Breakpoint

thumbnail

Less is More

Van Less is More is tegenwoordig weinig sprake meer. Games moeten zoveel mogelijk RPG-elementen hebben, zoveel mogelijk replay value hebben en het liefst zoveel mogelijk knoppen op je keyboard of controller gebruiken. Met Breakpoint is dat niet het geval. Onlangs speelden we al de game Deleveled, waarin een eenvoudig concept besproken werd, maar het kan misschien nog wel simpeler. De naam is ‘Breakpoint’.

Het concept is simpel. Het gaat hier om een uitdagende top-down shooter met melee-wapens die exploderen wanneer je vijanden ermee raakt. Als een variant op de twin-stick-formule, beschik je niet over een afstandsaanval, al kun je die sporadisch wel een keertje plaatsen overigens met een enkelvoudige worp. In plaats daarvan hak je jezelf een weg door de zwerm met vijanden, wat het ook mogen zijn. Je vijanden zijn een soort van vormen en polygonen die door de ruimte heen zwerven en op je af komen alsof je een magneet bent. Gebruik je wapens tot hun breekpunt om een vernietigende ontploffing op je vijanden los te laten. Breek, laad en breek je wapens opnieuw terwijl je vecht om in leven te blijven. Met verschillende wapens die je in de omgeving kunt vergaren kun je opponenten kapot zien te krijgen. Je kunt wapens als een bijl, hamer of een lans op zien te pakken, maar je kunt ook met een speer van voor naar achter rijgen. Mijn favoriet? Het mes, ook wel de dolk. Deze heeft weliswaar een korter bereik, maar kan wel ontzettend snel om zich heen slaan. Het ene wapen heeft een wijdere rijkruimte, een ander wapen gaat meer om zichzelf heen waardoor je zowel vijanden van voor als van de zijkant kunt raken. Met de WASD-toetsen op je keyboard kun je jezelf voortbewegen. Met je muis kun je de richting van je wapen veranderen, en daarmee dus de richting waarmee je op zult slaan. Het concept is erg makkelijk, en valt binnen enkele seconden te leren.

Door in de omgeving multipliers te pakken zal je puntenscore sneller oplopen. Daarnaast kun je ook je aanvallen levelen gedurende het verslaan van de vijanden. Hoe langer je dus speelt, hoe sneller de score op zal lopen. Soms is het wel lastig om de power-ups die je kunt pakken te onderscheiden van de vijanden en de kogels van vijanden die door het vierkante level heen vliegen. Daarnaast is er naast het simpelweg spelen van de highscore-mode (zo zal ik het maar noemen) geen andere mogelijkheid tot het spelen van de game. Geen multiplayer, geen singleplayer missies, nee. Simpelweg een arcade mode waarin je een zo’n hoog mogelijke score probeert te behalen. Meet jezelf vervolgens met de top 600 van de Wereld, en zie hoe bizar hoog sommige scores van medespelers op de wereld zijn.

Het spel oogt en hoort aan als een echte klassieke game. Veel van dit soort games hebben tegenwoordig een echte retro-look en dat is hier ook goed gelukt. De felle kleuren gecombineerd met de donkerzwarte achtergrond zorgen ervoor dat het spel er lekker contrastvol uitziet. Ook zijn de graphics erg scherp vormgegeven waardoor het toch ook wel weer wat moderns oproept. Nee, dit is een game die de volle mep kost, verre van zelfs. Voor nog geen 5 Euro’s kun je dit spel oppakken, en dat is ook meer dan voldoende. Het spel kun je na 5 minuten spelen als uit je duim kennen, en het concept is ook niet veel moeilijker dan dat. Het leren van de wapens die jouw het meeste liggen is misschien het enige wat je even door moet krijgen, maar verder zul je al snel zien hoe je de game moet spelen voor een zo hoog mogelijke score. Heb je dus zin in een tussendoortje dat tussen de lessen of het werk door even snel opgepakt kan worden? Dan is dit de ideale top-down shooter voor jou.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 24-09-2020 | Uitgever: The Quantum Astrophysicists Guild | Ontwikkelaar: Studio Aesthesia
Graphics: 7.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 6.0
7.0
+ Iedereen kan het!
+ Erg uitdagend
+ Bescheiden prijsje
- Concept verveelt wel vrij snel
- Weinig content
- Power-ups zijn soms lastig te onderscheiden van vijanden

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x