WD_BLACK SN850 NVME SSD – Breid je PS5 opslag uit

thumbnail

Verdubbel je PS5-capaciteit

Harde schijven zijn er in alle soorten en maten. Vroeger zat je nog met IDE-kabels te knopen en daarna ontstond er veel ruimte met de SATA-kabels en aansluitingen, welke het een stuk minimalistischer maken. Tegenwoordig zijn er meerdere opties verkrijgbaar waarvan NVMe een zeer goede is geworden. Je steekt hiermee simpelweg een kaartje in een (moederbord)slot en daarmee ben je klaar. Geen vervelende kabels dus. Western Digital stelde ons in staat om de WD_BLACK SN850 SSD te testen, een harde schijf die ten zeerste wordt aangeraden voor de PS5. Zelfs Sony’s Mark Cerny, hardwaredesigner van de PS5, raadt de harde schijf aan. Gezien de standaard harde schijf van de PS5 al 1 terabyte is, zul je merken dat het besturingssysteem van de console vaak al zorgt voor veel benodigde en gereserveerde ruimte die je niet voor games kunt benutten.

De WD_BLACK SN850 NVMe SSD is een krachtige interne PCIe Gen4 SSD (solid state drive), geoptimaliseerd voor hardcore gamers die op zoek zijn naar ongeëvenaarde prestaties. De schijf is verkrijgbaar in verschillende grootten, waaronder 500 gig en 1 terabyte. Wij ontvingen de 1 terabyte versie. De drive levert leessnelheden tot 7.300 Megabytes per seconde. Dankzij minimale latency, voorspellend laden en adaptief warmtebeheer kunnen gamers een ongelooflijke game-ervaring verwachten met snelle laadtijden, rijke visuals en compromisloze thermische prestaties. Het downloadbare WD_BLACK Dashboard met de nieuwe Game Mode 2.0 (alleen Windows) ontgrendelt prestatieverhogende functies voor pc’s, zodat gamers kunnen spelen, streamen en opnemen op topniveau. Een optionele heatsink (op de 1TB en 2TB modellen) zorgt voor het behouden van topprestaties en is uitgerust met RGB-verlichting. In ons geval gebruikten we de harde schijf voor de PlayStation 5 console. Met firmware 21.02-04.00.00 of hoger kun je de SSD installeren. Maar is dit een beetje te doen? En hoe werkt dit?

Allereerst pakken we het doosje uit, en daaruit komt een klein NVMe-kaartje. Mensen die nog nooit een NVMe in het echt hebben gezien, zullen denken; Wat is ie toch klein? En ja, dat is hij ook. Ter vergelijking hebben we een PS4-game er naast gelegd, waarmee de afmetingen van 80 mm bij 22mm bij 2.38 mm in het niet valt bij het schijfje van een PS5-game. De NVMe heeft een heatsink om warmte beter weg te geleiden. Het is geen verplichting maar een optie voor je koop, en dus niet noodzakelijk maar wel zeer aan te raden voor PC-gamers en PS5-bezitters. Vooral door de gesloten, dichte opsluiting in de PS5 is de heatsink een must. De NVMe heeft een customizable RGB-lichtje aan de bovenkant van de SSD. Leuk maar in de PS5 heb je er niet heel veel aan, aangezien je de NVMe nooit meer zult zien wanneer je de console weer dicht maakt. Een NVMe klikt zich niet vast aan de lange kant, zoals bij een RAM-module bijvoorbeeld, maar klikt via de korte kant. Je kunt hem door de inham maar op één manier in het slot steken. Hoe werkt dit in combinatie met de PS5?

Open breken dat ding!

De PlayStation 5 openen is geen lastige kwestie. Op de PlayStation 3 heb ik al eens de harde schijf weten te vervangen maar ook op de PS5 is dit zeer toegankelijk mogelijk. Een externe schijf heeft niet mijn voorkeur, en dus is het open breken van de console de enige optie. Nadat de stroom er van af is gehaald kun je beginnen; Door de onderkant van de PS5-behuizing naar je toe te trekken (niet bij de disc drive maar door te trekken aan de achterzijde) klikt de backplate vanzelf los. Eigenlijk is dat het meest fragiele werk dat je hoeft te doen. Daar zie je een slotje welke je kunt losdraaien met een kruiskop schroevendraaier. Vervolgens klik je de SSD erin en je voelt en hoort een klikje waarmee je weet dat hij vastzit. Aan het uiteinde van het beschikbare slot heb je een schroefje dat het slot niet vasthoudt, maar puur is bedoeld om de SSD vast te schroeven. Afhankelijk van de grootte van de SSD kun je het schroefje op de juiste plek vastschroeven. Daarna kun je het beschermdekje weer terug vastschroeven en de deksel weer aan je behuizing vast klikken. Maar durf je dit risico wel aan? Is dit niet te lastig? Het antwoord kan ik luidruchtig met ‘Nee!’ beantwoorden. De behuizing is zeer robuust en het installeren van de SSD kon werkelijk niet makkelijker gemaakt worden en is een kwestie van 5 minuutjes. Hardwaretechnisch dus een eitje.

Zodra je NVMe is geïnstalleerd kun je simpelweg weer de stroom aansluiten en de console opstarten. De PS5 ziet direct dat je een nieuwe SSD erin hebt gezet en vraagt je direct om deze te formatteren. Je kunt deze simpelweg leeg gooien en dus formatteren. Het formatteren kost enkele luttele seconden en vervolgens kun je beginnen met overzetten. Via de Games-settings waar je al je games kunt zien, kun je simpelweg games selecteren om te verplaatsen. Het verplaatsen gaat razendsnel. Zo zul je zien dat een game als Horizon Forbidden West, toch zo’n 100 gig groot, binnen ruim ‘n minuut verplaatst is. Een game als Guardians of the Galaxy, 60 gig groot, is om en nabij ‘n minuut verplaatst, waarmee je dus een transmissie kunt narekenen van zo’n 1000 MB per seconden. Hoe je hem gebruikt moet je zelf weten, maar aan te raden is om je favoriete games op de nieuwe SSD te zetten, gezien de enorm hoge leessnelheid van zo’n 7 gigabyte per seconde. Of games daarmee sneller draaien dan voorheen? Dat valt wel mee. Je merkt hier en daar wel dat het laden ‘n seconde of wat korter duurt, maar over het algemeen is het vrij verwaarloosbaar. Verder kun je bij de ‘Opslag’-setting de nieuwe NVMe M.2 hardware tevoorschijn zien komen en bekijken hoe vol de harde schijf staat. PCIe x4 kan een snelheid van zo’n 8 gig per seconde aan, waarmee de maximale snelheid dus aardig z’n piek begint te bereiken.

De Western Digital WD_BLACK SN850 NVMe SSD is prijstechnisch niet de goedkoopste harde schijf, maar is met iets meer dan 150 Euro zeker wel betaalbaar (prijzen variëren flink per winkel) en ook weldegelijk een toegevoegde waarde voor zowel PC als PlayStation 5. De 500 gig-variant kost net geen 100 Euro en de 2 terabyte versie kost het dubbele van de 1 terabyte editie, en is daarmee dus wat meer een rib uit je lijf. De schijf is echter wel vrij high-end en focust zich sterk op de gamers met een hoge leessnelheid en ook zeer snelle schrijfsnelheid (ruim 5 gig per seconde) waardoor het overzetten van games weinig tijdrovend is. Twijfel vooral niet over de moeilijkheidsgraad van het openen van de PS5. Zelfs leken die nog nooit een moederbord hebben gezien of een behuizing hebben open gedraaid kunnen de SSD makkelijk in het PCI-express slot proppen. Sony heeft het daarmee dus uitermate makkelijk gemaakt voor de gamers. Daarnaast ziet het er gewoon netter uit dan een lelijke externe schijf met kabel. De schijf van Western Digital is dan ook een dikke aanrader wanneer je vaak moeite hebt met het herbergen van al je games op de standaard PS5-schijf, of simpelweg op zoek bent naar een goede PC hard drive.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Hardware | Release: 2021/2022 | Uitgever: Western Digital | Ontwikkelaar: Western Digital
  Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
  9.0
  + Hoge leessnelheid
  + Heatsink voor extra veiligheid
  + Makkelijk te installeren in PS5
  - RGB-licht voegt weinig toe
  - Redelijk aan de prijs
  -

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Punker
  Gast
  Anoniem
  4 maanden geleden

  Mooie review met veel details over het open maken van de console. Wellicht dat ik het binnenkort ook aandurf 😀


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx