Dragon Ball FighterZ (closed beta)

thumbnail

Net als de anime

Wat in 2000 startte als die ene “tekenfilm” met schreeuwende blondharige mensen is nu ondertussen ook in Nederland uitgegroeid tot wellicht wel de meest populaire anime ooit. Praktisch iedereen die die tijd bewust heeft meegemaakt heeft in ieder geval ooit weleens gehoord van Dragon Ball Z. We zijn nu 17 jaar verder en de anime is nog steeds ongelooflijk populair. Zo populair dat er in 2015 zelfs een vervolg is uitgekomen. Met 107 afleveringen is deze nu ook niet bepaald onbekend. Niet geheel onterecht dat er daarom in de tussentijd tientallen games zijn uitgekomen gebaseerd hierop. Dragon Ball FighterZ is de nieuwste en met Arc System Works aan het stuur zou dit nog wel eens één van de beste kunnen worden.

Het is geen wonder dat de titel hoge ogen gooide tijdens de initiële presentatie op de E3. De animatie, de kleuren, de aanvallen, de stemmen en de hoge snelheid van het vechtsysteem straalde de essentie van de anime uit. Dit is knap genoeg allemaal intact gebleven met een zeer stabiele framerate. De belofte om 60fps te behouden is hier absoluut geen utopie. Iets wat de hectische en ultrasnelle gameplay alleen maar ten goede komt. Grafisch betreft is het zo een beetje de mooiste, soepelste en indrukwekkendste 2D fighter die er aan zit te komen. De krachtigste aanvallen kunnen zelfs het volledige gebied vernietigen waardoor je ineens op een totaal verwoeste planetNamek aan het vechten bent. Als leuk extraatje zijn er dan nog allerlei grafische eastereggs richting de originele manga en anime. Fans zullen bijvoorbeeld direct opmerken dat Goku’s pre-battle scene rechtstreeks uit de originele intro van Dragon Ball Z komt.

Graphics terzijde, hoe speelt het spel? Op de traagheid van de lobby na (wat te verwachten is gezien de closedbeta een stresstest was) zeer goed. Het drie-tegen-drie systeem baarde mij eerst zorgen, omdat de serie grotendeels één-tegen-één is en ik bang was voor onnodige traagheid tijdens het switchen van karakter. Dit is absoluut niet het geval. Zowel assists als het switchen zijn vliegensvlug. Met een druk op één van de linker schouderknoppen staat je assist in het veld om zijn of haar werk voor je te doen. Daarbij kan je je assists ook oproepen tijdens een super om zo twee of zelfs drie supers tegelijk af te vuren. De chaos die daarop volgt is allerminst spectaculair te noemen. Dit gaat allemaal zo vloeiend dat het na een half uur spelen al lijkt alsof je heer en meester bent over alle systemen. Gezien de populariteit van de anime is dit te begrijpen. Er is immers een gigantische doelgroep die wellicht alleen met hun favoriete personages willen vechten. Er zijn dan ook verscheidene zaken geïmplementeerd om het instapniveau behoorlijk laag te houden. Het generieke vechten gaat met behulp van de vier traditionele knoppen op je controller. Speciale aanvallen doe je veelal met een kwartcirkel naar voren of achter in combinatie met één van de vier aanvalsknoppen. Ook wel het hadouken systeem, zoals ik het graag noem. Net als Persona 4 Arena en andere titels van Arc System Works is er een auto combo mogelijkheid, zodat ook de mensen met weinig ervaring direct spectaculaire combo’s aan elkaar kunnen rijgen. Als laatst is er dan nog de Dragon Rush. Dit is geen aanval, maar een manier om je vanaf je eigen locatie pijlsnel naar je tegenstander te verplaatsen. Ik persoonlijk was hier tijdens de beta absoluut geen fan van. Deze beweging is te makkelijk om te spammen tegen onervaren spelers terwijl deze voor ervaren spelers weer veelte simpel is om keihard te counteren. Ik heb meerdere potjes meegemaakt waarbij tegenstanders deze beweging herhaaldelijk gebruiken, totdat ik vijf superaanvallen recht in hun gezicht had gegooid en praktisch zat te wachten op de volgende. Hier moet iets aan gedaan worden, want anders kan het de balans in online matches behoorlijk verstoren. Een cooldown zou men op zijn minst moeten forceren om een andere (betere) strategie meester te maken.

Op de Dragon Rush na heb ik eigenlijk geen minpunten gezien tijdens het knokken. De balans qua match-ups is verrassend goed, gevechten zijn lekker hectisch en net zoals de anime, geluidseffecten zijn uitstekend en laadtijden zijn gelukkig zeer snel. Het is nog even wachten op bevestiging welke karakters en modi in het spel komen. Tot dusver is de basis echter meer dan solide. Februari is nog best ver weg, maar het lijkt erop dat we dan weer een dijk van een fighter mogen verwachten. Ik hoop wel dat ik dan iets minder super saiyans tegenkom en iets meer androids.


Auteur: Peter Derks | Genre: Fight | Release: 21-09-2017 | Uitgever: Bandai Namco | Ontwikkelaar: Arc System Works
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x