Uitdaging ten top
Nu Corona weer een hot topic begint te worden, liggen veel sporten op hun gat. Echter, ook nu een tweede golf lijkt te gaan komen, starten ook veel sporten weer langzaam op. De voetbalcompetitie begint dit weekend weer in Nederland, en ook de F1 is weer van start gegaan, net als de Tour de France. Wie eerdere WRC-reviews al eens heeft gelezen op Evilgamerz, weet dat dit geen game is die je zo eventjes oppakt, vooral niet als je niet bekend bent met de reeks. In ieder geval gingen we weer aan de slag met deze uitdagende racing simulator. Hoe dat ons beviel lees je in deze review.
WRC 9 is een racing simulator waarbij realisme bovenaan de prioriteitenlijst staat. Het spel probeert zo realistisch mogelijk het rally rijden op de kaart te zetten, en dat is zeker gelukt. Wanneer je de reeks voor het eerst zult spelen, zal de moed je in de schoenen vallen waarschijnlijk. Het zal namelijk vooral glijden en het stuur heen en weer knallen zijn wat de klok slaat. Je maakt dan ook direct kennis met een hoge instapdrempel, zelfs wanneer je een vrij ervaren racer bent. Het komt namelijk niet zozeer neer op snelheid, maar meer op finesse tijdens het nemen van de bochten. Elk steentje langs de kant kan ervoor zorgen dat je over de kop slaat, of juist met de bodemplaat gaat schuren waardoor je snelheid verliest, en dat terwijl de tracks vaak erg smal zijn, en dus weinig ruimte te bieden hebben. Echter is de game wel toegankelijker geworden dan voorheen. Je kunt de moeilijkheidsgraad zo instellen, dat je er wel langzaam in kunt komen, en het gevoel voor de bochten en het glijden van de auto onder de knie kunt krijgen.
De career mode is hiervoor uitermate geschikt. Hierin zul je lekker rustig gaan beginnen op wat tracks in Scandinavië, waar het heftige bochtenwerk nog beperkt zal blijven. Je maakt kennis met de mogelijkheden in deze modus, waarin je een kalender zult hebben met events. Zo kun je korte rally toernooien aangaan, of juist manufactur events aangaan die je team helpen bij de ontwikkeling van je auto. Maar je kunt ook een weekje rusten, indien je dat wenst, om zo langzaam naar de nieuwe maand toe te werken. Er zijn ook de uitdagende events waarbij de weersomstandigheden of de omgeving extreme condities kent, die extra uitdaging bieden om te voltooien. Verder kun je ook punten besteden aan Research & Development, om zo je team en auto te verbeteren. Ook kun je een crew samenstellen van techneuten en bijvoorbeeld een financieel boekhouder aannemen die de centjes in de gaten kan houden. De modus is niet heel erg uitgebreid, en gezegd moet worden, dat je deze al snel onder de knie zult hebben. Met daarbij nog enkele andere opties, zoals statistieken, emails, rankings en andere erg lichte opties, zul je deze vrij snel wel gezien hebben eerlijk gezegd. Toch is de game mode de meest aantrekkelijke in de gehele game wat mij betreft. Je leert namelijk vrij snel en gevarieerd de gameplay beter kennen. Zo heb je uitdagingen waarbij je binnen een bepaalde tijd zover mogelijk over de track moet zien te rijden, en heb je interessante rally’s waarin jouw tijd het opneemt tegen andere coureurs, waarbij na 4 races de totale tijden bij elkaar worden opgeteld en een ranking vormen. De verschillende uitdagingen die je kunt kiezen en aangaan zijn dan ook interessant te noemen, en worden steeds een tikkeltje pittiger en uitdagender. Het helpt je langzaam toe te werken naar een meer skilled-game-ervaring waarbij je jezelf moet zien door te ontwikkelen. Al snel merk je ook dat het beter is om met je verstand op 0 te rijden, dan helemaal geconcentreerd je controller vast te houden. De auto z’n werk laten doen, en vooraf inschatten wanneer je in moet sturen, zijn daarbij van groot belang, en dat gevoel van precisie komt vanzelf wel, al heeft het wel de nodige tijd nodig.
Uitbreidingen hier en daar
De game biedt nieuwe rally’s in Japan, Nieuw-Zeeland en Kenia, en vooral de rally’s in Japan vormen een leuke toevoeging. Deze brengen voor de verandering een wat andere sfeer dan de standaard tracks uit Zweden en bijvoorbeeld Finland. Het spel heeft daarnaast 50 teams die officieel uit de WRC, WRC 2, WRC 3 en Junior WRC komen. Verder brengt het spel ook een Clubs mode, waarin je zelf je kampioenschap van A tot Z kunt samenstellen. Vervolgens kun je zelfs gaan strijden tegen je vrienden of binnen de WRC-community. Het is een vernieuwende modus die vooral bij de experts goed zal vallen, aangezien de wens sterk was om zelf toernooien te kunnen samenstellen en te customizen naar je eigen wensen. Het spel krijgt tegens in de komende maanden gratis updates en nieuwe content, waaronder een photo mode, nieuwe special stages, extra wagens en teams en de co-driver-mode, waarover later meer bekend gemaakt wordt. Daarmee probeert Kylotonn de community wat meer tegemoet te komen met extra opties voor de game. Verder kun je natuurlijk ook online en in split-screen met de game aan de slag, en zijn er de uitdagingen (challenges) die voor extra opties zorgen voor de speler. Vooral de Challenges mode biedt de nodige extreme uitdagingen die de speler tot op het bot zullen motiveren om alles uit de kast te halen.
Al met al is de game dus hier en daar uitgebreid en verbeterd. De echte beleving mist echter wel nog altijd, vooral in de career mode. Het is een beetje alsof je hetzelfde riedeltje dag in dag uit aan het uithalen bent, zonder dat er echte menselijke trekjes bij komen kijken. Je voltooit een race, ziet wellicht een standaard tussenfilmpje waarin je een overwinning aan het vieren bent, en gaat vervolgens naar een volgende race om weer hetzelfde te doen. Interviews, gevarieerde cinematics, ‘n keer totaal wat anders wat afwijkt van de standaard zul je echter niet echt tegen gaan komen. Ook met je team dat je om jezelf heen bouwt zul je totaal geen band opbouwen, iets wat bijvoorbeeld in F1 2020 dit jaar wel fors is verbeterd met de My Team mode.
Zowel grafisch als qua audio is de game ook aardig vooruit gegaan. Het valt op dat de platte textures plaats hebben gemaakt voor wat meer 3D-textures die vanuit alle fronten realistisch ogen. De sfeer van de tracks oogt uitermate realistisch, en ook de tracks zelf zijn tot in detail uitgewerkt. Elke steen, rots of struik lijkt wel te zijn nagemaakt uit de echte wereld, en dat valt te bewonderen. Ook qua audio luistert de game realistisch. Alle geluidseffecten van vooral de brommende motor en het slippende zand klinken erg realistisch en zorgen voor die extra sfeer. Wel had het 3D-effect van de audio iets meer gebruikt mogen worden, daar waar dit een beetje mist op dit moment. Ook de user interface werkt erg goed, al is de font-size van de interface soms wel wat aan de kleine kant, en op afstand lastig te lezen. Deze lijkt dan ook vooral geschikt voor de PC-gamers, en wat minder voor de console-bezitters.
WRC 9 is daarmee weer een stukje verder vooruit gegaan. Het is een game die tegenwoordig echt opgewassen lijkt te zijn tegen DIRT van Codemasters, al valt dat nog af te wachten, aangezien DIRT 5 pas later dit jaar uit zal gaan komen. Grafisch heeft het spel weer aardige stappen gemaakt, en ook qua game modi en opties zijn er verbeteringen aangebracht. Het ontbreekt echter nog wel een beetje aan sfeer en ambiance, en vooral cinematics. Deze zijn te statisch op dit moment. Ook de laadtijden zijn nog altijd aan de wat langere kant, maar zijn niet tergend lang gelukkig. WRC 9 is vooral geschikt voor de liefhebbers van een uitermate realistische simulator. Ben je dat? Dan is dit de grootste uitdaging die je kunt hebben. Ben je meer een casual racer? Dan is dit wellicht een stap te ver…