Column: Casual games: Een vloek of een zege?

thumbnail

Tetris, Bejeweld en Pacman. Al deze games roepen bij iedereen wel herinneringen op. Nog net even dat vervelende vierkante blokje ergens kwijt krijgen, die ene combo krijgen om maximale punten te halen of in één keer al die spoken op eten. Iedereen kent deze momenten wel, maar hoe komt dat zo en waarom is dit ons bij gebleven en waarom kunnen wij er geen genoeg van krijgen?

Deze games zijn erg populair geworden door hun simpele regels. Iedereen begrijpt dat je niet geraakt mag worden door de spoken of dat je drie dezelfde diamanten op een rij moet krijgen. Het zijn ook vaak spellen die kort speelbaar zijn. Deze korte speelbaarheid samen met een simpele leercurve zorgen voor een effect dat de speler door speelt om bij de moeilijkere levels te komen voor meer uitdaging. Als een speler een level haalt wordt hij/zij beloond met een korte animatie of met bonuspunten. Een korte animatie stimuleert de hersenen om het stofje dopamide aan te maken. Deze stof heeft een belonend effect op een speler en zorgt ervoor dat de speler deze beloning vaker wil krijgen. Korte levels zorgen dus voor meer beloningen. Mocht een persoon een nieuwe highscore behalen, dan werkt dit effect veel sterker en wil de speler nog meer. Het is vergelijkbaar met een koekje voor een hond die keurig is gaat zitten maar als Rex dan ook nog de pantoffels haalt samen met de ochtendkrant, dan krijgt hij een groot bot en daar lust hij wel pap van.

A little History lesson

Maar hoe is het allemaal begonnen? De eerder genoemde games begonnen als hardcore spellen met regels die op dat moment niet logisch leken. Tegenwoordig zijn deze spellen in populariteit gestegen en zijn wij een stuk slimmer geworden en lijken deze spelregels logisch. De eerste succesvolle casual game was volgens velen Solitair van Microsoft, die in totaal door al meer dan 400 miljoen mensen is gespeeld. Met dit succes heeft Microsoft de games uitgebreid met Minesweeper, FreeCell en Spider Solitair.

In 1989 kwam Nintendo met de gameboy met daarbij een gratis Tetris game. Dit sloeg in als een bom en heeft Tetris op de kaart gezet. Met zijn verslavende melodie en simpele besturing zijn vooral de vrouwen verkocht. Wat begon als een defensie programma voor het communistisch Rusland, werd uiteindelijk een succesvolle game. De maker van het spel heeft echter niets aan die roem verdiend, omdat de Sovjet-Unie in die tijd communistisch was en al het geld dus naar de staat ging. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten te vinden die ook gratis op het internet zijn te spelen.

Op het internet is het ‘kleine’ bedrijf Popcap groot geworden met het spel Bejeweled. Bejeweled was één van de eerste flash spellen op het web en sloeg in als een bom! Met een grote fanbase, waarvan sommige in de miljoenen punten scoorden, en daar moet je zo’n 60 uur in één game maken! Het spel is tegenwoordig nog steeds populair en dit komt waarschijnlijk door het omzetten van het spel voor mobiele apparaten. Door de groei die bij Popcap ontstond, richtten de medewerkers zich specifiek op casual games en hun laatste succes was Plants vs Zombies.

AAARRRGHHHH!

Maar toch heeft de hardcore groep het niet zo op casual games. De groei van deze games doen developers inzien dat dit een vrij makkelijke markt is om op te komen en om flink te cashen. Bedrijven die eerst zeer diepgaande games maakten, komen nu met spellen die ook voor opa’s en oma’s leuk zijn. Een nieuw trend om games te spelen met handelingen in plaats van knoppen zoals de Nintendo Wii, Microsofts Kinect en Sony’s Move, zorgen voor haat onder de hardcore groep. Dans spellen schieten de grond uit terwijl de hardcore groep diepgaande verhalen en uitdaging eisen. Deze groep is immers verslaafd aan dopamide en een beloning voor een simpele uitdaging is niet meer genoeg. Aan de andere kant kan dit ook prima een fase zijn die veel nieuwe gamers welkom heten die uiteindelijk ook wel iets uitdagenders willen. Dit pakt uiteindelijk goed uit voor beide partijen mochten bedrijven niet hun doel uit het oog verliezen: zoveel mogelijk mensen aan het gamen zetten en houden.

Nu heb je waarschijnlijk de smaak te pakken en zou je zelf ook wel aan de slag willen met gamen. Ik ben niet de slechtste, dus kom ik met een kort lijstje met games die je echt niet kan missen! Veel plezier en onthoudt: Game met mate!

PC/Laptop
1. Plants VS. Zombies
Maak je klaar om je planten te bevuilen: de zombies komen en je kunt ze alleen stoppen met flower power!

2. World of Goo
World of Goo draait om het construeren van omgevingsfactoren en het oplossen van diverse puzzels. Dit alles gebeurt in een vrolijk, doch bizar jasje.

3. Chime
Een puzzelgame gemaakt om een goed doel te steunen. Voor 5 euro heb je een leuk puzzel spel met mooie muziek en je steunt meteen een goed doel. Kan het nog beter?

iPhone of andere smartphone
1. Angry Birds
In Angry Birds heeft een stel gemene varkens de eieren van een kolonie vogels gestolen. Aan jou de taak om deze knorrende schurken terug te pakken door ze met een katapult te bekogelen met vogels. De verschillende kleuren vogels hebben allemaal hun eigen unieke vaardigheden in het slopen van de bouwwerken van de varkens. Door deze bouwsels in te laten storten kunnen de varkens verslagen worden.

2. Doodle Jump
Springen, springen en blijf springen! Klinkt makkelijk, maar is het zeker niet.

3. Tap Tap Revenge
In Tap Tap Revenge moet je tappen op de maat van de muziek, terwijl gekleurde bolletjes aangeven wanneer je in actie moet komen.

Nintendo DS
1. Mario Kart
Race met Mario en zijn vrienden en gebruik vele soorten wapens zoals paddenstoelen en bananen. Een leuke extra aanvulling is dat ook deze titel gebruik maakt van WiFi en dat je online tegen je vrienden kunt racen.

2. Super Scribblenauts
Gebruik je fantasie en schrijf op wat JIJ denkt dat nodig is om het level te halen. De enige grens is je eigen fantasie

3. New Super Mario Bros.
Mario heeft je hulp weer nodig om de prinses te redden. Ga de strijd aan met Bowser en zijn slaafjes in 8 verschillende werelden.

PlayStation Portable
1. Patapon 2
Jij bent een god van een stam en ze hebben jou nodig om IT te zien. Begeleid een leger Patapons door met 4 knoppen op het juiste ritme te tikken om ze te laten lopen, aanvallen of verdedigen.

2. Half Minute Hero
Ook geen tijd om een avonturen spel van minimaal 12 uur te spelen? Dan is Half Minute Hero iets voor jou. Race door een volledig avonturen spel in 30 seconden tijd.

3. Little Big Planet
Van punt A naar B komen en alles aanpassen wat je niet bevalt? Het is allemaal mogelijk in Little Big Planet. Maak je eigen complete levels en deel ze met je vrienden.

  • 0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    4 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties
    Anoniem
    Gast
    Anoniem
    3 jaren geleden

    Heel mooi geschreven!

    Anoniem
    Gast
    Anoniem
    3 jaren geleden

    Volgens mij is het dopamine. Maar verder wel ineressante column. Volgens mij is het grote nadeel van casual games dat sommige uitgevers zich daar te veel op richten. En ‘gewone’ games worden te makkelijk gemaakt om de verwende spelers niet te frustreren. Met als gevolg dat gamen minder uitdagend en, denk ik, minder leuk worden. Maar Tetris en Pacman zijn natuurlijk nog steeds erg leuk om te spelen. Dank voor de tips, zal zeker een paar van genoemde games gaan spelen!

    Anoniem
    Gast
    Anoniem
    3 jaren geleden

    Dat dit gewoon een hele goede schrijver. Weird Yellow complimentje kan der wel bij. 😉

    Anoniem
    Gast
    Anoniem
    3 jaren geleden

    Columns op EG zijn nog altijd beter dan de reviews. Toppie! :clap:


    Naar boven
    4
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx