Age of Conan: Rise of the Godslayer (hands-on)

thumbnail

De MMO markt is een nogal omstreden gebied onder de gameontwikkelaars. Het is een typische high-risk/high-reward situatie, want de kans dat jouw MMO onder al de andere games overeind blijft is tegenwoordig niet zo groot meer, maar krijg je het voor mekaar, dan zit je gebeiteld. Funcom bracht in 2008 dan ook Age of Conan: Hyborian Adventures uit. Deze game werd al snel het “bloederige neefje van World of Warcraft” gedoopt en sloeg meteen aan bij het grote publiek, met meer dan een miljoen verkochte exemplaren kort na de start.

Waar het in Conan vooral om draaide was het uitstekende combat systeem. In tegenstelling tot de meeste andere MMO’s verloopt dit niet zo traag en kun je snel achter elkaar klappen uitdelen en skills activeren. Je kunt zelfs bepaalde kleine combo’s maken. Daarnaast spreekt de exotische wereld van Conan de barbaar natuurlijk ook tot de verbeelding en het was zelfs enigszins raar dat hier nooit eerder iets dergelijks mee gedaan is, omdat het een uitstekend uitgangspunt voor een MMO is.

Asia Tour

Rise of the Godslayer is dus de eerste uitbreiding voor deze MMO en biedt zoals verwacht ook een hele lading aan nieuwe content, maar niet direct zoals je dat zal verwachten van een MMO addon. Het meest opvallende hierbij is het feit dat de level cap nog steeds hetzelfde is gebleven en dat er geen nieuwe klassen zijn toegevoegd. Wat wel nieuw is, is een compleet nieuw stuk van de wereld om te verkennen en er is ook iets nieuws voor iedereen, op ieder moment in het spel.

Een van die nieuwigheidjes is een nieuw ras, de inwoners van Khitan. Deze Aziaten, die ook uit de nieuwe speelbare regio Khitan komen, zullen hetzelfde begin kennen op Tortage eiland, maar daarna een compleet andere early game doormaken in de nieuwe low-level gebieden in Khitan. Hier ga je via de boot naar toe. De boot staat eveneens synoniem voor een nieuw soort random encounters. Zo zul je wanneer je met de boot reist af en toe in de problemen komen, denk aan schipbreuk leiden of overvallen worden. Het leukste hiervan is natuurlijk de eerste van de twee, aangezien je hierbij op een klein eilandje zult aanspoelen en daar een kleine sidequest zult moeten voltooien; er zitten daar immers piraten verstopt die allemaal een kopje kleiner gemaakt dienen te worden.

Verschillende facties

De grootste pret speelt zich echter af op het vaste land van Khitan dat verwikkeld is in een bloederige strijd tussen een aantal verschillende facties. Deze facties spelen een cruciale rol in je avontuur, gezien er hierbij een soort van favor systeem is toegevoegd. Stop je veel veren in de reet van de ene factie en vervul je de nodige quests daarvan, dan zul je in aanzien stijgen bij de desbetreffende factie. Dit heeft echter gevolgen op jouw relaties met de andere facties. Je zult dus keuzes moeten maken.

Die keuzes hebben redelijk veel invloed op de rest van je spelverloop. Zo zullen ze ervoor zorgen dat je bepaalde quests niet meer mee zult maken, maar andere dingen juist wel. Wanneer je ver genoeg bij een factie vordert, zul je hier zelfs te maken krijgen met verschillende rangen die je dan ook weer kunt beklimmen binnen de factie.

Een ander leuk gevolg is dat wanneer je een PvP server betreed deze facties nu ook invloed zullen hebben op de soort mensen die je aan je zwaard zult rijgen. Deze toevoegingen zorgen dus voor een leuke dynamiek en verschillende spelervaringen voor spelers onderling, wat voor weer een ongezond aantal leuke speeluren zal gaan zorgen.

Quests Galore

Wat ik zelf erg vermakelijk vond tijdens het spelen was de variatie in quests. Daar waar je bij veel MMO’s erg generieke dingen te doen krijgt als “sloop 100 van deze monsters” of “verzamel 25 van deze items”, was alles hier heerlijk afwisselend. Een voorbeeld is een vrouw die mij om hulp vroeg, aangezien haar kamp werd overvallen door bandieten. Ze vroeg me voor haar als een malle naar een verafgelegen legerpost te rennen en de commandant in te lichten, natuurlijk onder een timer. Wanneer ik die commandant niet kon vinden in de wirwar van ladders in die vestiging, verliep mijn timer en moest ik me weer als een gek terug haasten om zelf hopelijk nog een handje te kunnen helpen. Dit voelt werkelijk heerlijk aan, en zorgt voor een aangename afwisseling als je kijkt naar de gemiddelde World of Warcraft Quest.

Naast al dit standaard gezwijmel is er echter ook nog een gigantische hoeveelheid aan endgame content toegevoegd, voornamelijk in de vorm van dikke dungeons. Deze dungeons zijn stuk voor stuk met een bepaald doel opgebouwd en zorgen dan ook voor werkelijk geweldige ervaringen. Een goed voorbeeld hiervan is een bossfight met een of andere Rogue Captain en zijn boogschutters. Terwijl je bijvoorbeeld op hem in staat te hakken zul je opeens een fluit signaal horen. Wanneer dat gebeurt dien je je zo snel mogelijk naar een verkapping te verplaatsen, omdat kort daarna een hele regen aan pijlen uit de lucht zal vallen. Heb je je arme strijder niet op tijd in veiligheid gebracht, dan zul je de nodige pijn lijden. Deze gevechten bestaan ook vaak uit meerdere delen, zo zul je bijvoorbeeld met het bovengenoemde gevecht het ook hogerop zoeken om daar de boogschutters zelf aan te pakken.

Grafisch Sterk

Wat overigens ook een pluim verdient zijn de graphics van Rise of the Godslayer, welke er ontzettend sfeervol uitzien. MMO’s zijn nou niet bepaald grafische krachtpatsers, maar Conan staat toch zeker wel zijn mannetje met prachtige lichteffecten en vergezichten. De details zijn ook niet mis en hoewel het niet kan tippen aan games uit andere genres, is het duidelijk top of the bill op MMO gebied. Naast dit verdient ook het design een vermelding, wat ontzettend bijdraagt aan deze goede sfeer. Khitan is prachtig oosters weergegeven en als je op een hooggelegen punt even stil gaan staan zul je je ogen uitkijken.

Age of Conan: Rise of the Godslayer lijkt uitstekend te voldoen aan de verwachtingen van de gemiddelde MMO addon en dan misschien nog wel wat meer. Het biedt erg veel nieuwe content, een prachtig nieuw stuk van de wereld en uitstekende gameplay. Daarnaast is het verre van lelijk voor het oog en blijft de bestaande Conan gameplay nog heerlijk. Voor oude Conan fans of mensen die op zoek zijn naar een leuke, frisse MMO dus zeker een aanrader.


  • Auteur: Joost Verplak | Genre: MMORPG | Release: 25-05-2010 | Uitgever: Funcom | Ontwikkelaar: Funcom
    Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx