Tiger Woods PGA Tour 11

thumbnail

Golf en WK gaan moeilijk samen

Het lijkt een rare kwestie, golf spelen terwijl het WK aan de gang is. Wil je echter alles op sportgebied bijhouden, dan moet je tegenwoordig in het bezit zijn van 3 TV’s waarop de Tour de France, de Wimbledon’s en het WK allemaal tegelijk voorbij flitsen, maar ik houd het momenteel even bij een potje golf, althans, als het WK even niet op TV te zien is. Het golf is en blijft in vooral Amerika een zeer populaire sport, misschien nog wel populairder dan het voetbal daar is. Zo’n sport verliezen we dan ook zelden uit het hoog, zo ook dit jaar niet.

Vorig jaar was ik ook rond deze tijd aan het golf geslagen, en ik weet dan ook nog aardig hoe en wat de game te bieden had. Dit jaar is EA weer aan de slag gegaan om het een en ander te verbeteren, zij het vrij minimaal. Het concept van vorig jaar is weer uit de kast getrokken en heeft enkele kleine upgrades gekregen. Nu was Tiger Woods PGA Tour 10 al vrijwel compleet en perfect, en zijn verbeteringen niet eens zozeer welkom, maar we verwachten natuurlijk wel enkele nieuwe toevoegingen en veranderingen, en die zijn er ook weer.

Amerika vs. Europa

Misschien wel de meest opvallende game mode in versie 2011 is de Ryder Cup, welke mij overigens ook zeer goed beviel. In deze mode is het mogelijk om met een maat te gaan spelen in een league waarin een Europees team het opneemt tegen Amerika. De mode bevat diverse mogelijkheden maar de standaard mode maakt het mogelijk om het met 2 personen tegen 2 andere spelers op te nemen. Er doen zich meerdere partijen voor, waarbij dus overwinningen tegenover verliezen kunnen staan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij je partijen wint als Europa zijnde, maar dat de overige Europese teams verliezen, waarmee je uiteindelijk dus alsnog als de verliezer uit de bus kunt komen. De mode is weliswaar pittig, maar zal voor de meeste mensen minder pittig zijn dan de career mode aangezien je medespeler je ook kan helpen door goede ballen te slaan. Maar dat kan uiteraard ook andersom uitpakken. Deze mode kan ook via de Online Team Play online gespeeld worden, waarbij maarliefst 24 spelers deel kunnen nemen aan een sessie.

Naast dit zijn ook enkele features verbeterd aan de game. Zo is er een geheel nieuwe Focus mode waarmee je nog meer controle over de bal kunt krijgen. De Focus mode hoeft niet verplicht gebruikt te worden, en is dan ook meer bedoeld voor de diehard spelers van de Tiger Woods franchise. Focus kan gebruikt worden door bijvoorbeeld kruisje op je PS3-controller te gebruiken terwijl je naar achter aan het swingen bent. Daarnaast is de welbekende putt preview optie ook weer terug. Verder krijg je net als vorig jaar ook weer experience punten als je een bal goed weet te raken. Sla in de buurt van de hole, sla simpelweg lange ballen op de green, of maak een mooie Eagle of Birdie. Je XP zorgt ervoor dat je levelt, maar belangrijker, kun je ook besteden aan diverse attributen voor je speler. Eigenschappen als Power boost, accuraatheid, balans, de exactheid van het lezen van de green, gevoel en tempo zijn mogelijkheden waaraan je je XP kunt uitbesteden. Verder is er nu de Swing Tuner, waarmee je een en ander geheel naar eigen wens kunt tunen.

Naast een GP die je met de True-Aim feature kunt gebruiken, zijn er ook nog enkele andere, kleine veranderingen aan de game gedaan. Zo heeft men de kansen bij het slaan van de bal uit hoog gras bijvoorbeeld variabeler gemaakt. De kans dat je een bal goed raakt is namelijk nooit even groot en hangt ook af van allerlei (natuurlijke) factoren. Deze factoren zijn wat variabeler berekend waarmee je dus wat realistischere situaties zult krijgen bij het slaan van de bal uit moeilijkere posities. Verder is ook de wind variabeler dan voorheen, zie je een spoor bij het putten waarmee je de gevolgde lijn van de bal kunt achterhalen, en zijn er nieuwe, dagelijkse GamerNet challenges. Nieuwe golf courses zijn TPC Scottsdale, Whistling Straits, de thuishaven van de PGA Tour in 2010, The Greenbrier, Liberty National G.C. en Celtic Manor Resort. Nieuwe golfers zijn er met onder andere Paul Casey, Danny Lee en Stephen Ames.

Fris, helder en duidelijk

Het lijkt een hele mond vol en zo kun je het ook wel hebben over aspecten als live weersveranderingen, de verbeterde performance tuner, de nieuwe interactieve tutorial en de Foto game face mogelijkheden, maar eigenlijk is er vrij weinig echt nieuw aan deze game, zo ook grafisch. Het spel oogt nog steeds geweldig, en opvallend vond ik vooral de bewegingen van broekspijpen die bewegen bij het kleinste beetje wind. Verder is alles weer een klein beetje scherper geworden, en oogt het publiek nog altijd net zo stijf als voorheen. Ook de reacties die publiek maken wisselen te sterk. Als een bal goed land hoor je positieve geluiden langs de kant, maar zodra deze het hoge gras in rolt slaat de stemming ineens helemaal om, dat terwijl iedere idioot had kunnen weten waar de bal heen zou gaan rollen. Kwalitatief is en blijft Tiger Woods verder echter een hoogstaande golfgame.

Van veel innovatie is dit jaar geen sprake. Tiger Woods PGA Tour 10 doet veel goed, maar doet eigenlijk weinig nieuws dat echt uit de toon springt, iets dat Tiger Woods zelf dit jaar nog wel deed. Het betreft vooral kleine verbeteringen en de Ryder Cup die in het oog springen. De interface is weer wat gebruiksvriendelijker geworden en ook EA biedt wat meer online ondersteuning met aankomende survey’s en downloads die je ingame kunt gaan benutten. Audiovisueel doet de game ook weinig nieuws maar blijft het gewoonweg goed presteren, waarmee ik kan concluderen dat deze nieuwe Tiger Woods weer een echte game is voor de fans die weinig verkeerd zal kunnen doen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 05-07-2010 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.8 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
  7.8
  + Ryder Cup
  + Gros aan verbeterde features en tweaks
  + Upgrade/XP-systeem icm. attributencomponent
  - Doet weinig echt vernieuwends
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box