Dead Island

thumbnail

Tegenwoordig is de zombie franchise aardig populair en je ziet dat er steeds meer zombie games komen. Voorheen had je maar weinig keus en Resident Evil is wat dat betreft misschien wel één van de grootste in het genre. Al zijn er in de tussentijd al flink wat zombie games bij gekomen, neem nou Dead Rising en niet te vergeten Left 4 Dead, welke het erg goed hebben gedaan. Daarnaast is de zombie mode in Call of Duty toch ook erg populair, maar deze mag niet een volwaardig spel genoemd worden. Allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar het is alweer een tijdje geleden dat we een nieuwe zombie game aan het genre mochten toevoegen, Dead Island gaat hier verandering in brengen. De trailer alleen al wist een award binnen te slepen en behoort tot één van de meest besproken trailers van het jaar. Kortom, een erg goed begin, maar het blijft natuurlijk een trailer. Inmiddels is er flink wat gameplay van de game verschenen en hebben wij ook zelf de game mogen spelen. Zal Dead Island nog steeds zo populair zijn als voorheen en zullen ze opnieuw awards weten binnen te slepen?

Zon, zee, strand en zombies

Voordat we überhaupt een begin kunnen maken aan Dead Island krijgen we een vette introductie filmpje te zien over het Eiland genaamd Banoi. In het filmpje zijn voornamelijk drank en feestende mensen te zien en laat jij nou één van die feestende mensen zijn. Zwaar bezopen loop je in een club omringd door mooie vrouwen en een goede DJ, klinkt niet slecht toch? Echter blijkt dat je iets te diep in het glaasje gekeken hebt en wanneer je op het podium klimt en nog even een slok whiskey neemt, je van het podium afgesmeten wordt en door de bewaker vriendelijk verzocht wordt om naar het appartement te gaan. De zoveelste vakantieganger die iets te veel gezopen heeft wordt er geroepen door de feestende mensen. Al strompelend aangekomen in het appartement neem je nog even een pil en een slok drank en hierna val je knock out neer op de grond van een zware nacht. Hiermee eindigt het filmpje en kun je gaan beginnen aan Dead Island. Vooraf heb je de keuze om te kiezen uit een viertal personages. Elk van deze personages hebben zo hun eigen skills. Denk aan meer stamina, meer health, beter omgaan met bepaalde wapens, wat ik persoonlijk altijd een leuke toevoeging vind in games.

Role playing zombie game.

Wanneer je je personage gekozen hebt kunnen we beginnen met het spel. Je wordt wakker van een zware nacht en al gauw merk je dat er iets niet helemaal goed is. Het hotel lijkt verlaten en ook is niet overal meer stroom, waardoor je met je zaklamp in de hand het gebied gaat verkennen. Met wat uitleg van een nog onbekende persoon krijg je te horen waar je heen moet. Al gauw merk je de eerste dode lichamen op en niet veel later komen de eerste zombies al op jou af gerend met jou als target. Je besluit het op een rennen te zetten en verstopt je in een kamer. Plots blijkt dat daar ook een zombie zit en vervolgens wordt het zwart voor je ogen. Hiermee eindigt je eerste kennismaking met de zombies. Gelukkig voor jou kom je bij in een huis met wat overlevenden. Hier begint voor jou je eerste missie. Buiten het huis wordt een mede overlevende aangevallen door zombies en jij gaat gewapend met een peddel deze zombies te lijf. Eenmaal weer terug in het huis kom jij en de mede overlevende bij van het gevecht met de zombies en vertelt hij je wat er precies gebeurd is. Vanaf hier kun je eigenlijk echt beginnen aan het spel. Veel overlevenden kun je aanspreken en al deze mensen hebben missies voor je. Je bent er vrij in om te kiezen of je de opdrachten gaat vervullen of niet en hiermee lijkt ontwikkelaar Techland ook RPG-elementen toe te voegen aan de game. Met een enorme open wereld kun je gaan en staan waar je wilt, al zijn er plekken waar je nog liever niet heen wilt, aangezien de zombies dan te sterk zijn. Hiermee mag het wel duidelijk zijn dat er een level systeem aanwezig is en dat voltooien van side-missions degelijk wel nut heeft. Zo verdien je punten om te levelen en kun je grotere/betere wapens gaan gebruiken. Naarmate je verder in het spel komt kun je zelfs je eigen wapens maken. Zo kun je in veel appartementen rond zoeken naar voorwerpen, met als voorbeeld een doos spijkers. Deze kun je natuurlijk prima gebruiken om in de honkbalknuppel te slaan waardoor je meer schade aanricht.

Verder kun je jezelf ook upgraden met verdiende XP’s. Zo kun je nieuwe aanvallen leren en ben je beter beschermd tegen de zombies of leveren klappen extra health op. Het RPG-gedeelte voelt een beetje aan zoals in Borderlands, wat toch erg tof gedaan is. Echter is er wel wat op te merken aan de besturing, deze is niet altijd even logisch. Je kunt het een kwestie van wennen noemen, maar ik vond deze nou niet bepaald fijn. De knoppen zijn soms wat onlogisch, waardoor je af en toe een de verkeerde knoppen indrukt. Afgezien van de besturing is het spel verder niet heel erg uitdagend. De missies lijken veel op elkaar en eigenlijk ben je telkens maar bezig met het slachten van zombies. Hier had toch meer variatie in gemogen.

Grafisch ziet het spel er niet spectaculair uit (water bijvoorbeeld en diverse omgevingen), maar gezien het feit dat het hier gaat om een open-wereld game is dat nog niet zo’n kritiekpunt. De manier waarop je de zombies te lijft gaat is wel leuk, maar blijft wel wat eentonig. Wat niet vergeten mag worden is dat het spel zo´n 30 uur in beslag neemt, wat tegenwoordig erg lang is, we kunnen met Dead Island in ieder geval een flinke tijd aan de slag. Verder is het toch erg tof dat ontwikkelaar Techland een co-op functie aan het spel heeft toegevoegd. De missies zijn volledig in co-op speelbaar met maximaal 4 mensen wat er wel voor zorgt dat je de game nog eens oppakt als je hem uitgespeeld hebt.

Dead Island is al met al een prima game met flink wat leuke toevoegingen. Het slachten van zombies geeft toch wel een goed gevoel en ook de zombies klinken erg realistisch. Het geluid is dan ook dik in orde. Het is alleen jammer dat er maar weinig variatie in de missies zit. Het RPG-gedeelte had toch wat dieper uitgebreid gemogen en het slachten had wat meer afgewisseld mogen worden met andere gameplay elementen. Het verhaal zelf is enigszins best origineel, een eiland waarvan je denkt dat het alleen maar zon, zee, strand en de vetste feesten zijn blijkt een eiland vol zombies te zijn waar jij met mede overlevenden moet overleven. Of Dead Island net zo´n succes zal gaan worden als gedacht werd moet nog blijken. Vanaf 9 september ligt Dead Island in de winkels, ben jij er klaar voor om de zombies af te slachten?

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box