Column: Flopper-de-flop!

thumbnail

Op gebied van games heb ik (en is er) vrij weinig te melden. Ondanks de vele vrije dagen van december heb ik maar weinig gegamed. Iedereen weet hoeveel toppers er zijn en dat je ze haast onmogelijk allemaal binnen kunt halen. Voor mij was het ook niet nodig, dankzij Fallout 3 hoefde ik er maar eentje te kopen. Het is nu echter 2009 en we staan aan het spannende begin van een jaar waarin de hele games industrie wacht op een moment dat Nintendo op zijn bek gaat, Sony echt gaat toppen, ondanks de financiële krisis de verkopen tóch blijven stijgen en dat voorgaande jaren overtroffen worden. Je wordt dan ook dood gegooid met “top 10” lijstjes deze maanden. En ook ik ga jullie hiermee lastig vallen.

2008 was een onrustig jaar. De 360 stelde zijn prijs flink omlaag bij naar 150 euro, wat goedkoper was dan de Wii. De Wii hoefde zijn prijs niet te verlagen vanwege giga-verkoopcijfers en de PS3 verlaagt zijn prijs niet, ondanks tegenvallende successen. De E3 was bijkans kleiner dan de Nederlandse “Gameplay” (welke dit jaar óók niet meer gehouden werd) en dankzij “Activision-Blizzard” werd EA van zijn troon als grootste uitgever afgestoten. Het was het jaar van de casual gamer en toch het jaar waarin topjaar 2007 werd geëvenaard en naar mijn mening zelfs voorbij werd gestreeft. Ik ga middels de zo bekende lijstjes mijn top en flop aan jullie presenteren, kort met een uitleg van het hoe en waarom.

Top 5

Nr. 1 – Numero uno is voor mij no doubt Fallout 3. Ik ga je niet uitleggen waarom, want als je dat nog niet weet dan mag je in een hoekje gaan zitten om jezelf te schamen. De game is prachtig, biedt vele tientallen uren gameplay en alles wat mogelijk moet zijn in een game zit er in. Onbetwiste topgame!

Nr. 2 – De follow up is Little Big Planet. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers in ons landje weten wij gamers een prachtspel te waarderen als we het tegenkomen. Ik heb kunnen bouwen, delen en spelen tot ik er bij neer viel en nog (dankzij de tientallen levels die elke minuut weer worden geupload) heb ik nog niet eens de helft van de game gezien. Elke keer dat ik een nieuw level speel kom ik wel weer iets tegen waarvan ik denk: “Verrek, zo kan het ook!”.

Nr. 3 Gears of War 2 verdient zeker een plek in dit lijstje. Het spel deed niet veel meer dan het eerste deeltje, maar deed dit wel langer, sneller, mooier en beter. Enige minpunt dat ik kon vinden was het feit dat de singleplayer niet erg lang duurde. De multiplayer maakt echter veel goed en door de Horde co-op spelmode zal Gears 2 bij mij nog maanden vastgeroest zitten in het schuifje van de 360!

Nr. 4 Grand Theft Auto IV staat ondanks mijn GTA moeheid toch in dit lijstje. Het ongelooflijke level voor detail, de meer dan geloofwaardige spelwereld en de immense herspeelbaarheid van het spel zorgen dat ik de tijd die ik in dit spel doorbracht nooit zal vergeten. GTA IV is echt een game die ik over twee maanden weer uit de kast pak en er wederom helemaal mee los kan gaan!

Nr. 5 – Zijn voor mij de rest van de games die ik dit jaar speelde. Eervolle vermeldingen zijn er voor WoW: Wrath Of The Lich King (úúúuren spelplezier), Far Cry 2 (er bestaat nog geen mooiere open wereld), Mirror’s Edge (unieke gameplay die verrassend leuk bleef), Bioshock voor de PS3, de nieuwe FiFa (voor het eerst beter dan PES), Rock Band/GH: World Tour (zetten het Muziek Genre terug op de kaart), Prince of Persia (fantastisch artistieke graphics), Resistance 2 en Motorstorm Pacific Rift.

Flop 5

Nr. 1 – De meeste k*tzooi kwam dit jaar onbetwijfeld uit de hoek van Nintendo. Ik vind wat deze ontwikkelaar doet gewoon goor; je fanbase uitbuitten om succes te krijgen en als je succes hebt diezelfde fanbase kei hard laten vallen. Dit maak je bij mij niet meer goed door een gemakzuchtig deeltje Mario! Pas wanneer ik in 2009 meer als 10 toppers zie zul je mij het stof van de Wii af zijn poetsen.

Nr. 2 Wii Music & Wii Fit stellen voor mij het dieptepunt van het gamesjaar voor. Van Wii Music had ik verwacht dat het een topper zou worden, de topper die Nintendo zo hard nodig heeft. Niks daarvan: gewoon weer een hoop modder in een speldoosje. Over waarom Wii Fit erin staat mag je zelf oordelen.

Nr. 3 – Twee van de meest tegenvallende spellen van dit jaar vond ik toch Turning Point: Fall of Liberty en Legendary. Ik dig die alternatieve historie wel en in een vroeg stadia zijn allebei de games aangewezen als mogelijke toppers. Jammer dat naast het idee de uitvoer stond, welke gewoon niets dan slecht was. Laat je ook bij Legendary (een game die van dezelfde ontwikkelaar komt als Turning Point) niet verleiden door het prijskaartje van 29 euro. De game is het in mijn ogen niet waard.

Nr. 4 Spore stelde mij dusdanig teleur dat ik er echt van schrok. De creator is ongeëvenaard, maar de rest van het spel is zonder inhoudt. Waarom zou ik uren lang beestjes maken als je er toch niets mee kunt doen in het spel?

Nr. 5 – Zijn alle games die 2008 niet haalden waar ik wel op had gehoopt rond de kerst, of ze nu voor 2008 waren aangekondigt of niet. Ik denk aan een Killzone 2, een God of War 3, een Borderlands, een Empire: Total War, een Wii-Topper. Mensen: op deze games wil ik niet langer wachten: geef ze me, en geef ze me NU!

Ondanks alle minpunten was 2008 het jaar waarin het ondenkbare werd gedaan: 2007 voorbij gestreeft. Zal 2009 hetzelfde kunnen presteren? Ik kan het je niet vertellen, slechts speculeren. Echter, ik zie nu al een hele hoop aankondigingen voor topgames dus mijn mening is positief. Kom volgend jaar rond januari 2010 nog maar eens lezen en je zult mijn definitieve mening weten. Gooit Nintendo het roer om? Gaat EA louter goede games uitbrengen? Gebruikt Activision-Blizzard haar machtspositie om veranderingen door te voeren? We zullen zien.

Ik wacht, ik speel en ik beoordeel.

P.S. Naar jullie allen: De beste wensen, een fantastisch jaar en mogen er vele goede games voor je te wachten liggen in 2009!

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box