Column: Piraten zijn niet meer dan egoïsten

thumbnail

Het is dit weekend weer eens een hot topic geworden. Het kraken van een console, ditmaal de PlayStation 3. Het is eigenlijk al een wonder te noemen dat de console na al die jaren nog altijd niet gehackt is, en zelfs amper tekenen vertoont van lekken en illegale problemen. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat het woord illegaal sowieso voor moet komen in het woordenboek van het gameswereldje. Natuurlijk, niemand wilt dat torrents verboden worden, of dat FTD sluit, maar gamers die zeggen dat zij fanatieke spelers zijn, maar onderhand wel hun Xbox 360 of Nintendo Wii omgebouwd hebben, of uitkijken naar het moment waarbij de PS3 gekraakt is, zijn wat mij betreft gewoon egoïstisch.

Iedereen heeft ooit wel eens een game illegaal binnen gehaald op de PC. Vroegah was het heel normaal dat iedereen zijn of haar games binnenhaalde, want toen waren de cracks net zo makkelijk binnen te halen als de game zelf. Nog altijd is het niet moeilijk om games illegaal op de PC te spelen, en dat heeft dan ook gezorgd voor een overstap van de ontwikkelaars naar de console, al dan niet een armoedige PC-industrie. Exclusives zijn er bijna niet meer, afgezien van de vele MMO’s die vrijwel niet illegaal gespeeld kunnen worden. Dat is het eerste resultaat van piraterij. Daar moet iedereen zich inmiddels toch wel bewust van zijn? Die fout mag niet weer gemaakt gaan worden.

En het gaat nog verder want de gamesindustrie gaat ten onder zo gauw als de PS3 officieel gekraakt is en wanneer het mogelijk is om Blu-Ray’s uit de brander te halen die zo in je PS3 kunnen draaien en je spel naar eigen keuze op het beeld toveren. Er zijn mensen die het zien als een nieuwe oplossing, een bevrijding zelfs, maar in feite brengt het de gamesindustrie op de knieën, al willen veel mensen daar helaas niets van weten. Microsoft zorgt gelukkig op de Xbox 360 voor een alternatieve oplossing voor piraterij: Het bannen van spelers van het netwerk, en dat is exact wat wenselijk is om deze industrie te redden. Je moet er eens bij stil staan hoe lang ontwikkelaars programmeren, designen en nadenken over game concepten en hoe lang er over gedaan wordt om deze uit te werken tot toppers als Bioshock, Borderlands en God of War. Het kost jaren aan bloed, zweet en tranen, maar piraten houden het liefst zoveel mogelijk stuivers in hun zak om hiervan te kunnen profiteren. Respect voor andermans werk is er voor hen niet meer, en de wereld wordt daarmee steeds gieriger, corrupter en misschien ook wel hebberiger. Hoe meer games je hebt, hoe meer aanzien? Hoe minder geld je besteedt aan games in de winkel, hoe stoerder je bent? Ik begrijp het niet echt. Het argument ‘ik heb geen geld om games te kopen’ wordt vaak genoemd, maar daar wil ik niet eens woorden aan vuil maken, want wij Nederlanders en Belgen zitten economisch natuurlijk ook in het meest zware weer.

Laten we hopen dat wanneer de PS3 daadwerkelijk gekraakt wordt dat Sony systemen gaat verbannen van het netwerk, of zelfs gaat deactiveren indien het mogelijk zou kunnen zijn. De meest strenge maatregelen kunnen niet streng genoeg zijn tegenwoordig, want als straks honderdduizenden gamers illegaal hun games afspelen op hun homeconsole, dan zakt de verkoop naar een dieptepunt voor uitgevers, en wordt het zware weer alleen maar zwaarder voor uitgevers als EA. Dat was ooit toch de meest succesvolle uitgever in de industrie? De kwaliteit wordt alleen maar hoger, zo laat het genoemde concern de laatste tijd zien, maar met illegale praktijken moet deze alleen maar weer verder omlaag geschroefd worden om zo de ontwikkelingskosten te kunnen compenseren met de lagere inkomsten uit verkoop, en of dat is wat we willen? Laten we in ieder geval hopen dat er genoeg respectabele gamers zijn die ook eens denken aan al dat harde werk dat wordt geleverd door ontwikkelaars. Aan al die services die Sony, Microsoft en Nintendo (kosteloos) bieden zonder enig winstoogmerk, en zelfs forse verliezen die in de honderden miljoenen Dollars lopen. Aan de kwaliteit van de games. En natuurlijk aan de overlevingskansen die er nu nog zijn, maar die ook vergooid kunnen worden door piraterij. Piraten mogen van mij zo hard mogelijk aangepakt worden, zowel virtueel als op zee. Meedogenloos als ze zijn, mogen ze ook aangepakt worden, behalve met Carnaval natuurlijk.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx