degelijk
  - Weinig verschillende maps
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box