Dragon Age: Origins

thumbnail

Met titels als Baldur’s Gate, Neverwinter Nights, Knight of the Old Republic en Mass Effect heeft BioWare onderhand wel bewezen dat ze het genre RPG goed onder de knie hebben. Elke game die ze uitbrengen brengt weer iets nieuws of borduurt verder op het RPG genre. De nieuwste RPG van Bioware is niet een RPG die compleet nieuwe dingen doet, integendeel zelfs. Met Dragon Age: Origins hebben we namelijk te maken met een fantasy RPG die terug gaat naar zijn roots. Mensen, elven, dwergen en draken het zit er allemaal weer in en de strijd tussen het goede en het kwade staat wederom centraal. Op het eerste gezicht lijkt Dragon Age: Origins de zoveelste fantasy RPG, maar toch slaagt BioWare erin om deze standaardformule tot een geweldig geheel te vormen.

Eén van de laatste Grey Wardens

BioWare staat bekend om de grote hoeveelheid keuzevrijheid die ze de speler geven en wederom is dit het geval in deze game. Voordat je ook maar enigszins aan het verhaal bent begonnen zul jij een karakter moeten samenstellen en dit zal al meteen invloed uitoefenen op het begin van deze game. Zo zul je nadat jij een ras hebt gekozen en het uiterlijk hebt aangepast de achtergrond van het personage kunnen uitkiezen. Kies jij een rijke dwerg zal het begin geheel anders verlopen dan een arme elf die dient als een slaaf. Het grootste verschil zal dus zijn aan het begin van de game, maar ook tijdens de rest van het spel zal jouw achtergrond een belangrijke factor spelen, dit kan je soms helpen, maar ook regelmatig tegen je gebruikt worden. Na het begin zal jouw personage zich aansluiten bij de Grey Wardens, een groep mensen, elven en dwergen die de wereld beschermd tegen al het mogelijke kwade en in dit geval de Blight. In een veldslag tegen de Blight komen helaas zo goed als alle Grey Wardens om en draag jij het lot van de wereld op je schouders. En hier begint het werkelijke avontuur waarbij jij moet proberen de verschillende rassen samen te laten werken om de Blight samen met de Archdemon uit te schakelen.

Dit verhaal wordt zoals we gewend zijn verteld door enorm veel dialogen. Dit is één van de sterke punten van deze game en houdt je de gehele tijd geboeid om te blijven spelen. Tijdens deze dialogen heb jij elke keer de keus uit meerdere antwoorden en bepaald het antwoord dat je kiest de reactie van de NPC, maar ook hoe de mensen jou zien. Zo kan het helpen om totaal eerlijk te zijn, maar zal de andere keer een leugentje voor best wil een betere uitkomst zijn. Dit dialogen systeem is enorm uitgebreid en de game is vele malen opnieuw te spelen als je elk antwoord langs wilt gaan. In de game zal je ook uiteindelijk een team gaan opbouwen aan personages dat jou helpt in de strijd tegen het kwaad. De antwoorden en manier van vragen stellen, hebben ook invloed op de relatie tussen jou en jouw teamleden. Zo is het mogelijk om een heks in je team te hebben of een brave Templar. Bedreig jij iemand om een antwoord te krijgen dan zal de heks jou meer gaan waarderen, maar de Templar weer minder. Hierdoor heb je echt het gevoel dat jij in een levende wereld rondloopt en dat jouw acties ook daadwerkelijk gevolgen hebben.

Menuutjes en heel veel opties

Naast de dialogen bestaat de game voor het grootste gedeelte uit kleine en grootschalige gevechten. Tijdens deze gevechten heb jij de mogelijkheid om vanuit één personage mee te kijken en de acties die hij moet doen uit te kiezen. Dit zal aan het begin van de game nog erg goed gaan, maar als je eenmaal wat sterkere vijanden tegenkomt merk je meteen dat de game erg pittig is en dat je veel meer strategie moet toepassen om het einden van de game te bereiken. Dit doe je door het spel op pauze te zetten en vervolgens heb jij de mogelijkheid om elk teamlid een opdracht te geven. Dit werkt erg goed zeker op de PC versie, want je klikt met veel gemak elke optie aan. De game stil zetten zul je dus regelmatig gebruiken om moeilijke vijanden te verslaan en is het zelfs mogelijk om personage op bepaalde punten te plaatsen en vaste patronen mee te geven. Elk aspect van het gevecht is dus naar je hand te zetten en dit zien we graag. Het enige vreemde aan dit geheel is het feit dat jij ook je andere personages direct kan besturen. Dit haalt je voor een gedeelte uit de ervaring dat jij dat ene personage bent en draait het meer om het team. Dit vind ik een gemiste kans, maar zorgt natuurlijk weer wel voor de nodige variatie in speelstijlen die jij kunt uitproberen. Ook de moeilijkheid is soms ver te zoeken. Zo kan jij op het ene moment door een gebied heen vliegen, maar blijf je haken bij een soort eindbaas. Dit zorgt soms voor de nodige frustratie, maar gaf mij altijd ook de mogelijkheid om mijn strategie weer eens kritisch te bekijken en aan te passen.

De keuzemogelijkheden, dialogen en gevechten zitten dus erg goed in elkaar, maar het punt waar Dragon Age: Origins de meeste punten laat liggen is het visuele aspect. De game ziet er zeker niet slecht uit, zijn de bloedeffecten weer eens wat anders en is het ontwerp van de DarkSpawn erg goed gedaan, maar toch spettert de game niet van het scherm af. Dit komt natuurlijk door de enorme wereld die ze hebben gecreëerd en dit veel meer werk is om allemaal geweldig mooi te maken. Ook is de afwerking soms niet altijd even netjes. Zijn textures soms erg lelijk gedaan en vliegen er nog wel eens 3d modellen door elkaar heen. Ik heb het hier dan over kleine onderdelen, maar het stoorde op de lange duur wel. In tegenstelling tot de graphics hebben ze bij de soundtrack alle onderdelen geweldig gedaan. De soundtrack is episch en sfeervol en is de voice acting van een enorm hoog niveau. De stemmen passen allemaal bij de personages en zorgt er nog meer voor dat de dialogen niet gaan ergeren op de lange duur.

Alsnog een geweldige game

De singleplayer is er eentje die je niet snel zal vergeten, want deze zit gewoon erg goed in elkaar. Het verhaal is origineel genoeg om tientallen uren te blijven boeien en hebben de personages elk hun eigen verleden en karakter. Is de wereld erg geloofwaardig en heeft elke keuze een gevolg. Werkt het vechtsysteem erg soepel en is er enorm veel naar je hand te zetten. Hier is dus zeker weinig op aan te merken. Maar toch is het jammer dat de game enkele schoonheidsfoutjes heeft. Zo zijn de graphics niet altijd even geweldig en is de moeilijkheid soms te divers dat het frustrerend wordt. Maar de geweldige voice acting en soundtrack maken toch van deze game een erg mooi geheel en is Dragon Age: Origins voor elke RPG liefhebber zeker een aanrader. Bovendien is het een leuke toevoeging dat andere mensen jouw progressie op het net kunnen volgen. Zo worden statistieken, achievements, maar ook screenshots bijgehouden om zo inzicht te geven in wat jij allemaal hebt meegemaakt. Een erg leuke toevoeging. BioWare bewijst wederom dat het heer en meester is in het RPG genre.


  • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: RPG | Release: 17-11-2009 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: BioWare
    Graphics: 8.5 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.5
    9.2
    + Keuzes hebben gevolgen
    + Diepgaande gevechten
    + Voice acting
    - Balans in moeilijkheid
    - Afwerking op het grafische vlak
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx