The Park Playground VR

thumbnail

Zombies knallen en hostages redden

Nadat we eerder al de VR-rooms bezochten van Enversed en VR Arcade (helaas vergane glorie) kregen we een persbericht binnen over de lancering van een nieuw VR-center in Amsterdam van The Park. Deze werd in juli van dit jaar geopend. Echter konden we de opening helaas niet bijwonen, maar lieten we de kans niet schieten om een andere vestiging te bezoeken, te weten in Eindhoven. Daar konden we aan de gang met maarliefst 2 VR-thema’s, elk totaal verschillend, waarbij er zelfs nog eentje ons bekend voor kwam.

Om te beginnen ligt de vestiging in Eindhoven in het groot historisch gebouw van de voormalige Philips bedrijfshogescholen in de Berkenstraat. Dit is een immens gebouw waar meerdere studenten gevestigd zijn en waar gezelligheid alom te bekennen is. De grootte van de VR-room staat echter minder op zichzelf. Het gaat om slechts één VR-room waarin je kunt spelen tot 16 spelers. In een bovenverdieping word je allereerst aan het oefenen gezet, waarbij je een viertal spellen kunt spelen met de HTC Vive VR-headset. Het gaat om boogschieten (persoonlijk vond ik dat de uitdagendste), vieze bacteriën vernietigen en onder andere het slachten van fruit met zwaarden. Het klinkt allemaal vrij simplistisch en dat is het ook. De minigames dienen dan ook vooral om gewend te raken aan de VR-headsets op je hoofd en de beide controllers. Nu zijn wij al aardig bekend met diverse Oculus VR headets dus wat ons betreft mochten we al redelijk snel beginnen.

Nadat je bekend bent met de headset, wat voor nieuwelingen ongetwijfeld een must is, begonnen we aan de Hallow. Allereerst word je geïntroduceerd met het verhaal, al stelt dat barweinig voor. Het draait in principe enkel om zombies die je neer moet maaien en dat wordt beëindigd met een flinke eindbaas, waar ik de details niet van zal spoilen. Het betreft 3 levels die je door moet spelen, welke betrekkelijk makkelijk te overleven zijn. Als je echter toch dood gaat, dan is er niets aan de hand, want na enkele seconden kun je gewoon weer verder schieten. Leuk en uniek aan deze game is dat je verschillende wapens kunt kiezen met de analoge stick. Zo kun je een shotgun gebruiken (krachtig voor close combat), heb je een assault rifle (schiet snel op langere afstand) en je hebt een crossbow welke exploderende pijlen kan schieten (traag en vrij log maar wel erg effectief). Reloaden hoef je niet te doen, want dat gebeurt automatisch, een klein gemis eerlijk gezegd maar niet ergerlijk. Overigens voelen de geweren aardig degelijks aan, maar kun je wel goed zien dat ze 3D geprint zijn met vrij zacht plastic dat gevoelig is voor beschadigingen. De guns zien en voelen dus een klein beetje cheap aan, maar in-game merk je daar weinig van. De eerste 2 levels raas je vrij snel doorheen. Zombies kunnen uit de rivier komen, van het dak af rennen en veelal heb je 4 posities die je goed in de gaten moet houden. Ideaal dus als je met 4 personen bent. Maar breken ze door één van de posities door, dan biedt de shotgun veelal een uitweg door het gespuis heen. De hoeveelheid zombies die op je af komen zijn nog redelijk te overzien. Vooral in level 3, waarin je op een vlot staat, wat de motion sickness lichtelijk opwekt, zul je merken dat het knallen op zombies pas echt leuk wordt. Ze komen vanuit het water op je af gerend en vliegen van bruggen af waaronder je door drijft. Alles is erg on-rail en heel veel vrijheid heb je dan ook niet. De totale bewegingsvrijheid tijdens het spel is dan ook maximaal zo’n 10 bij 10 meter, wat echt niet heel veel is met 4 personen. Toch speelt het spel erg lekker weg. Weinig haperingen, de nieuwe generatie HTC Vive-headset, welke niet meer de oude zwarte dots laat zien in het scherm en een hoge resolutie zorgen ervoor dat het spelen intens wordt. Jammer is dat het spel relatief kort duurt, met maximaal zo’n 30 minuten aan gameplay op de klok, als het niet korter was. Het is eigenlijk het grootste kritiekpunt dat ik kan geven, naast de relatief weinig vrijheid die je krijgt tijdens de gameplay. Aan het eind van de game zie je highscores, met het aantal kills en deaths dat je behaald hebt. Leuk dus voor het competitiegevoel!

Nog een keer, maar dan anders…

Tot onze verrassing kregen we de mogelijkheid om nog een VR-thema erachter aan te doen. Dit was The Heist. Die naam kwam ons al redelijk bekend voor. Tijdens het bezoek van de VR Arcade-room in Helmond konden we deze namelijk ook al beleven, en al snel konden we concluderen dat we deze zeker al eens ervaren hadden. In deze room infiltreer je echter een bank waar hostages gevangen houden en waar een overval plaatsvindt. De overvallers proberen tientallen miljoenen buit te maken en het is aan jou om de hostages levend te houden en de overvallers koud te maken die je tegenkomt in de bank. Deze game is een stuk meer story-driven. In de lift naar de volgende verdieping krijg je constant instructies. Zo heb je 2 assault-spelers die de tegenstanders vooral omleggen, en heb je 2 ‘scanners’, die apparaten kunnen scannen. Bijvoorbeeld op de verdieping waar snipers op de loer liggen is het de bedoeling dat een scanner zo snel mogelijk door de gangen rent om vervolgens het tweede apparaat te scannen. De andere scanner moet aan het begin van de verdieping hetzelfde scenario volgen om vervolgens de lift samen te unlocken. Het vergt teamwork, maar lijkt ook veel vrijheid te brengen aan de speler. Je hebt namelijk echt het gevoel dat je verdiepingen doorkamt, terwijl je eigenlijk een soort van rondjes aan het rennen bent door de verdieping heen. Wel is het soms krap door de gangen heen als je met z’n vieren aan het spelen bent. Deze room bevat meer puzzelelementen en meer een verhaal dan de zombie-room Hallow, maar is wel vrij achterhaald op grafisch gebied. Je kunt dan ook zien dat deze VR-game al wat jaartjes aan achterstand heeft opgelopen en nooit echt updates meer heeft gekregen.

Een warm welkom en voor herhaling zeker vatbaar!

De VR-room van The Park is qua schaal niet vergelijkbaar met die van Enversed bijvoorbeeld. Met slechts één oppervalk waarop gespeeld kan worden, is de vestiging nog vrij beperkt en zeker voor uitbreiding vatbaar. Echter zal alle aandacht naar jou en je maten gaan aangezien er slechts één boeking afgewerkt kan worden per uur, dat heeft ook voordelen natuurlijk. Qua inrichting voelt het nog wat ‘leegjes’ aan. Je hoort nog de echo van de betonnen oppervlakten maar over het algemeen ziet het er sfeervol uit met de fel blauwe kleuren van het logo en de mooie zwarte mat waar alles plaats zal vinden. Met een klein barretje waar je allerlei soorten bieren kunt drinken en de banken en tafels waar je lekker aan kunt schuiven voor een drankje probeert men het echter gezellig genoeg te houden. Een dartbordje of een tafelvoetbalspelletje zou wellicht een leuke toevoeging zijn… De hosts waren bij ons Engelstalig, maar dat moet voor de gamers en casual liefhebbers van dit soort spellen zeker geen belemmering zijn. Ze zijn in ieder geval zeer gastvrij en helpen je erg goed mee met het wennen aan de headsets. De games zijn overigens wel Engelstalig of Nederlandstalig. Na elke sessie wordt alles netjes schoongemaakt en word je geïntroduceerd met de game die je gaat spelen. Hoewel wij gratis mochten spelen, is zo’n 100 Euro voor een boeking best wel aan de prijs, al is dit vrij standaard tegenwoordig en zeker niet duurder dan bij andere VR-locaties. De korte duur van de thema’s die je kunt spelen is dan ook de grootste beperking vooralsnog. The Park is dan ook een aanrader voor iedereen die houdt van een intense game-ervaring in teamverband. Je verliest je snel al snel in de virtuele wereld die er vooral in het geval van The Hallow erg strak uitziet. De evolutie van de headsets kun je per bezoek merken en nadat we diverse andere VR-rooms al hebben bezocht, zie je dat de HTC Vive kwalitatief snel vooruit gaat qua techniek. Wij willen dan ook de hosts van The Park Playground zeer bedanken voor de gastvrijheid en de mogelijkheid om 2 erg vette VR-avonturen te beleven. We kunnen deze aan iedereen aanraden. Overigens biedt The Park nog meer VR-experiences, namelijk ‘De Mol’, ‘Nanoclahs’, ‘K3’ en ‘Mission Planet X’. Op de website van The Park kun je zien welke locaties welke VR-games bieden. Ben je dus op zoek naar een vet teambuilding uitje, een avondje lachen met vrienden of simpelweg een kennismaking met Virtual Reality? Dan is dit ongetwijfeld een ervaring die de moeite waard zal zijn en iets waaraan je jaren later ongetwijfeld nog steeds aan zult terug denken.

 • 5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  4 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  3 maanden geleden

  Super leuke ervaring! Bij de Hallow zijn momenten van de slappe lach en schrikmomenten inbegrepen! Aanrader!

  PJ
  Gast
  PJ
  3 maanden geleden

  Leuke VR experience! Fijne locatie, vriendelijke mensen en nieuwe VR technologie. Vooral het feit dat er zonder kabels gespeeld kan worden was heel fijn. Geen kabels meer die in de weg zitten bij het rondlopen. Zeker voor herhaling vatbaar.

  Mutly
  Gast
  Mutly
  3 maanden geleden

  Mooie locatie, goed parkeren en bars in de buurt voor een complete avond uit. Vriendelijk personeel en de mini games die je daar kan doen (individueel) zijn ook leuk


  Naar boven
  4
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx