Brothers in Arms: Hell’s Highway

thumbnail

Goed, maar ook weer niet

Als fan van de BIA serie zat ik al een hele tijd te wachten op Hell’s Highway. Toen ik een leuke bon kreeg en de game gratis kon krijgen werd ik alleen maar blijer. De game viel dan ook afgelopen week op mijn deurmat en ik ging vrij direct spelen. Men had mij van tevoren al over een aantal dingen gewaarschuwd. Lelijke graphics, matige gameplay en weet ik wat nog meer. Cijfers van andere websites en bladen varieerden van een magere zes tot een aardige negen. Nu moet ik zelf concluderen dat deze game geen van beide cijfers zal gaan krijgen. Het is eigenlijks best simpel. Het spel is weliswaar drie jaar in ontwikkeling geweest, maar op de een of andere manier lijken ze toch te weinig tijd te hebben gehad. De trailers zagen er allemaal heel goed uit, net als de meeste screenshots en andere content. Heel logisch, want de game word opgepoetst om voor extra verkoopcijfers te kunnen zorgen. Niemand boort zijn game natuurlijk de grond in en daar heb je als ontwikkelaar natuurlijk het recht om zoveel mogelijk moois te maken, ook al is dat niet altijd zo. De review die ik nu schrijf, schrijf ik met een gemengd gevoel. Er zijn zaken die ontzettend geweldig zijn, maar andere meer negatieve zaken boren dit heerlijke gevoel gelijk weer de grond in. Laten dan ook eens verder kijken dan onze neus lang is en proberen het onderste uit de kan te halen. De game is goed, maar ook weer niet.

Grafisch een tegenvaller; geluid echt het beste van de game

Op het grafische vlak valt de game gewoon behoorlijk tegen. De kleuren in de game zijn nog al mat en er zit weinig glans op het geheel. Je kunt dit een beetje veranderen door de helderheid aan te passen, maar feit is dat het er gewoon niet uit ziet zoals ons van tevoren was beloofd en getoond. Persoonlijk vind ik dit heel erg jammer, want de game moet scoren op zijn uiterlijk en dat doet het bepaald niet overtuigend. Als je kijkt naar alle kleuren, dan lijkt het alsof je te maken hebt met een slechte versie van Viva Pinata zoals de PU redactie al eens benadrukte. Let wel op dat ik het hier alleen over de graphics heb en nog niet over de rest van de game. Bomen, molens, wapens, vijanden en vrienden zien er ondermaats uit. Ik vind persoonlijk alleen de tussen filmpjes nog het mooiste aan het uiterlijk van de game. Voor de rest valt het gewoon tegen en is het totaal niet next-gen. Met een beetje wikken en wegen zou je dit zelfs nog op de Xbox en PS2 kunnen uitbrengen. Deze review is overigens voor de Xbox 360 versie. Nu ben ik ervaren genoeg om te zeggen dat als een versie mislukt, of het nou de 360- of de PS3 versie betreft, ze bijna allemaal mislukken. Er is gewoon te weinig gepolijst om alles een beetje mooier te maken dan het werkelijk is. Ik vind dit zonde, maar echt vreselijk ondermaats is het nu ook weer niet. Voor een game als BIA HH is het gewoon een gemiddelde en niet meer dan dat.

Het geluid daarentegen is echt het aller mooiste van de game. Alle wapens klinken echt en vooral de M1 Garand en de MG42 zijn zeer overtuigend en zullen nog lang naklinken. Heerlijk als je een goed geluid setje hebt en dat verhoogt het spelplezier en de replay waarde aanzienlijk. Hoewel BIA HH een aantal flinke tegenvallers heeft, zoals hierboven onder andere staat beschreven, overtuigd de game op het gebied van geluid meer dan tevoren. Ook de muziek, de soundtrack zullen we maar zeggen, is zeer overtuigend en past precies bij de game. Al met al draagt het geluid bij aan de toch heerlijk sfeer in de game. Je ziet dan weliswaar geen Nederlanders over straat lopen, maar de tussen filmpjes maken het een en ander goed. De stemmen van de Nederlanders zijn gewoon slecht gedaan, maar dat zal dan wel zijn omdat Gearbox en Ubisoft geen zin hadden om Nederlandse acteurs te regelen voor de game. Zonde vind ik, want het had alleen maar een pluspunt kunnen zijn. De stemmen van de hoofdpersonen zoals Baker, Corion en Hartsock worden weer gedaan door de originele stem acteurs. Geluid is het probleem totaal niet, want hier scoort de game groots.

Besturing goed; A.I. & MP matig

De besturing in de game is prima te noemen. Er word je gaande in de game, als je dat wil en gekozen hebt, uitgelegd hoe de besturing in elkaar steekt. Hoe je moet dekken, schieten en orders geven. Ik heb dit altijd al op prijs gesteld in shooters en vooral een game als deze moet dat gewoon hebben. Het voelt lekker aan en je kunt vrij gemakkelijk alles doen wat je wilt. De paar kleine min puntjes zijn dan vooral het niet altijd achter dingen kunnen dekken en dat je team genoten niet altijd direct op je orders reageren. Ze bewegen soms erg houterig en een enkele keer sprongen ze als een Mario poppetje over een hek over muur heen. Dit kan totaal niet, maar dat heeft dan meer met graphics en physics te maken dan besturing. Die is verder gewoon goed, maar bepaalde dingen vragen dan toch weer om kritiek. De A.I. Is gewoon slecht, van zowel de Duitsers als van je eigen maten. In een aantal gevallen, je zult het vast wel hebben gemerkt, reageren ze gewoon niet of schieten ze steeds mis of ergens anders tegen aan. Neem het bazooka team. Je geeft een order om een ver schot te lossen, maar de kogel ontploft tegen een boom aan en niet in de flak 88. Zonde, daar had meer ingezeten. Ook online is het gewoon niet erg lekker. De MP is nog steeds erg laggy en je moet mazzel met de server hebben om een goed potje te kunnen afronden. Het is hetzelfde systeem als bij Gears of War. Je hebt een serie kleine maps, gaat een keer dood en moet dan wachten op het einde van het potje. Leuk is dat het nog in de laatste seconde allemaal in jouw voor- of nadeel kan veranderen. De multiplayer ziet er niet uit, maar dat neem je voor lief. Je kunt best leuk spelen online, maar voor hetzelfde systeem kun je beter op Gears of War 2 wachten.

Gemiddeld, maar dat is dan ook verwacht

De game zou ik ongeveer een gemiddeld cijfer geven. Hier en daar overtuigd de game, maar er zijn zoveel dingen die best tegenvallen. Het verhaal is meer dan uitstekend, maar andere dingen vallen daardoor dan gewoon erg in het niet. Het geluid is perfect, maar de MP en A.I zijn dat niet. Je kunt zeggen van BIA HH wat je wilt, maar ik blijf de game wel spelen ondanks de tegenvallende cijfers rondom me. Ik hoop alleen dat BIA 4, reken maar op de winter van Bastogne, een stuk beter is dan deze game. Ook de gameplay valt wat tegen, maar dat is omdat het verouderd overkomt en niet meer lijkt op wat het eens was. Het is een beetje standaard geworden en dat is best jammer. Laat ik dan ook een schietgebedje doen en hopen dat de volgende BIA beter is dan deze.


 • Auteur: Eric Peter v/d Kooi | Genre: FPS | Release: 28-09-2008 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Gearbox
  Graphics: 7.6 | Geluid: 9.2 | Gameplay: 7.4 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.2
  8.1

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx