Tiger Woods PGA Tour 09

thumbnail

Het is alweer zo’n jaar of 2 geleden dat ik voor het laatst mezelf heb gewaagd aan een Tiger Woods game. Het betrof Tiger Woods 07, welke toen vrij succesvol was en één van de eerste sportgames op de PS3 was. Inmiddels zijn we weer wat jaartjes verder, daar waar de golfgigant Woods inmiddels geblesseerd op de bank zijn eigen spel ligt te spelen. Ook wij konden het spel weer in de handen nemen om het te voorzien van een review. Is er sinds die vorige games ook ditmaal weer het een en ander veranderd?

Je kent het wel…

We weten onderhand wel wat het concept van golf inhoudt. Het balletje simpelweg in zo min mogelijk slagen het gaatje in zien te krijgen. Die opgave lijkt vaak makkelijker dan het is maar bunkers, water en hoog gras kunnen ervoor zorgen dat je enkele slagen meer nodig hebt dan eigenlijk de bedoeling was, en dat wordt in een game als deze direct afgestraft. Nodig is dan ook zeker de performance coach. De beginners zullen dan ook direct de nodige ervaring opdoen met Hank Haney aan hun zijde. Hij leert je om een bal te raken, om power shots te realiseren en om van dichtbij te putten. De basis is hierdoor dan ook al snel gelegd, iets waar dat bij de vorige delen nog vrij veel moeite kosten. Het spel is dan ook vooral in dit deel veel beter leerbaar, al zul je in het begin de meest makkelijke ballen ongetwijfeld nogal eens missen.

Het spel biedt echter hulpmiddelen die het mogelijk maken om het golf wat beter in te kunnen schatten. Bij het putten kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een eenmalige preview optie, waarmee je kunt nagaan hoe de bal zich zal gedragen bij een virtuele put. Hierdoor hoef je in feite enkel nog de slagsnelheid te bepalen en de analoge stick recht zien te houden bij het slaan. Ik zei al eerder dat een performance coach in deze versie aanwezig is, en dat brengt me direct tot een nieuwe feature van de game. Zo bestaat er een dynamische skill progressie balk die nagaat hoe jij je manifesteert op de grasvelden. Als je op een dag vele holes goed doorstaat, dan zullen je skills, waaronder kracht, accuraatheid etc., verbeterd worden. Presteer je op een dag wat beter met de power shots, maar ontbreekt het aan goed putten, dan zal de ene statistiek omhoog geschroefd worden en de ander verder omlaag. Met je coach kun je echter de mindere skills weer omhoog zien te werken en daar verder mee oefenen om jezelf te kunnen verbeteren.

Betere integratie van GamerNet en een toegevoegde performance bar

De Career mode van de game bezit uiteraard weer de nodige toernooien welke je kunt doorstaan. Het gaat hierbij om het welbekende PGA Tour seizoen dat je kunt spelen, maar ook de Tiger Challenge is aanwezig. Het spel biedt genoeg holes en game modi waarmee je aan de gang kunt. Ook zijn er enkele minigames aanwezig, waaronder Capture the Flag, de Putting contest, Target to Target en de Approach contest, waarbij simpelweg enkele aparte challenges onder de loep worden genomen. Als je denkt klaar te zijn voor het echte werk, dan kun je natuurlijk ook online aan de gang. Er is nogal wat veranderd ten opzichte van vroeger. Zo is GamerNet veel beter in het spel geïntegreerd, waardoor de gameplay beter en vooral ook sneller verloopt dan in het verleden het geval was. Met 4 man is het mogelijk om tegelijkertijd te spelen en zie je direct hoe de andere spelers hebben gepresteerd. Hierdoor is de wachttijd een stuk lager dan voorheen, wat het spel wat minder slaapwekkend zal maken voor de meeste. Elke spelerscurve krijgt een verschillende kleur, waardoor je ingame makkelijk kunt zien hoe de andere het ervan af brengen. Met de L2-button is het daarnaast mogelijk om je mooiste slagen op te slaan via EA Sports’ GamerNet. Als je dat nog niet genoeg vindt dan kun je uiteraard ook nog je eigen speler aan gaan passen aan jouw wensen. Het is tevens mogelijk je foto online te uploaden via easportsworld.com om daar nieuwe gezichten te creëeren voor je game.

Beter speelbaar voor de beginners

Wat vooral verbetert is aan Tiger Woods is het behouden van de goede aspecten van de game, uitgebreid met enkele functionaliteiten die de instapdrempel wat verlagen. Je begint de career mode direct met een coach die je het spel introduceert op een erg makkelijke en vriendelijke manier. Iedere onervare speler kan dan ook binnen een kleine 10 minuten al aan de gang met de game en ervaring opdoen. Daarnaast werkt de performance bar goed en kun je met behulp hiervan goed nagaan welke punten je aan jezelf moet verbeteren, al zul je dat ingame vaak ook wel zelf opmerken. Echter dient het deels ook als een stimulans om je niveau constant op te blijven schroeven. De besturing werkt goed. Met de O-knop kun je makkelijk via de schouderknoppen de richting van de bal bepalen en het is ook makkelijk mogelijk om de bal een effect te geven tijdens de vlucht. Hierdoor kun je het jezelf weer iets makkelijker maken en wordt het golven wat minder saai gemaakt dan de meeste zouden verwachten. Het spel fungeert goed als een ontspanmiddel waarbij toch het nodige plezier en ervaring opgedaan kunnen worden, en dat maakt deze game dan ook een uitstekend, rustgevend spel.

Het commentaar in het spel is op zich meestal wel correct. Als je veel slagen doet over een hole, dan zullen de twee commentatoren hun mond ongetwijfeld niet gesnoerd houden, al zijn het meestal enkel conclusies die je zelf ook wel had kunnen trekken en weten ze het meestal wat meer, zij het positief of negatief, erin weten te wrijven. Ook jijzelf als speler zal in het spel vaak op een overdreven manier omgaan met de emoties. Ook het publiek reageert op een bepaalde bal, zowel positief als omgekeerd. Grafisch is het spel vooral indrukwekkend. Het gras oogt haarscherp en ook omgevingsfactoren waaronder het publiek, zand en bomen zien er uitermate strak en realistisch uit. De herhalingen kun je vanuit verschillende camerastandpunten bekijken en ook de putting-animaties zijn vrij variabel te noemen, waardoor je niet constant dezelfde beelden voor ogen zult hebben. Ook aan aspecten als de lucht en de gebruikersinterface is wederom gewerkt en zijn dan ook goed verbeterd. Jammer dat het spel geen trophy support bezit, maar met de ingame beloningsystemen (dmv. geld) zul je hier niet al te veel problemen mee ondervinden, al hadden ze voor dit spel wel enkele leuke trophies kunnen verzinnen…

Tiger Woods 09 is met dit deel vooral uitgegaan van de beginnende golfers die zich ook eens willen wagen aan deze franchise. De game heeft een laag instaplevel, maar ervaring moet zeker opgedaan worden om jezelf te kunnen manifesteren bij de top. Grafisch is het spel tot in alle detail uitgewerkt en ook de toegevoegde performance bar maakt het spel wat interessanter dan voorheen. De verbeterde online GamerNet toepassingen zijn tot slot ook verder verbeterd waardoor de gameplay wat minder onderbroken wordt, en dat alles maakt Tiger Woods 09 dan ook zeker een topper voor de geïnteresseerde of beginnende golfers.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 22-09-2008 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.8 | Replay: 8.0
  8.4

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box