Scene It Twilight

thumbnail

Toen ik de vraag kreeg of ik Scene It? Twilight wou reviewen gaf ik positief antwoord. Ik had goede verwachtingen. De film Twilight, welke in 2008 verscheen was namelijk best vermakelijk. Daarnaast klinkt het ook als een titel welke voor een redelijk grote markt geschikt is. De liefdesverhalen van Bella en vampier Edward zijn immens populair en er zijn miljoenen tienermeiden die gaan watertanden zodra ze iets wat met de film te maken heeft onder ogen krijgen. Voor deze mensen zal een quiz-game als Scene It? dan ook als muziek in de oren klinken. Deze verwachtingen zullen echter een flinke klap in hun gezicht krijgen als ze de aanschaf van de Twilight editie aandurven.

Slechts twee spelmodi

Wanneer je het spel op je PC opstart lijkt er nog niets aan de hand te zijn. Je wordt begroet door de stem van Dr. Carlisle Cullen en op de achtergrond draait de muziek van de film. Vol vertrouwen kies je vervolgens de optie play om te starten aan de ultieme Twilight kennis test. Je doorloopt in totaal vier rondes, waarbij elke ronde uit vijf verschillende vragen bestaat. De eerste drie rondes gaat het er gewoon om dat je zo snel mogelijk het juiste antwoord weet te geven. Onder in het scherm loopt een tijdsbalkje waarbij ook een score staat aangegeven. Naarmate de tijd vordert zal deze score afnemen, dus is het de bedoeling dat je snel antwoord geeft om hoge punten te scoren. In de laatste speelronde, welke de ‘Twilightning Round’ wordt genoemd, krijg je standaard 5000 punten toegediend voor een goed antwoord. Er zit echter een addertje onder het gras, want wanneer je antwoord verkeerd blijkt te zijn wordt dit zelfde aantal afgetrokken van je totaal. Naast deze standaard spelmode zit er ook nog een andere modus in genaamd ‘Flex Play’ waarin je kunt kiezen voor tien, twintig of dertig vragen. Hierin worden dezelfde vragen gesteld, maar je krijgt na elke vraag direct te zien wat je totale score is in plaats van na een spelronde.

De vragen zelf worden afgewisseld met verschillende types. Zo kun je een fragment uit de film krijgen te zien waarbij je bijvoorbeeld een gesproken zin moet afmaken of soms moet je drie fragmenten in chronologische volgorde plaatsen. Daarnaast zijn nog enkele soorten waarbij je aan de hand van een gegeven afbeelding iets moet zien te raden, zoals het raden van een locatie welke langzaam wordt geschetst of een plaatje waarin een bepaald element ontbreekt. Er zitten ook nog enkele andere soorten vragen in verwerkt zoals normale multiple choice. Hierbij wordt de vraag enkel met tekst gesteld. De variatie in de vragen is dus behoorlijk uitgebreid, maar toch verveelt Scene It? Twilight verschrikkelijk snel. De grootste oorzaak hiervan is het onderwerp van de vragen. Het hele spel draait namelijk om een enkele film en het is moeilijk voor te stellen hoe hier een hele quiz-game over kan worden ontworpen. Op een of andere manier is het gelukt om meer dan 500 vragen te verzinnen.

Wat moet je anders vragen?

Dit is echter geen positief punt te noemen, want ze zijn zelfs voor de Twi-hards nog pittig om te beantwoorden. Er wordt naar de meest onzinnige details gevraagd zoals de kleur van de rugzak of een ander kledingstuk van Bella. Het is dan ook erg jammer dat het niet mogelijk is geweest om ook door te gaan over de tweede film New Moon. Hierdoor komt het spel een beetje over alsof er gemakkelijk geld mee moest worden binnengehaald. Er wordt werkelijk niets gedaan om de speler geboeid te houden. De plaatjes op de achtergrond van locaties uit de film zien er onscherp uit, de verteller heeft een heel beperkt aanbod aan uit te spreken zinnen en de muziek bestaat ook uit te weinig nummers. Eigenlijk valt er maar één positief punt te noemen en dat zijn de vragen met de fragmenten uit de film. Deze zijn van goede kwaliteit, maar heel veel valt daar ook niet aan te verpesten. De grootste ergernis is misschien nog wel dat het overgrote gedeelte van de vragen enkel met te lezen tekst wordt gesteld. Met wat plaatjes uit de film die er bij passen zou het al een stuk beter ogen. Zoals het in dit spel is gedaan wordt de quiz alleen maar saai.

Scene It? Twilight doet de fans van dit met vampieren en weerwolven gevulde verhaal dan ook zeker geen plezier. Eén film is voor een game als deze namelijk veel te weinig achtergrond om vragen over te verzinnen. Er wordt nog een leuke poging gedaan variatie te brengen met al de verschillende vraag soorten, maar dit wordt door andere elementen van het spel ontnomen aan de interesse van de speler. Bij een quiz hoort een speler bijvoorbeeld gestimuleerd te worden met leuke plaatjes, maar zelfs dat weet Scene It? Twilight grotendeels niet te doen. Voor fans is het tevens wel tof dat acteur Peter Facinelli zijn stem aan de verteller heeft geleend, ware het niet dat hij telkens dezelfde zinnen gebruikt. Wellicht dat echte die-hard fans nog wel enige voldoening uit het kennen van dit soort feitjes kunnen halen, maar Scene It? Twilight is voor andere spelers beter om te laten liggen.


 • Auteur: Robin Kooistra | Genre: Party | Release: 11-03-2010 | Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KDE USA
  Graphics: 5.0 | Geluid: 5.5 | Gameplay: 3.5 | Besturing: 5.5 | Replay: 3.0
  4.0
  + Fragmenten uit de film
  +
  +
  - Vragen gaan maar over één film
  - Visueel totaal niet stimulerend
  - Verteller Peter Facinelli zegt telkens hetzelfde

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx