Yakuza 3

thumbnail

Anders dan we gewend zijn

Japan, een land apart, en dat is natuurlijk ook op gaming gebied. Daar waar wij ons maandenlang kunnen vermaken met games als Call of Duty: Modern Warfare 2, Fallout 3, of FIFA 10, daar zijn ze in het Oosten liever in de weer met een Nintendo DS, PSP of games als Final Fantasy XIII en Last Remnant. Yakuza is zo’n andere franchise die in Europa relatief minder bekend lijkt, maar toch aardig wat faam heeft gekregen toen het derde deel door SEGA voor Europa aangekondigd werd. Eens kijken of wij ons konden vinden in die Japanse hype rondom de titel.

Als iets door Japanners aangeraakt wordt dan kun je ervan uit gaan dat er een gedachtegang van kilometers lang achter zit. Dat is ook hier het geval en je mag dan ook een ellenlang verhaal verwachten. Maar ze zijn zeker niet dom geweest bij de ontwikkelaar want men heeft ook de globale verhaallijn van deel 1 en 2 in het derde deel weten te proppen die je kunt bekijken. Waar het hier om gaat is uiteraard de game zelf. Wat is Yakuza 3? Het gaat hier om een vrij uniek concept waarbij diverse genres bij elkaar genomen zijn. Zo kan ik het spel het best omschrijven als een Sandbox actie game, waaraan vrij simpele RPG-elementen zijn toegevoegd met daarbij een vleugje Mortal Kombat. Je kunt vrij rondlopen in diverse omgevingen, waaronder steden van Japan, en zult op je tellen moeten passen want overal waar je loopt kun je gespuis tegenkomen, waaronder de straatjongeren die al snel met je op de vuist willen. Tijdens de missies krijg je ’n target/missie, maar er zijn ook kleinere side-quests die je kunt doen. Zo kun je mensen in de omgeving helpen met hun problemen, en veelal kost dat weinig tijd. Het gaat veelal om wat knokpartijtjes die jij moet verzorgen, waarna je weer wat extra ervaring op doet welke je kunt uitbesteden aan een viertal eigenschappen. Deze 4 componenten, waaronder je health bar en kracht, kunnen stuk voor stuk levelen, waarmee ik dus direct de kleine RPG-elementen in een notendop heb gelezen. Daarbij komen nog kleinere subelementen waaronder het gebruik van de map en het gebruik van items in je inventory.

Snel geld verdienen

Je houdt in de game namelijk ook nog een portemonnee in de gaten, en die raakt sneller gevuld dan je zou verwachten. Ik heb nooit geweten dat het in elkaar slaan van vechtersbazen geld oplevert, maar de verliezers steken wat dat betreft met alle plezier de helpende hand naar je toe. Dat geld kun je uiteraard ook besteden, en je kunt zelf wel raden waaraan natuurlijk. Als je vervolgens in een gevecht aanbeland bent, kun je ala Mortal Kombat je tegenstander helemaal kapot slaan, stompen, schoppen en koppen, om vervolgens je XP (en geld) in ontvangst te nemen. Het combat gedeelte is vrij arcade, en doet weinig origineels, en voelt zelfs zeer ouderwets aan, maar brengt precies wat veel Japanse gamers zouden willen: bruut geweld en button bashen.

Wat mij direct opviel is dat Yakuza best ouderwets aanvoelt. De combat actie is vrij arcade en niet echt van deze tijd meer, maar ook ingame en in gevechten ziet het spel er toch vrij achterhaald uit. De game mag dan enige tijd in Japan uit zijn, maar grafisch is het zelfs amper 2007-waardig. De cinematics daarentegen zien er dan weer een stuk beter uit en mogen zelfs zeker gezien worden. Deze zijn weliswaar wel zeer langdradig, en soms ook niet boeiend, waardoor het allemaal wat omslachtig over kan komen. Het verhaal van Yakuza 3 moet je dan ook zeker boeien wil het een interessant en meeslepend avontuur voor je zijn, anders zal het waarschijnlijk wat minder spannend zijn. Toch brengt de vrijheid in de omgevingen enige variatie, waardoor je geen standaard lineair spel zult spelen. Het is weliswaar geen GTA, maar je kunt op aardig wat plaatsen gaan en staan waar je wilt. Daarnaast zijn er diverse gebouwen waar je naar binnen kunt gaan om daar vervolgens een Japanse minigame te spelen. Daarnaast hebben de kleine RPG-elementen zeker een toegevoegde waarde, aangezien het anders wat meer recht-toe-recht-aan zou zijn.

Wisselende indruk

Maar tegenover de relatieve vrijheid, staat weer een mindere kwaliteit. Daar waar het spel grafisch zeer wisselvallig presteert, daar staan er ook negatieve gameplay elementen tegenover de goede. De physics bijvoorbeeld zijn zeer matig. Zo kun je vaak niet door luchtledig gedichte wegen rennen, staan paaltjes die ruim 2 meter uit elkaar staan je in de weg, en ren je geregeld tegen objecten aan die nog enkele afstand van je weten te bewaren. Verder oogt het rennen en lopen van je karakter vrij lomp en standaard, waardoor het wat weg heeft van GTA III, waarbij het allemaal ook nog vrij simpel oogt als je het nu nog eens op zou pakken. Verder zijn de conversaties in het spel vaak ook van een wel heel lange duur en worden er bij elke persoon geregeld tientallen tekstberichten over en weer gestuurd. Het lijkt vaak alsof je ’n DS-game ligt te spelen, met die geluidjes en standaard tekstballonnen onderin je scherm. De characters praten hierbij niet, en praten enkel in cinematics, maar dat is ook niet gek aangezien je anders wel heel veel voice-overs zou krijgen voor het spel. Wat dat betreft zou het spel dus iets minder langdradig mogen zijn.

Yakuza 3 biedt ontzettend veel content en is met enkel een singleplayer zeker niet karig te noemen. Het verhaal moet je weliswaar boeien wil het interessant zijn en dat zal zeker niet bij iedereen het geval zijn gezien de Japanse, langdradige structuur, cultuur en sfeer. Daarnaast bevat het spel veel voordelen waar tegenover weer grote nadelen staan. Zo is de gameplay erg arcade en ook wel aardig gevarieerd (mede door minigames en kleine side-quests). Zijn de RPG-elementen een nuttige maar simpele toevoeging, en zijn de cinematics kwalitatief erg goed. Maar zijn de physics, de ingame graphics en andere details wat minder goed uitgewerkt. Men heeft er in ieder geval alles aan gedaan om de nieuwkomers met het verhaal bekend te maken door de verhaallijnen van deel 1 en 2 er duidelijk in te betrekken. Toch heeft het spel op mij een iets te slordig afgewerkte indruk gemaakt, waardoor het spel niet de topper is geworden waarop we hadden gehoopt. Al met al zullen de fans van Yakuza wederom omver geblazen worden met een uniek verhaal, en dat is misschien ook wel vooral waar het om draait in dit spel. Die mensen die daar weer naar uitkijken mogen wederom heel wat goed gevulde uren verwachten met deze titel.


  • Jeroen Janssen / Actie / 11-03-2010 / SEGA / CS1 Team
    Graphics: 7.5 Audio: 7.5 Gameplay: 8.0 Controls: 7.0 Replay: 6.0
    7.6
    + Cinematics zijn hoogstaand
    + Meer dan uitgebreid verhaal
    + Diversiteit gameplay componenten
    - Physics zijn niet van deze tijd
    - Te langdradige conversaties
    - Diverse elementen ogen gebrekkig

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx