F1 2020

thumbnail

Virtueel het hele seizoen beleven

Het seizoen is eindelijk weer van start gegaan, te weten in Oostenrijk op het favorieten circuit van Max Verstappen. Het heeft even geduurd maar door de Corona-maatregelen was het rijden van F1 races onmogelijk. Hierdoor is ook de Nederlandse Grand Prix helaas geschrapt en moeten we wachten tot volgend jaar voordat de race plaatsvindt. De game dendert echter gewoon door alsof er niets aan de hand is, en brengt wel gewoon het Nederlandse circuit naar het virtuele podium. Hopelijk kunnen we dus daarmee toch nog een beetje genieten van ons Nederlands glorie…

Zoals elk jaar zijn er natuurlijk veranderingen in zowel de F1 als in de games van Codemasters, zo ook dit jaar. Er is namelijk een nieuwe Team Mode gelanceerd dit jaar, en om maar direct daarmee te beginnen; Dit is een uitermate goede en uitgebreide toevoeging. In deze modus creëer je zelf een rijder en daarmee zet je ook zelf een team op. Je rijder fungeert daarmee dus als teamleider en als coureur. In de mode kun je meer dan in de standaard career mode zoals we die kennen uit het verleden. Zo kun je een teammaat een contract aanbieden, en moet je de financiën op orde zien te houden door sponsoren aan te trekken. Deze sponsoren hebben targets voor je, en hoe meer je er haalt, hoe meer je verdient. Natuurlijk moet je ook jezelf en je auto ontwikkelen. Het ontwikkelen van de auto kennen we wel redelijk van de career mode, waarbij technologische verbeteringen kunnen aangebracht aan de auto. Maar er zijn ook persoonlijke perks aanwezig. Zo kun je jezelf en je teammaat levelen, maar ook perks geven om je faam sneller te laten verhogen. De perks kunnen te maken hebben met social media, maar ook op technologisch vlak verbeteringen brengen. Verder kun je na het seizoen ervoor kiezen om je teammaat te laten verlengen met een nieuw contract, of om een nieuwe teammaat aan te nemen. Het levelen brengt zeker verbeteringen met zich mee. Zo brengt het mogelijkheden om bepaalde, nieuwe conversatie keuzes te gebruiken in interviews en dergelijke. Men probeert daarnaast ook meer variatie te brengen door speciale interviews en persevents te houden gedurende het seizoen, en je kunt activiteiten inplannen met je team, of met sponsoren om zo extra geld binnen te harken of juist technische verbeteringen sneller door te laten voeren. Verder zijn er ook speciale events die tussen de races door komen en kun je het seizoen zelf indelen zoals je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een tien races tellend seizoen doen waarbij je jouw favoriete banen kiest om te berijden. Om het nog specialer te maken kun je je eigen bolide samenstellen, sponsor-stickers plaatsen waar jij wilt en teamkleuren kiezen die bij jou passen. Het bouwen van faciliteiten en het ontwikkelen van je team zijn dan ook topprioriteit.

Deze mode is echt een goede game mode moet ik zeggen. Het brengt een stuk meer beleving dan de career mode, waarbij je simpelweg af en toe wat interviews doet, en verder races rijdt en de strijd aangaat met je teammaat. Het regelen van alle details en financiën is erg leuk en het faam-systeem werkt motiverend. Ok, de interviews zijn nog steeds vrij kinderlijk en je weet precies welke uitwerking ze hebben wanneer je bepaalde antwoorden geeft, maar toch zijn ze net wat meer gevarieerd gemaakt dan voorheen.

Career mode brengt weinig nieuws tov. de Team mode

Naast deze modus is de career mode er natuurlijk ook weer, deze brengt helaas niet heel veel vernieuwingen, maar de team mode compenseert dat helemaal. De split-screen mode is daarnaast ook terug gekeerd waarbij je dus met 2 spelers op een scherm kunt spelen. Je kunt hierbij een volledig race weekend tegen elkaar opnemen, van kwalificatie tot finish. Verder zijn er natuurlijk nieuwe circuits, waaronder Zandvoort en Vietnam, waarbij vooral Zandvoort erg leuk is om te spelen. Het is een circuit waarbij je zult merken dat je echt bergachtige bochten aan het rijden bent, en het is een circuit waarop inhalen lastiger is dan het lijkt. Hanoi is een stratencircuit dat veel behendigheid vereist. En dan hebben we natuurlijk nog Olav Mol die is toegevoegd. Hij spreekt vooral voor en na de wedstrijden. Zo noemt hij vaak de line-up van de kwalificatie, en legt hij kort uit wat voor circuit we op zullen rijden. Na de race bespreekt hij kort met de co-commentator (die trouwens erg belabberd overkomt) wat zij van de race vonden en wie de coureur van de dag was. Olav Mol voegt zeker wel iets toe, maar komt wel erg gescript over. Het echt spontane van Olav mist dan ook redelijk en je hebt echt het gevoel dat hij alles vrij statisch opgelepeld heeft tijdens het inspreken. Zijn co-commentator, die we overigens niet echt kennen, komt daarnaast vrij kinderachtig over. Het was beter geweest als ze hem wat mij betreft weg gelaten zouden hebben.

Ook nieuw is de casual gameplay mode. Hierin kun je op een toegankelijke manier de game spelen zonder dat je je al te veel zorgen hoeft te maken over hoe je bochten moet nemen en hoe je moet schakelen. Ik heb er zelf niet zoveel mee, maar de onervaren spelers zullen er ongetwijfeld hulp aan hebben om deze modus te spelen. Ook is er de knop tijdens het rijden om beter te ‘overtaken’. Deze kun je beperkt gebruiken in de race om inhaalacties nog soepeler te laten verlopen. Heb je daarnaast de Michael Schumacher Deluxe Edition? Dan krijg je in de game nog 4 klassieke bolides tot je, namelijk de Benetton B194 en B195, de Jordan 191 en de Ferrari F1 2000. Ook komen er extra accessoires bij waaronder helmen, liveries en suits. Ook de Formule 2 en de klassieke bolides uit het verre verleden zijn weer aanwezig, en je kunt natuurlijk ook online aan de gang met eSports, ranked en unranked multiplayer races, wekelijkse events  en competities.

Vaak laden en soms irritante tegenstanders

Kleine minpuntjes zijn er ook in de game. Zo zijn de laadtijden vrij lang wanneer je in de Team mode bijvoorbeeld de training-sessies overslaat. Toch worden ze steeds ingeladen, en elke sessie wordt steeds geladen terwijl je ze gewoon wilt skippen. Daarnaast is ook de AI soms vrij beroerd. AI-tegenstanders blokkeren je soms terwijl je aan het kwalificeren bent en dat is vooral irritant wanneer je een one-time sessie aan het spelen bent. Daarnaast gaan tegenstanders ook vaak in je wil haken wanneer je ze inhaalt, en willen ze niet snel toegeven wanneer je ze inhaalt. Vaak krijg jij dan ook de (tijd)straffen aan je broek terwijl je wellicht niks gedaan hebt. Ook het simuleren van races zorgt er vaak voor dat je automatisch vrijwel altijd veel plaatsen zakt. Iets wat de functie dus bijna automatisch erg onaantrekkelijk maakt. Een plekje zakken, okay, maar van plek 5 naar 15 zakken vind ik wel erg overdreven.

Audiovisueel is er niet heel veel veranderd. Het mooiste ziet de overgang van slecht weer naar zonnig weer er toch wel uit. Ook omgekeerd kun je echt letterlijk bijna het weer volgen en het ene moment rijdt je in een flink bewolkt  stuk van de baan, en vervolgens duikt de zon op in een ander stuk op de baan. Het ziet er bewonderenswaardig uit allemaal, net als de track en de bolide waarin je rijdt. Dat F1 2020 een van de meest hoogstaande games in het race genre is mogen nog altijd duidelijk zijn. Qua audio is de soundtrack prima, al is de presentatie verder niet heel veel veranderd. Het commentaar van Olav Mol voegt wel iets toe, maar echt bijzonder is het niet en het is vooral statisch. Tijdens het racen zelf zul je er niets van terug horen en zijn de commentatoren doodstil. Het geluid van de bolides is dan wel weer als vanouds goed en realistisch. Het veranderen van de versnelling, het publiek en ook de geluidseffecten in 3D klinken geweldig.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat dit wel een van de betere F1-games in jaren is. Vooral de team-mode zorgt hiervoor, want daarnaast is er niet zo heel veel veranderd. De team mode brengt echter direct zoveel nieuws, dat je ongetwijfeld hiermee flink wat tijd kwijt zult zijn, en dan heb ik het niet over 1 seizoen, maar over meerdere seizoenen spelen. Het samenstellen van jouw eigen seizoen is een meerwaarde, want niet iedereen zal alle tracks af willen gaan. Brazilië, Spanje, Australië, Canada en Rusland vormden voor mij dan ook de meest leuke ervaring, vooral omdat ik deze banen uit m’n duim ken. Het beheren van je team, en het constant door ontwikkelen van technologie, om niet te veel achter te blijven, zorgen ervoor dat het spel uitdagender wordt. De team mode zal dan ook langzaam de career vervangen verwacht ik, en is een beetje als de FUT in FIFA. Er valt nog een en ander te verbeteren aan de AI en aan aspecten buiten de baan zoals de persinterviews, maar al met al schaart deze versie zich in de reeks beste F1-games in jaren.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 10-07-2020 | Uitgever: Koch Media | Ontwikkelaar: Codemasters
  Graphics: 9.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.8
  9.0
  + Team mode is een uitstekende toevoeging
  + Betere presentatie, meer variatie
  + Toegankelijker dan ooit
  - Vaak en vrij lange laadtijden
  - Olav Mol komt niet helemaal uit de verf
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  OrbitingDeath
  Lid
  299
  10 maanden geleden

  Klinkt als een leuke toevoeging die team modus.

  Yellow13NL
  Lid
  284
  10 maanden geleden

  Ik was zelf geneigd om de replay ook een cijfer tussen de 8 en 9 te geven, maar ik zou het eerlijk gezegd een nette 9 zelf geven. Al was het maar om het geweldige snelheidsgevoel dat deze game kent, waar een Forza echt nog een puntje aan kan zuigen. En inderdaad de team modus, beste wat de serie in jaren gebracht heeft, alleen het simuleren van trainingen en dergelijke werkt niet goed, iets wat ik als management games liefhebber echt jammer vind. Ik wil niet coureur en manager tegelijk zijn, dan speel ik liever alleen standaard career mode, iets… Lees verder »


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box