WRC 8

thumbnail

De rally sport is een vreemde eend tussen alle andere motorsporten. Waarbij F1, Nascar en straatraces zich focussen op als eerste over de lijn komen terwijl je tegenstanders tegelijkertijd op hetzelfde parcours hetzelfde proberen te doen, is de rally sport een meer eenzame gebeurtenis. Het zijn speciaal ontworpen en opgevoerde hatchbacks die met een noodgang over kleine en smalle weggetjes onafhankelijk van elkaar de snelste tijd proberen neer te zetten. Maar dit wilt niet zeggen dat de sport minder spannend is, het tegendeel is waar. Het vergt enorme concentratie, focus en perfecte controle om je auto heel en snel over de eindstreep te krijgen. WRC 8 is de laatste game in de langlopende serie met de ambitie om de meest realistische en meest uitgebreide rally game te bieden. En die ervaring waarom rally bekend staat weet WRC 8 perfect te bundelen in deze game, meer zelfs dan de voorgaande delen. En dit heeft zowel zijn voor en nadelen. Het grootste kritiekpunt is dat het mikt op een erg kleine niche doelgroep met alle gevolgen van dien en dat is toch wel erg jammer.

Een stuurtje is a must!

De game gooit je meteen in het diepe door je een ronde te laten te rijden om je rijvaardigheid te beoordelen. Je kunt hier meteen merken dat we met een sim te maken hebben, want er zijn een hoop hulpmiddelen hier die je kunt uitzetten voor de meest realistische rijervaring. Maar zelfs met alle hulpmiddelen aan is de game met een controller een rare mix tussen arcade en realistische rijsimulator. Er is hier al een flinke leercurve omdat je ongeveer alles opnieuw aan moet leren. Het gas geven vraagt om super veel precisie, het remmen, zo ook de handrem zijn regelmatig nodig. Het sturen en het aanvoelen van de weg en luisteren naar het advies van je navigator zijn van zelfs van noodbelang om ook maar enigszins op de baan te blijven. De wegen hier zijn super smal, de bochten komen hier in alle vormen en denk maar niet dat je hier constant voluit de baan over kunt gaan.

En het is dan ook enorm zonde dat de game met een controller gewoon niet lekker werkt. Ook het perspectief buiten de auto met een controller voelt op een rare manier erg arcade aan, maar dan op een frustrerende manier. De auto spint regelmatig weg in een willekeurige manier omdat je gewoonweg niet genoeg gevoel hebt zonder een stuurtje. En het goed kunnen inschatten van wanneer je moet remmen is op deze manier ook erg lastig. Bij veel racegames is er de keuze: controller of stuurtje en in sommige games is deze keuze niet direct duidelijk. Hier is de game met een controller belachelijk frustrerend en ik had de hoop haast opgegeven. Maar speel je de game met een stuurtje dan is het een compleet ander verhaal.

Ik heb nog nooit zo’n groot verschil gemerkt tussen hoe onspeelbaar een game is met een controller en hoe goed de game aanvoelt met een stuurtje. Het perspectief in de auto, zorgt meteen voor een beter overzicht en het sturen met force feedback zorgt voor een dag en nacht verschil. Dit is hoe je een rally game wilt ervaren. Met zweterige handjes met een hoge snelheid over weggetjes, die daar eigenlijk niet bedoeld voor zijn, heen vliegen, is waar het om draait. Het is dan ook jammer dat de game niet weet te verbazen met grafisch pracht en praal om een echte stevige indruk achter te laten. We zijn de hyperrealistische beelden gewend van de concurrenten en de omgeving is vooral nietszeggend en saai. Ook de weg, waar je bij een rally game 100% van de tijd naar kijkt, heeft niet geweldig veel detail. De game is zeker niet lelijk en zeker als je vanuit de auto kijkt, verstoppen veel elementen op de voorgrond de mindere details op de achtergrond. Het ontbreekt ook aan muziek, je zult dan ook voornamelijk je autogeluiden en je navigator door je speakers heen horen knallen. Hiermee is het niet een game die je aanzet om je vrienden weg te blazen.

Een vermakelijke uitdagende carrière modus

Een rally game voelt door de insteek van de races toch meer aan als een singleplayer game en de makers hebben hier dan ook veel aandacht aangegeven. In de carrière modus moet jij jezelf als rally racer bewijzen aan zowel je tegenstanders, team en sponsors. Je begint met een simpele rally car die jij door races te winnen en goede tijden neer te zetten verder kunt uitbreiden. Ook moet jij je sponsor tevreden houden omdat zij anders de stekker eruit zullen trekken en je weer opnieuw moet beginnen. Het managen van je team is dan ook enorm van belang. Huur jij de wat duurdere mensen in, of waag je een gokje op de goedkopere minder ervaren teamleden die je misschien iets minder goed advies geven tijdens de lange races. Het lijkt op het eerste gezicht erg ingewikkeld, maar door de duidelijke uitleg en de heldere interface is het erg makkelijk om via de kalender nieuwe soorten races in te plannen en je team te managen. Deze keuzes bepalen allemaal hoe gemakkelijk jij de eerste paar dagen door komt en alleen goed rijden is hier zeker niet van belang. Bovendien is er ook een enorme skill tree die jij helemaal uit kunt ontwikkelen met diverse voordelen als resultaat. Je zult hier zeker ook naarmate je beter wordt, meerdere keren een nieuwe carrière proberen te starten om te kijken of je zeker in het begin het veel beter kunt doen dan de eerdere keren. De game is naast de uitdagende besturing ook nog eens erg uitdagend qua tracks en banen. Wil je het goed doen dan zorgt dit zeker voor tientallen zo niet honderden uren aan gameplay in deze modus.

De overige tijdelijke challenges die je kunt proberen te voltooien, de splitscreen en online multiplayer maken het totaalplaatje compleet op het gebied van mogelijkheden. En doordat het laatste versie is van de WRC, zorgt dit er ook voor dat alle automerken en bekende coureurs erin zitten. WRC 8 is hiermee een game met twee gezichten. Aan de ene kant hebben we met een game te maken die haast onspeelbaar is met een controller en totaal niet de fun van het rally rijden weet te pakken. Maar aan de andere kant hebben we een game die perfect de wilde ervaring van een rally weet te bieden als je een stuurtje bezit in een enorm uitgebreide carrière modus. Door deze splitsing en ook de gemiddelde graphics weet de game niet zonder schade de eindstreep te halen.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Racing | Release: 09-09-2019 | Uitgever: Bigben Interactive | Ontwikkelaar: Kylotonn Games
Graphics: 7.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 8.0
7.0
+ Een erg leuke en uitdagende carrière modus
+ Heerlijke focus op de motorgeluiden
+ Alles wordt erg goed uitgelegd
- Een stuurtje is noodzakelijk
- Grafisch gemiddeld
-

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x